Н У Х Т

Інновації у виробництві функціональних продуктів харчування презентувала нашим студентам словацька науковиця

07 november 2025

Інновації у виробництві функціональних продуктів харчування презентувала нашим студентам словацька науковиця

4 листопада 2025 р. відбулася гостьова онлайн-лекція англійською мовою на тему «Innovations as an important tool in functional foods production» викладачки кафедри технології та якості продукції рослинництва Словацького сільськогосподарського університету в м. Нітра, PhD Еви Іванісової, яка була організована кафедрою технології хлібопекарських і кондитерських виробів.

Питанню розроблення технологій функціональних продуктів, збагачених однією або декількома біологічно активними речовинами з метою підвищення харчової цінності та забезпечення позитивного впливу на здоров’я людини, останнім часом приділяється все більше уваги. Це безумовно впливає на зростання ринку збагачених продуктів, а наукові пошуки науковців і фахівців харчової промисловості продовжуються. Розроблення будь-якої нової технології або рецептури завжди вимагає наукового обґрунтування, ретельного підбору оптимального дозування та технологічних параметрів із метою забезпечення високих споживчих характеристик готової продукції.

Ева Іванісова представила результати проведених наукових досліджень у напрямі збагачення різних харчових продуктів із використанням місцевої рослинної сировини. Зокрема, було представлено можливі інноваційні рішення покращення хімічного складу хліба, кондитерських і макаронних виробів, харчових концентратів, напоїв. Лекторка також приділила увагу питанню фортифікації кондитерських виробів дієтичного призначення, зокрема безглютенового печива з додаванням лікарських рослин. Науковиця наголосила, що розвиток ринку функціональних харчових продуктів дозволить не лише розширити асортимент і підвищити конкурентоспроможність, але й сприятиме збільшенню обсягів використання місцевої сировини, що відповідає принципам циклічної економіки і «зеленої» політики.

Лекція була прочитана для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» у рамках вивчення дисципліни «Технології харчових концентратів». До лекції також долучилися здобувачі освітнього ступеня «Магістр», освітньо-професійних програм «Технології органічних харчових продуктів» і «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Здобуті під час лекції знання вони зможуть використати під час вивчення дисциплін «Інновації у технологiях органічних харчових продуктів», «Сталий розвиток та практичні аспекти виробництва борошняних, кондитерських виробів та харчоконцентратів», «Науково-дослідницький практикум» тощо.

Наприкінці заняття лекторка відповіла на запитання здобувачів освіти і запросила до подальшої співпраці.

Колектив кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів висловлює вдячність докторці Еві Іванісовій за цікаву пізнавальну лекцію, багаторічну плідну співпрацю у науковій сфері та підтримку в освітньому процесі підготовки фахівців для харчової промисловості, бажає нових наукових досягнень і сподівається на подальшу співпрацю.

Published on: 07-11-2025
Read also:
Нашим науковцям присвоєно вчені звання та наукові ступені

Атестаційна колегія Міністерства освіти і науки України розглянула звернення закладів вищої освіти й затвердила рішення вчених рад і спеціалізованих вчених рад про присудження наукових ступенів та присвоєння вчених звань.  Наказом МОН №320 від 7 квітня 2022 року затверджені: - рішення спеціалізованої вченої ради ДФ 26.058.015 про присудження ступ...

READ YOURSELF

Нашим науковцям присвоєно вчені звання та наукові ступені 19 april 2022

Нове покоління магістрантів до реалізації освітньо-професійної програми готове!

На кафедрі технології оздоровчих продуктів відбулася зустріч магістрантів І курсу з гаранткою освітньої програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення», професоркою Галиною Сімахіною. Кафедра вперше реалізовуватиме освітньо-професійну програму для такої нестандартної групи – всі здобувачі мають різну базову підг...

READ YOURSELF

Нове покоління магістрантів до реалізації освітньо-професійної програми готове! 21 september 2023

Профком співробітників НУХТ вітає з новорічними святами

Шановні члени профспілки НУХТ та колеги! Профком НУХТ щиро вітає з Новим роком і Різдвом Христовим! Нехай Новий рік та світла Різдвяна зоря подарують вам і вашим рідним міцне здоров’я, мир, успіх, родинне щастя, достаток та благополуччя. Хай принесуть новорічні свята радісний настрій на весь рік і краще майбутнє, додадуть сил і наснаги та впевне...

READ YOURSELF

Профком співробітників НУХТ вітає з новорічними святами 24 december 2021

Маркетологи вчаться дистанційному управлінню

Студенти кафедри маркетингу відвідали майстер-клас «Як працювати з віддаленими командами», що відбувся в залі Loft KWINHALL за сприяння IT-консалтингової компанії «QUBIT LABS». Метою заходу було донести до слухачів, як оптимально самоорганізовуватися та ефективно керувати працівниками за умови дистанційних видів роботи. Спікери запевняли, що не важ...

READ YOURSELF

Маркетологи вчаться дистанційному управлінню 28 january 2019