Н У Х Т

Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування

21 february 2022

Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування

18 лютого минула ювілейна дата – 70 років від дня народження Джеймса Мейса – американського історика, політолога, публіциста, професора університетів Мічигану, Гарварду, Колумбії, Іллінойсу та Києво-Могилянської академії, дослідника Голодомору в Україні, укладача доповіді Комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932-1933 років. Завдяки йому весь світ дізнався про геноцид проти українців, організований радянською владою. Він той, хто запалив свічку пам’яті Голодомору.

Народився Джеймс Мейс 18 лютого 1952 року в штаті Оклахома. Серед предків мав представників індіанського племені черокі. Його батько працював стрілочником. Ні він, ні мати Джеймса не закінчили середню школу. Але батьки хотіли дати синові університетську освіту, тому що бачили, як він прагне знань. Тож Мейс отримав гарну освіту. Більшу частину свого життя присвятив дослідженню однієї з найстрашніших трагедій нашої історії – Голодомору 1932-1933 років. Мейс визначив Голодомор саме як геноцид українського народу. Знав багатьох тих жертв поіменно, разом із колегами збирав усну історію. Ця жива історія зберігається в американській Конгресовій бібліотеці разом із томами друкованих свідчень. Копії книг і записів Джеймс Мейс передав українській Парламентській бібліотеці.

Мабуть, ця історія, болюча правда зріднила доктора Мейса з українцями. І він став її речником. «Ваші мертві вибрали мене», – так Джеймс Мейс назвав свою книгу.

Кафедра іноземних мов професійного спрямування не могла обійти увагою цю подію і провела захід на вшанування пам’яті Джеймса Мейса.

Ведучі свята, здобувачка освіти факультету біотехнології та екологічного контролю Олександра Савчук (група БТ-1-1) і здобувач освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій Дмитро Турчин (група ТІ-1-9) розповіли про основні моменти його біографії та наукові досягнення. А здобувач освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Максим Драпак (група ТУ-2-10) і здобувачка освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій Валерія Прокопенко (група ТІ-1-2) підготували інформативну презентацію.

Учасники заходу також переглянули уривки інтерв’ю з Іриною Фаріон про Джеймса Мейса. Далі всі мали змогу висловитися, обмінятися думками щодо ролі американця в українському суспільстві, який, не будучи етнічним українцем, так полюбив Україну, що її пам’ять і біль стали його власними.

На завершення, затамувавши подих, прослухали мелодію Мирослава Скорика «Пам’яті жертв Голодомору». 

Published on: 21-02-2022
Read also:
Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

Розширюючи партнерські зв’язки із зарубіжними колегами за спеціалізацією кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів, завідувач кафедри, професор Василь Пасічний та відповідальний за практичну підготовку студентів, доцент Олег Галенко пройшли короткострокове стажування в компанії «Goodvalley» – другому за продуктивністю виробництва свинини м'ясопе...

READ YOURSELF

Досягнуто домовленості щодо академічної мобільності здобувачів кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 24 january 2020

Четвертокурсники-біотехнологи познайомилися з можливостями Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ

Зазвичай у середині осені в Україні відбувається досить знаменна подія – Міжнародна виставка обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості «PHARMATechExpo». Здобувачі освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» нашого університету в рамках навчальної дисципліни «Мікробіологія, саніт...

READ YOURSELF

Четвертокурсники-біотехнологи познайомилися з можливостями Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ 18 october 2022

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

Традиційно 14 грудня (за старим стилем – 1-го) в Україні вшановують пророка Наума. У цей день розпочиналися заняття у школах – після завершення сільськогосподарських робіт, у яких брали активну участь і дорослі, й діти. «У день Наума наука піде на ум», – глаголить давня приказка. Сьогодні студенти факультету біотехнології та екологічного контролю ...

READ YOURSELF

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю 14 december 2018

Новітні розробки у технологіях аюрведичних харчових продуктів

На кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції 18 лютого за участю трьох випускових кафедр – технології хлібопекарських і кондитерських виробів, технології молока і молочних продуктів, технології м’яса і м’ясних продуктів відбувся міжкафедральний захист кваліфікаційних робіт зі спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійних...

READ YOURSELF

Новітні розробки у технологіях аюрведичних харчових продуктів 19 february 2021