Н У Х Т

Асистент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки здобув ступінь кандидата технічних наук

05 march 2021

Асистент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки здобув ступінь кандидата технічних наук

4 березня на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.058.05 відбувся захист дисертації «Динаміка танення льоду в елементах акумуляторів енергії, систем охолодження та кондиціювання повітря» асистента кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Романа Грищенка на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.14.06 – технічна теплофізика та промислова теплоенергетика. Науковий керівник – к.т.н., доцент Андрій Форсюк.

Здобувач на основі комплексних теоретичних та експериментальних досліджень процесів теплообміну і гідродинаміки під час танення водяного льоду при змішаному режимі конвекції з переважаючими ефектами плавучості отримав напівемпіричні залежності для розрахунку інтенсивності теплообміну під час танення водяного льоду та розробив науково обґрунтовані теоретичні та практичні засади розрахунку акумуляторів холоду з фазовими перетвореннями.

Вперше були розроблені розрахункові залежності для визначення інтенсивності теплообміну під час змішаної та перехідної конвекції у замкненій порожнині; розроблені нові моделі та алгоритм розрахунку для визначення інтенсивності теплообміну під час змішаної турбулентної та перехідної конвекції у замкненій порожнині; отримані експериментальні результати з динаміки танення льоду при змішаному режимі конвекції з переважаючими ефектами плавучості.

Розроблені автором методики CFD-моделювання та верифіковані результати експериментального дослідження передані до провідних проєктно-впроваджувальних організацій України для використання під час розроблення систем теплохолодопостачання зі CTES.

Науковець ґрунтовно представив основні положення своєї роботи, впевнено й аргументовано відповів на запитання присутніх.

Офіційними опонентами виступили завідувач кафедри холодильних установок і кондиціювання повітря Одеської національної академії харчових технологій, д.т.н., професор Михайло Хмельнюк і старша наукова співробітниця Інституту технічної теплофізики НАН України, к.т.н. Тетяна Бєляєва. Вони зазначили, що тема дисертаційного дослідження є актуальною, результати досліджень і розроблені на їх основі методики і технології мають наукову і практичну цінність. Зокрема, впровадження результатів роботи здобувача дозволить зменшити енерговитратність систем охолодження та кондиціювання повітря. Наголосивши, що дослідження виконане на високому теоретичному і практичному рівні, опоненти зазначили, що Роман Грищенко заслуговує на присудження ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.14.06 – технічна теплофізика та промислова теплоенергетика.

За результатами таємного голосування членів спецради К 26.058.05, асистентові кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Роману Грищенку присвоєний науковий ступінь кандидата технічних наук. Щиро вітаємо молодого науковця з успішним захистом! Бажаємо творчої наснаги й подальших наукових перемог!

Published on: 11-03-2021
Read also:
На книжкову поличку крафтовиків

Видання нової навчальної літератури є важливим чинником для системної теоретичної і практичної підготовки здобувачів освіти і одним із головних пріоритетів у діяльності викладачів і науковців нашого університету, які мають за мету забезпечення необхідних інструментів і методів ефективного проведення навчального процесу в сучасному освітньому просто...

READ YOURSELF

На книжкову поличку крафтовиків 01 april 2024

Викладач кафедри теплоенергетики та холодильної техніки – тренер проєкту EUREM

Доцент кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Олексій Пилипенко викладає курс про системи холодопостачання на тренінгу EUREM. Тренінг EUREM – «Європейський енергоменеджер (ТПП)» – це визнана у світі кваліфікаційна програма у галузі енергоменеджменту та енергоефективних технологій, орієнтована на енергоменджерів підприємств і компанії, що н...

READ YOURSELF

Викладач кафедри теплоенергетики та холодильної техніки – тренер проєкту EUREM 23 october 2020