Н У Х Т

Кібербезпека в освіті: викладачі НУХТ опановують фаховий курс «Кіберзахист для організацій»

16 june 2025

Кібербезпека в освіті: викладачі НУХТ опановують фаховий курс «Кіберзахист для організацій»

У сучасному світі, де ефективність діяльності будь-якої установи – від державних структур до закладів освіти – критично залежить від цифрових технологій, питання кіберзахисту набуває надзвичайної актуальності. Особливо гостро це відчувається в умовах війни, коли кіберпростір перетворився на додатковий фронт, а щоденні виклики пов’язані не лише з технологічними, а й із політичними загрозами.

Асистентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Марія Омельченко успішно завершила навчання на курсі «Кіберзахист для організацій». Цей освітній проєкт реалізовано Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України у співпраці з Національним університетом «Києво-Могилянська академія», Інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ ім. Ігоря Сікорського, за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту EU4PAR.

Курс орієнтований на широке коло фахівців – від керівників, HR-менеджерів та ІТ-адміністраторів до представників академічного середовища – і охоплює критично важливі теми, пов’язані з цифровою безпекою, захистом інформаційних систем та комунікацій. Навчальна програма побудована на сучасних викликах і практичних кейсах, а її зміст адаптований до умов війни та особливостей українського контексту.

Учасники курсу отримали знання з таких питань: хто здійснює кібератаки та з якою метою; як створити ефективну стратегію кіберзахисту організації; як діяти у випадку кіберінциденту, забезпечити безпеку комунікацій і зберегти репутацію; як захистити електронний документообіг, персональні дані й віддалену роботу; як побудувати культуру кібербезпеки в колективі; куди звертатися за фаховою допомогою у випадку надзвичайної ситуації в цифровому середовищі.

Лекції читали провідні експерти галузі – голова Держспецзв’язку, д.т.н., професор Олександр Потій, заступник декана факультету інформатики НаУКМА Трохим Бабич, начальниця Державного центру кіберзахисту Євгенія Наконечна, представники урядової команди CERT-UA Євген Бриксін та Аліна Хороводнікова, незалежний експерт з кібербезпеки, сертифікований фахівець (CISSP, CISA, OSCP) Володимир Стиран.

Участь у цьому курсі стала для Марії Омельченко не лише можливістю професійного зростання, а й суттєвим внеском у розвиток внутрішньої цифрової безпеки в освітньому середовищі кафедри. Набуті знання стануть у нагоді для підвищення рівня цифрової грамотності здобувачів освіти, впровадження елементів кібергігієни в навчальні дисципліни та зміцнення захищеності освітнього простору в умовах нової реальності.

Published on: 16-06-2025
Read also:
Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології

Магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології І року навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» Юлія Гайдук взяла участь у головному заході, присвяченому проблемам харчування, – XII науково-практичній конференції з міжнародною участю «Сучасні аспекти раціонального харчування», що працювала 14-15 травня 2019 року в Києві. Органі...

READ YOURSELF

Сучасні аспекти раціонального харчування дослідила магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології 20 may 2019

Аспірант кафедри технології консервування здобув науковий ступінь «Доктор філософії»

Науковий навчальний рік в університеті завершився успішним захистом ще одного дисертаційного дослідження на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Дисертацію «Розроблення технології розчинних напоїв на основі солодових екстрактів», виконану під науковим керівництво...

READ YOURSELF

Аспірант кафедри технології консервування здобув науковий ступінь «Доктор філософії» 19 june 2024

Студентка спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» – призер Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

16-17 квітня 2019 р. на базі Одеської національної академії харчових технологій (ОНАХТ) відбувся ІІ етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа». Галузева конкурсна комісія забезпечила рецензування 43 студентських наукових робіт, що надійшли з 30 закладів вищої освіти. Участь у роботі конку...

READ YOURSELF

Студентка спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» – призер Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 24 april 2019

Переддипломна практика – важливий щабель на шляху до кваліфікаційної роботи!

Практична підготовка є невід’ємною частиною теоретичного навчання, адже дозволяє закріпити здобуті знання та опанувати реальні виробничі процеси. Тож з 14 по 27 квітня 2025 року бакалаври спеціальності 181 «Харчові технології та інженерія» успішно завершили переддипломну практику на провідних підприємствах галузі. Зокрема, студенти, що спеціалізую...

READ YOURSELF

Переддипломна практика – важливий щабель на шляху до кваліфікаційної роботи! 30 april 2025