Н У Х Т

Вперше засідання вченої ради університету відбулося в дистанційному форматі

26 november 2020

Вперше засідання вченої ради університету відбулося в дистанційному форматі

26 листопада 2020 року відбулося планове засідання вченої ради університету.

Зважаючи на чергові карантинні обмеження, що забороняють проводити заходи з кількістю учасників понад 20 осіб, вчена рада цього разу працювала в дистанційному режимі. На допомогу прийшли технології сервісу проведення відеоконференцій zoom і університетської платформи дистанційного навчання Moodle, за допомогою якої здійснювали таємне голосування по кадрових питаннях.

Але спочатку, як заведено, хоч і дистанційно привітали колег, членів вченої ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями.

Першими розглянули кандидатури на присвоєння вченого звання професора та доцента. Їх представила вчений секретар Наталія Ткачук.

Кафедра фінансів клопотала про присвоєння вченого звання професорки Ладі Шірінян і доцентки Анні Рогановій. Кафедра технології молока і молочних продуктів звернулася з клопотанням про присвоєння вченого звання доцентки Тетяні Осьмак. Кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів – про присвоєння вченого звання доцента Олегу Галенку. Про присвоєння вчених звань доценток Оксані Петруші і Марії Янчик клопотала кафедра експертизи харчових продуктів. З клопотанням про присвоєння вченого звання доцентки Оксані Салавор звернулася кафедра екологічної безпеки та охорони праці.

До складу лічильної комісії обрали професора Сергія Василенка, доцента Андрія Мариніна і помічника проректора Олену Негоду.

Вперше члени вченої ради голосували на дистанційні платформі Moodle, проте усім була завчасно розіслана покрокова інструкція, яким чином відбуватиметься процес таємного голосування, тож усі успішно змогли здійснити своє волевиявлення.

Після кадрових питань активно й жваво обговорили результати опитування здобувачів вищої освіти освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр». Ґрунтовну доповідь з цього питання представив директор Центру моніторингу якості і координації освітньої діяльності університету Ігор Житнецький. Він проаналізував опитування здобувачів вищої освіти НУХТ за освітнім ступенем «магістр» освітньої програми «Менеджмент організацій і адміністрування» і за освітнім ступенем «бакалавр» спеціальностей «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Міжнародна економіка», «Готельно-ресторанна справа», які були проведені у осінньому семестрі 2020-2021 навчального року. Доповнили доповідь члени галузевих експертних рад МОН, професори Володимир Ковбаса, Олександр Гавва та декан факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак.

Оскільки це питання безпосередньо стосується акредитації освітніх програм, воно викликало велику кількість питань, уточнень і пропозицій від членів ради. До обговорення долучилися перший проректор Володимир Яровий, директор Навчально-наукового інституту економіки і управління Олег Шеремет, декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, завідувачі кафедр Ольга Пєтухова, Тамара Носенко, Галина Поліщук, Анатолій Заїнчковський.

Говорили про важливість і необхідність опитувань й використання їх результатів для удосконалення освітніх програм; про необхідність запровадження практики проведення опитувань здобувачів вищої освіти не рідше одного разу за навчальний рік і регулярного обговорення їх результатів із метою швидкого реагування на недоліки в організації освітньої діяльності та якості освіти в цілому.

Далі розглянули не менш актуальне питання – про стан та оновлення електронних навчально-методичних комплексів дисциплін (ЕНМКД) на платформі дистанційного навчання. Доповідала начальниця відділу дистанційного навчання Оксана Петруша.

Зокрема, присутні дізналися, що впродовж осіннього семестру 2020-2021 навчального року сформовані 1330 курсів для забезпечення навчального процесу для здобувачів денної форми навчання та зареєстровані понад 1300 здобувачів.

Для здобувачів денної форми навчання впродовж перших шести тижнів весняного семестру (з 11 січня по 19 лютого 2020 р.) навчання здійснюватиметься, як і було заплановано ще до пандемії і карантинних обмежень, у дистанційній формі, для чого повинні бути наповненні та оновлені 1500 ЕНКД.

На заочну/дистанційну форму навчання у 2020 році на платформу дистанційного навчання були зареєстровані 242 студенти. Для забезпечення заочної/дистанційної форми навчання актуалізований перелік курсів на поточний навчальний рік.

Консультації із особливостей роботи у системі дистанційного навчання надаються очно та дистанційно через форму для викладачів, електрону пошту та через месенджери.

Доповідачка наголосила, що станом на 16 листопада 2020 року тільки 4% ЕНМКД були оновлені для зимового дистанційного періоду. Порожніми залишаються 10% курсів. У 50 ЕНМКД встановлені менше трьох елементів взаємодії здобувача із викладачем.

Заслухавши й обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила низку рішень і доручень для начальника відділу дистанційного навчання, деканів факультетів і директорів інститутів, завідувачів кафедр, відповідальних за дистанційне навчання, гарантів освітніх програм і науково-педагогічних працівників. І саме нагальне з них – оперативно, до 1 грудня 2020 року завершити оновлення та наповнення ЕНКД для добувачів денної та заочної форм навчання. Крім того, до 25 грудня 2020 р. провести експертизу ЕНКД за змістом для студентів І, ІІ, ІІІ і IV курсів заочної/дистанційної форми навчання.

Наприкінці розглянули поточні питання – визначили підрозділ для проведення експертизи та призначили рецензентів дисертації на здобуття наукового ступеня доктора PhD, а також затвердили результати науково-педагогічного стажування чотирьох викладачів кафедри готельно-ресторанної справи.

Наостанок голова вченої ради, перший проректор Володимир Яровий запропонував надати свої пропозиції й побажання стосовно проведення наступного засідання у такому ж дистанційному форматі, а також висловив подяку відділу дистанційного навчання і його керівниці Оксані Петруші за технічну підтримку у проведенні засідання.

Він повідомив, що наступне засідання вченої ради планується провести у першій декаді грудня, воно буде позаплановим і присвяченим кадровим питанням – розгляду кандидатур на заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників на кафедрах університету (нагадаємо, конкурс був оголошений 12 жовтня 2020 р.).

Закриваючи засідання, Володимир Яровий побажав усім здоров’я, наснаги й нагадав про необхідність дотримуватися простих, але потрібних заходів безпеки, щоб уберегти себе й своїх близьких.

Published on: 26-11-2020
Read also:
Конференція трудового колективу заслухала звіт ректора

22 грудня 2022 року в дистанційному режимі відбулася Конференція трудового колективу університету. Голова Конференції, перший проректор Володимир Яровий розпочав Конференцію з повідомлення, що зареєструвалися 87 делегатів, а всього обраних делегатів 106, тож необхідний кворум є, і Конференція розпочала свою роботу. Відповідно до порядку денного з...

READ YOURSELF

Конференція трудового колективу заслухала звіт ректора 22 december 2022

Авторитет інженерної професії з кожним днем зростає – стверджують роботодавці

«Випускники університету мають усі можливості отримати цікаву, високооплачувану роботу та кар'єрне зростання», – наголосив фундатор найпотужнішого хлібокомбінату в Україні «КУЛИНИЧІ» (місто Васильків), а нині – директор фірми «Rodals Bakery» Вадим Погребняк. Фірма «Rodals Bakery» займається питаннями інжинірингу хлібопекарських і кондитерських вир...

READ YOURSELF

Авторитет інженерної професії з кожним днем зростає – стверджують роботодавці 24 december 2019

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога

5-7 квітня 2024 року в місті Чернівці відбувся Кубок України (етапи) та Всеукраїнські змагання, присвячені пам'яті захисника України Олега Ленюка зі спортивного орієнтування. У змаганнях взяли участь 152 спортсмени з 13 областей України та м. Києва. Організаторами змагань виступили Міністерство молоді та спорту України, Федерація спортивного орієн...

READ YOURSELF

Спортивні досягнення здобувача-біотехнолога 10 april 2024

Науковці університету у числі найбільш активних винахідників

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» оприлюднило основні результати діяльності у сфері промислової власності, а також показники винахідницької активності національних заявників за 2021 рік. І хоча, як зазначають упорядники звіту, кількість реєстрацій винаходів і корисних моделей на ім’я національних заявників змен...

READ YOURSELF

Науковці університету у числі найбільш активних винахідників 06 may 2022