Н У Х Т

Фокус – на інноваційні технології у хлібопекарському виробництві

24 september 2025

Фокус – на інноваційні технології у хлібопекарському виробництві

23 вересня відбулася IX Міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві». Проведення заходу ініціював колектив кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів спільно з об’єднанням «Укрхлібпром», Всеукраїнською асоціацією пекарів, Інститутом продовольчих ресурсів НААН України та ТОВ «АССО Іnternational».

Конференція працювала в онлайн-форматі. Її модератором уже традиційно виступив завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор Володимир Ковбаса.

До роботи конференції долучилися науковці з провідних фахових закладів освіти України, науково-дослідних інститутів, представники компаній, здобувачі освітньо-наукового ступеня «доктор філософії», освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів. Підтримали захід також колеги із Жешувського університету (Польща), Словацького університету сільського господарства в м. Нітра (Словаччина), Державного університету ім. Акакія Церителі (Грузія) та Федеральної вищої технічної школи Цюріха (Швейцарія).

Відкрив конференцію проректор з наукової роботи НУХТ Сергій Токарчук, який привітав усіх учасників із початком роботи конференції, подякував колективу кафедри за значний внесок у підготовку висококваліфікованих кадрів і розвиток хлібопекарської галузі, побажав плідної роботи.

До заходу долучились керівники об’єднань українських підприємств. Генеральний директор, голова Ради Об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко доповів про стан хлібопекарської галузі на сучасному етапі розвитку та проблеми, які постали перед галуззю, зважаючи на виклики пов’язані з війною, конкуренцією на світовому ринку тощо. Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко зосередив свою увагу на перспективах розвитку хлібопекарської галузі та шляхах подолання існуючих проблем, зокрема в напрямі гармонізації законодавства, автоматизації виробництва, розширення географії продажів, акценту на здорове харчування тощо.

Щодо питань інноваційного розвитку харчової промисловості України в умовах сучасних викликів доповів директор Інституту продовольчих ресурсів НААНУ, професор Любомир Хомічак.

Директор компанії «РОДАЛС» Вадим Погребняк ознайомив учасників конференції зі сучасним технологічним обладнанням для хлібопекарських підприємств.

Актуальному питанню оцінювання структури хліба присвятив свою доповідь професор кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Валерій Махинько та навів інформацію про методи, які використовують на підприємствах, у наукових дослідженнях, проаналізував їх точність і можливості використання в майбутньому

Завідувач кафедри технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Одеського національного технологічного університету Дмитро Жигунов доповів про сучасні тренди у формуванні якості зерна пшениці та пшеничного борошна в Україні та за кордоном.

Значну увагу під час роботи конференції присвятили питанню виробництва хлібобулочних виробів із використанням заквасок. Інженер-технолог по дослідженнях і розробках компанії PURATOS Сергій Козаков представив цікаву доповідь щодо сучасних технологій пшеничних і житньо-пшеничних хлібів із використанням натуральних заквасок, навів інформацію про асортимент та особливості сухих заквасок, які пропонує компанія. Цікавою була інформація про формування смаку та аромату виробів із такими заквасками, зручність використання й ефективність скорочення технологічного процесу тощо.

Результати досліджень щодо використання спонтанних заквасок у технології житньо-пшеничних сортів хліба представила професорка кафедри готельно-ресторанної справи НУХТ Тетяна Сильчук.

Ще одна доповідь була присвячена використанню заквасок спонтанного бродіння та з чистих культур молочно-кислих бактерій у технологіях оздоровчих і дієтичних хлібобулочних виробів, яку представила доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Лариса Михонік.

На конференції обговорили важливе питання підготовки фахівців для харчової промисловості. Директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ Оксана Кочубей-Литвиненко підготувала доповідь «Освітні тренди: нові виклики та можливості у системі підготовки фахівців з харчових технологій». Гарантка освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» зосередила свою увагу на підготовці бакалаврів, формуванню їх компетентностей, що забезпечується в Навчально-науковому інституті харчових технологій. Питанню наукової траєкторії підготовки фахівців для хлібопекарської, кондитерської, макаронної та харчоконцентратної галузей за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» приділила увагу гарантка, професорка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Олена Білик.

Підсумовуючи результати роботи конференції, її модератор Володимир Ковбаса подякував усім за активну участь, закцентував увагу на важливості взаємодії освітян та представників промисловості задля підготовки висококваліфікованих фахівців і сприяння розвитку галузі.

Колектив кафедри висловлює вдячність співорганізаторам конференції, всім учасникам за актуальні й цікаві доповіді, бажає наснаги та творчих успіхів і сподівається на нові зустрічі в наступному році.

За результатами роботи конференції готується збірник матеріалів, який найближчим часом буде оприлюднений на сайті університету.

Published on: 24-09-2025
Read also:
Розпочинається співпраця з фармацевтичною компанією ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА»

На кафедру біотехнології і мікробіології завітали представники компанії ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» – медичний директор Марина Валова та директор з експорту Оксана Плотнікова. Разом із завідувачем кафедри, професором Тетяною Пирог, деканом факультету біотехнології та екологічного контролю Наталією Грегірчак, а також доцентами Вікторією Красінько та Оксан...

READ YOURSELF

Розпочинається співпраця з фармацевтичною компанією ТОВ «БІОФАРМА ПЛАЗМА» 22 november 2019

Біотехнологія на захисті сталого розвитку: перше практичне заняття магістрантів

Сьогодні вже ні у кого не викликає сумнівів той факт, що біотехнології відіграють ключову роль у досягненні Цілей сталого розвитку, надаючи нові рішення для глобальних викликів. Цього тижня магістранти-першокурсники освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» під керівництвом лекторки Вікторії Красінько провели перше п...

READ YOURSELF

Біотехнологія на захисті сталого розвитку: перше практичне заняття магістрантів 09 september 2024

Наші спеціальності – у ТОПі за кількістю поданих вступниками заяв

Інформаційною системою «Вступ.ОСВІТА.UA» складений рейтинг спеціальностей за кількістю поданих вступниками заяв на навчання для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти за всіма формами навчання. Серед найбільш популярних серед вступників майже всі спеціальності нашого університету. Зокрема, до ТОП-20 увійшли «Комп’ют...

READ YOURSELF

Наші спеціальності – у ТОПі за кількістю поданих вступниками заяв 07 august 2023

Руйнуємо вікові стереотипи: менеджери персоналу тренують навички івент-менеджменту на Work Day 2025 для кандидатів 50+

За сприяння старшої викладачки кафедри економіки праці та менеджменту Юлії Гринюк студентки освітньої програми «Менеджмент персоналу» другого курсу Олександра Данюк, Дар’я Пустова, Дар’я Піжівська, Маргарита Шкробот у рамках вивчення дисципліни «Підприємництво та соціальні проєкти» і, зокрема, проєктів боротьби з ейджизмом, а також третього курсу С...

READ YOURSELF

Руйнуємо вікові стереотипи: менеджери персоналу тренують навички івент-менеджменту на Work Day 2025 для кандидатів 50+ 21 october 2025