Н У Х Т

Теоретичні знання практичними навичками закріплюють студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

23 january 2019

Теоретичні знання практичними навичками закріплюють студенти-біотехнологи на ПАТ «Фармак»

Для студентів кафедри біотехнології та мікробіології настав час, коли реактори та трубопроводи, які вони щойно креслили на апаратурній схемі до курсового проекту, постають наяву. Час, коли все упорядковується в голові та стає на своє місце – технологічна та переддипломна практика.

Оксані Росик, Катерині Солошенко, Максиму Танані, Віталію Гриненку та Аліні Шикираві випала можливість побачити реалії виробництва фармацевтичних препаратів на ПАТ «Фармак».

«Фармак» є одним із найбільших виробників лікарських засобів в Україні. Сьогодні продуктовий портфель підприємства налічує понад 200 лікарських засобів різних терапевтичних напрямків і форм випуску. Щороку завод виводить на ринок до 20 нових препаратів.

ПАТ «Фармак» використовує найновіші технології і прагне, щоб продукція повністю відповідала вимогам GMP.

Перед тим, як почати практикуватись в підрозділах лідера ринку з продажу медичних препаратів, студенти пройшли співбесіду з фахівцем відділу управління персоналом Ольгою Удодовою. Вона ввела їх у курс справи, розповіла про структуру та призначення цехів заводу, правила поведінки на території та провела вступний інструктаж. Також розподілила практикантів по локаціях – Оксана Росик, Катерина Солошенко та Аліна Шикирава потрапили до цеху №1, а Максим Танана і Віталій Гриненко на дослідно-промислову дільницю відділу трансферу технологій.

У цеху №1, де випускаються препарати у рідкій лікарській формі, наших студентів люб’язно та гостинно зустріла керівник Ірина Латишева, яка розповіла про правила поведінки, структуру цеху та роботу різних ділянок. З першої хвилини перебування вони зрозуміли, що їм 100%-во сподобається, адже тут панує дружелюбна атмосфера та командна робота.

За практикантами був закріплений інженер по навчанню Анна Галємова, яка ознайомила їх із історичними витоками, нормативними документами та технологічними і апаратурними схемами виробництва води ін’єкційної, вентиляційного повітря та ін. Студентам надали можливість опрацювати всі матеріали для написання звіту. Кожному видали «святая святих» – регламент виробництва певного препарату, що і зараз випускає ПАТ «Фармак». Також вони оглянули різні відділи вже свого цеху, де їм відкрився незбагнений обрій магістралей, апаратури та установок.

Звичайно, побувати на сучасному сертифікованому виробництві – мрія чи не кожного студента. Наші практиканти зазначають, як приємно їм було відчувати, що предмети, які вивчали в університеті, саме на виробництві знаходять своє практичне застосування. Цікаво було здобути практичні навички по переодяганню в різних зонах, адже з розповіді викладачів все це здавалося трохи дивним, але після безпосереднього переодягання стала зрозумілою важливість кожної деталі цього процесу.

А ще студенти дізналися, що фактично у кожному цеху та поза виробничим процесом ПАТ «Фармак» працює випускник кафедри біотехнології та мікробіології. Їм було дуже приємно заходити до ділянки та бачити знайомі обличчя.

Тепер наші студенти впевнені – цей завод є мрією будь-якого випускника-біотехнолога, й дуже вдячні своїй кафедрі за надану можливість побувати на ПАТ «Фармак» та отримати для себе нові вміння й навички.

Published on: 23-01-2019
Read also:
Мистецтво бариста для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

Чергове заняття для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» відбулося в умовах сучасного закладу ресторанного господарства, кафе-кав’ярні «Шалений єнот». Воркшоп із технології кавоваріння для студентів провів досвідчений бариста Ілля Грушевий, який відкрив їм двері у світ кави. Під час теоретичної частини слуха...

READ YOURSELF

Мистецтво бариста для слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 26 march 2019

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжує плідну співпрацю з Національною академією аграрних наук України відповідно до Меморандуму про співробітництво №43/22 у галузі науки і освіти. Днями науковці кафедри отримали від партнерів – академіка Володимира Хареби і професорки Олени Хареби дослідні зразки гарбуза сортів ...

READ YOURSELF

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН 21 november 2022

Мистецький вечір «І став Шевченко заповітом…»

9 березня виповнилося 210 років з дня народження генія українського народу, видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного і громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка – людини універсальних обдарувань та інтересів, все життя і творчість якого були присвячені українському народу. Шляхами життя істинного сина українс...

READ YOURSELF

Мистецький вечір «І став Шевченко заповітом…» 18 march 2024