21 червня успішно захистила дисертацію «Удосконалення технології томатних соусів із додаванням пасти із насіння томатів» на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів старший викладач кафедри технології консервування Ольга Бендерська. Науковий керівник – професор Олександр Бессараб.
Дисертаційне дослідження було присвячене вдосконаленню та науково-технічному обґрунтуванню технології перероблення томатів для отримання томатних соусів із додаванням пасти із томатного насіння. Під час роботи за темою здобувач вивчила технологічні властивості томатів технічної та фізіологічної стиглості, встановила раціональні методи зменшення кількості глікоалкалоїдів томатів, дослідила вплив попереднього технологічного оброблення на зміни каротиноїдного комплексу томатів, встановила вуглеводний, білковий та жирнокислотний склад насіння томатів і запропонувала раціональні параметри його перероблення, визначила фізико-хімічні показники та перетравність компонентів нового напівфабрикату «Паста із насіння томатів», дослідила споживчі властивості нових видів томатних соусів та порівняла їх із соусами, виготовленими за традиційною рецептурою, розрахувала економічну ефективність нової продукції, яку апробувала у виробничих умовах підприємств Києва і Чернігова і на яку розробила нормативну документацію. За тематикою дослідження здобувач опублікувала низку наукових публікацій, у т.ч. і у виданнях, що індексуються наукометричною базою Scopus. Крім того, був отриманий патент України на корисну модель.
Офіційними опонентами виступили завідувач кафедри харчових технологій та готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету, професор Олеся Прісс і доцент кафедри зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва Яна Євчук. Також до спеціалізованої вченої ради надійшли 11 відгуків науковців із наукових установ і закладів вищої освіти України. Усі вони позитивні, хоча й містили деякі зауваження і побажання. Здобувач впевнено й аргументована дала відповіді на усі питання й зауваження, як присутніх, так і ті, що містилися у відгуках.
Науковий керівник, професор Олександр Бессараб у своєму виступі наголосив на винятковій працездатності здобувача й її відданості науці, високо оцінивши і професійні, і людські якості своєї підопічної й неабиякий науковий потенціал молодого дослідника.
Під час обговорення члени спецради зазначили, що дисертаційна робота Ольги Бендерської має як наукову, так і практичну цінність, оскільки здобувач змогла показати на вищому рівні загальноприйняті технології, вказували на глибину й зрілість наукових досліджень, великий обсяг виконаної роботи, прекрасне володіння здобувачем темою. Загальне резюме – представлене дисертаційне дослідження заслуговує на саме високе визнання, має великі перспективи і має бути продовжене у цьому ж напрямку.
Підтримати молодого науковця прийшли колеги з кафедр технології консервування, технології цукру і підготовки води, технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування, технології оздоровчих продуктів, рідні і друзі.
Одноголосно члени спеціалізованої вченої ради Д 26.058.07 присудили Ользі Бендерській науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13 - технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів.
Вітаємо молодого науковця! Бажаємо наснаги, не зупинятися на досягнутому й подальших вагомих наукових здобутків!