Н У Х Т

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

14 december 2018

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

Традиційно 14 грудня (за старим стилем – 1-го) в Україні вшановують пророка Наума. У цей день розпочиналися заняття у школах – після завершення сільськогосподарських робіт, у яких брали активну участь і дорослі, й діти. «У день Наума наука піде на ум», – глаголить давня приказка.

Сьогодні студенти факультету біотехнології та екологічного контролю мали чудову нагоду в цьому переконатися. В аудиторії А-310 відбулося велике наукове англомовне дійство, присвячене актуальним проблемам біотехнології. До того ж воно стало оригінальним внеском у виховну роботу кафедри іноземних мов професійного спрямування – адже у ньому взяли участь її викладачі. Безсумнівним виховним моментом стало те, що слухачі розширили свій кругозір, поповнили знання наукової англомовної термінології, осягнули своє місце у довкіллі й свій потенціал у можливому його поліпшенні.

Почесним гостем наукового свята став професор Університету Хоккайдо – Сатору Кавасакі (Японія), а модераторами – професор Володимир Іванов та доцент кафедри біотехнології та мікробіології НУХТ Віктор Стабніков. 

Розпочав зустріч професор Сатору, розповівши історію свого університету, котра настільки подібна до нашої. Як у 1876 році постав Сільськогосподарський коледж у найбільшому місті острова Хоккайдо – Саппоро, який у 1918 році отримав назву Імператорського університету, а потім, у 1947-му, зажив свого теперішнього статусу. Студенти та викладачі шанують традиції власної альма-матер – спільно будують снігові скульптури під час Фестивалю снігу, змагаються у перетягуванні канату, а також – і це найголовніше! – усі разом милуються природою, без чого неможливе життя справжніх японців. Незалежно від професії, віку та становища.

Надалі професор Сатору виголосив доповідь, яка, без сумніву, викликала інтерес не лише з точки зору екології та біотехнологій, а й географії та геології. Головною темою виступу були екологічні проблеми берегової лінії та способи їх вирішення. Адже з давніх-давен бичем Японії є цунамі та землетруси, що неминуче спотворюють екологічну систему узбережжя. А як вирішити цю проблему? – подумайте, – звертається до слухачів Сатору-сан. Хвилерізи будувати – дорого. І, виявляється, вихід можна знайти! Треба «звернутися по допомогу» до найпростіших – мікроорганізмів, які сприяють створенню так званого «берегового каменю» (англійською – beach rocks).

Завдяки добре поставленій англійській мові гостя та цікаво організованій презентації, учасники дійства наче побували в біологічній лабораторії. Там, серед таємничих формул, яскравих фотографій, звивистих графіків і чітких наукових термінів, візуалізувався дуже важливий і актуальний, зокрема для нашої держави, процес. Мікроби (як колись говорили в Україні, «дрібноживці»), органічна матерія, кальціє- та магнієвмісні породи – і в результаті народжується підземний або наземний природний щит, здатний вистояти проти потужних хвиль.

Потому відбулася традиційна розмова у форматі «запитання-відповіді». Ключову тональність задали студенти-магістранти, які щойно закінчили студіювати нову дисципліну «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації». От уже де можна було скористатися здобутими уміннями! – прослухати наукову доповідь англійською мовою, ілюстровану різноманітними позамовними засобами; сформулювати запитання та сприйняти відповідь. Перейняли естафету студенти третього курсу. А запитання звучали справді насущні для української екології: Як перебігають процеси утворення берегового каменю? Як поводяться «дрібноживці» залежно від температури довкілля? Чи досліди з утворення берегового каменю можна провадити в природних умовах? Як на формування берегового каменю впливає чистота води?

На всі запитання були дані вичерпні відповіді. А з інформації про ту роль, яку виконує береговий камінь (а також згаданий у наступній доповіді – авторів В. Іванова та В. Стабнікова – арагоніт), можна було зробити висновок: за належних умов експеримент перейде в природні умови, і це буде великим кроком у відновленні коралових рифів, очищенні повітря та води, усуненні зсувів і тріщин у будівлях. І, образно кажучи, обома доповідями присутнім була дана настанова, котра, без сумніву, піде «на ум»: працювати наполегливо й чесно, аби поліпшити своє довкілля, не втрачати рідних берегів і міцно стояти на ногах!

Опісля лекції викладачі та магістранти кафедри біотехнології та мікробіології провели японському гостеві цікаву екскурсію по кафедрі та Проблемній науково-дослідній лабораторії, під час якої Сатору-сан познайомився з особливостями студентського життя-буття в НУХТ: і на лабораторній роботі побував, і побачив, як третьокурсники пишуть модульну контрольну, і почув, як добре наші підопічні володіють англійською мовою та прийомами наукових досліджень у галузі.

Отже, наші наукові контакти розширюються, наукова комунікація студентів та викладачів активізується, і це найважливіше!

 
Наталія Науменко,
професор кафедри іноземних мов професійного спрямування  

Published on: 14-12-2018
Read also:
Унікальний захист курсових проєктів online – done!

Карантин хоч і є вимушеним заходом, хоч і накладає певні обмеження, однак і виявляє приховані можливості. На кафедрі біотехнології і мікробіології у форматі відеоконференції  відбувся захист курсових проєктів з дисципліни «Харчова біотехнологія». Такого одночасного і масового захисту курсових на кафедрі ще не проводилося – одночасно працювали п’ят...

READ YOURSELF

Унікальний захист курсових проєктів online – done! 30 april 2020

Молоді викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів демонструють високий рівень педагогічної майстерності

5 березня 2019 року відбулося відкрите лабораторне заняття асистента кафедри технології оздоровчих продуктів Ірини Ясінської з дисципліни «Контроль якості та безпечності харчових продуктів» для студентів 2 курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». На відкрите заняття завітали ...

READ YOURSELF

Молоді викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів демонструють високий рівень педагогічної майстерності 06 march 2019

Викладачі надихаються на вдосконалення викладання

Доценти Оксана Топчій, Ольга Чернюшок і Роман Мукоїд, задіяні в реалізації міждисциплінарної освітньо-наукової програми «Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі», яка передбачає інтеграцію сучасних підходів до виробництва харчових продуктів та напоїв, зокрема в крафтовому секторі, взяли участь у ХIII Форумі пивоварів, дистиляторів і ...

READ YOURSELF

Викладачі надихаються на вдосконалення викладання 30 september 2024

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на масштабній гастрономічній події PRO TISTO FORUM 2025

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи стали учасниками масштабної гастрономічний події в Україні для всіх, хто працює з тістом – PRO TISTO FORUM 2025, яка відбулася у КВЦ «Парковий». Колектив кафедри завітав на PRO TISTO 2025 на запрошення ідеолога проєкту – шеф-кухаря та піцайоло з 18-річним досвідом Віталія Колошиця. Серед спікерів – пі...

READ YOURSELF

Викладачі кафедри готельно-ресторанної справи – на масштабній гастрономічній події PRO TISTO FORUM 2025 23 september 2025