Н У Х Т

Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування

21 february 2022

Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування

18 лютого минула ювілейна дата – 70 років від дня народження Джеймса Мейса – американського історика, політолога, публіциста, професора університетів Мічигану, Гарварду, Колумбії, Іллінойсу та Києво-Могилянської академії, дослідника Голодомору в Україні, укладача доповіді Комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932-1933 років. Завдяки йому весь світ дізнався про геноцид проти українців, організований радянською владою. Він той, хто запалив свічку пам’яті Голодомору.

Народився Джеймс Мейс 18 лютого 1952 року в штаті Оклахома. Серед предків мав представників індіанського племені черокі. Його батько працював стрілочником. Ні він, ні мати Джеймса не закінчили середню школу. Але батьки хотіли дати синові університетську освіту, тому що бачили, як він прагне знань. Тож Мейс отримав гарну освіту. Більшу частину свого життя присвятив дослідженню однієї з найстрашніших трагедій нашої історії – Голодомору 1932-1933 років. Мейс визначив Голодомор саме як геноцид українського народу. Знав багатьох тих жертв поіменно, разом із колегами збирав усну історію. Ця жива історія зберігається в американській Конгресовій бібліотеці разом із томами друкованих свідчень. Копії книг і записів Джеймс Мейс передав українській Парламентській бібліотеці.

Мабуть, ця історія, болюча правда зріднила доктора Мейса з українцями. І він став її речником. «Ваші мертві вибрали мене», – так Джеймс Мейс назвав свою книгу.

Кафедра іноземних мов професійного спрямування не могла обійти увагою цю подію і провела захід на вшанування пам’яті Джеймса Мейса.

Ведучі свята, здобувачка освіти факультету біотехнології та екологічного контролю Олександра Савчук (група БТ-1-1) і здобувач освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій Дмитро Турчин (група ТІ-1-9) розповіли про основні моменти його біографії та наукові досягнення. А здобувач освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Максим Драпак (група ТУ-2-10) і здобувачка освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій Валерія Прокопенко (група ТІ-1-2) підготували інформативну презентацію.

Учасники заходу також переглянули уривки інтерв’ю з Іриною Фаріон про Джеймса Мейса. Далі всі мали змогу висловитися, обмінятися думками щодо ролі американця в українському суспільстві, який, не будучи етнічним українцем, так полюбив Україну, що її пам’ять і біль стали його власними.

На завершення, затамувавши подих, прослухали мелодію Мирослава Скорика «Пам’яті жертв Голодомору». 

Published on: 21-02-2022
Read also:
Новий кулінарний тріумф студента факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

У м. Тернопіль відбувся Кулінарний Кубок Західної України, участь в якому брали понад 50 учасників з усієї країни. Наш університет представляв студент 1-го курсу зі скороченим терміном навчання спеціальності «Харчові технології» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Олег Пригродський. Змагалися учасники у чотирьох номінаціях: «С...

READ YOURSELF

Новий кулінарний тріумф студента факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 21 june 2019

Фінішували захисти кваліфікаційних магістерських робіт на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися захисти кваліфікаційних робіт магістрів денної та заочної форм навчання. Представлені для публічного захисту магістерські роботи були не тільки цікавими по змісту, а також і у практичному сенсі. Кожна з них обов’язково містила сукупність актуальних результатів і нових наукових п...

READ YOURSELF

Фінішували захисти кваліфікаційних магістерських робіт на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства 22 february 2019

Вітаємо випускників магістерської програми «Менеджмент персоналу»!

17 січня 2025 року відбулася урочиста церемонія вручення дипломів випускникам освітнього ступеня «Магістр» Навчально-наукового інституту економіки і управління. Викладачі кафедри економіки праці та менеджменту щиро вітають випускників освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу»! Це справжня команда унікальних особистостей, яка має численн...

READ YOURSELF

Вітаємо випускників магістерської програми «Менеджмент персоналу»! 20 january 2025

Високий рівень підготовки випускників спеціальності «Хімічні технології та інженерія» засвідчили присутні на захистах роботодавці

На кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ відбулися захисти кваліфікаційних магістерських робіт за спеціальністю 161 «Хімічні технології та інженерія». Екзаменаційну комісію очолювала к.х.н., доцент кафедри аналітичної хімії Київського національно...

READ YOURSELF

Високий рівень підготовки випускників спеціальності «Хімічні технології та інженерія» засвідчили присутні на захистах роботодавці 20 february 2019