Н У Х Т

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

14 december 2018

Професор Університету Хоккайдо (Японія) прочитав лекцію студентам факультету біотехнології та екологічного контролю

Традиційно 14 грудня (за старим стилем – 1-го) в Україні вшановують пророка Наума. У цей день розпочиналися заняття у школах – після завершення сільськогосподарських робіт, у яких брали активну участь і дорослі, й діти. «У день Наума наука піде на ум», – глаголить давня приказка.

Сьогодні студенти факультету біотехнології та екологічного контролю мали чудову нагоду в цьому переконатися. В аудиторії А-310 відбулося велике наукове англомовне дійство, присвячене актуальним проблемам біотехнології. До того ж воно стало оригінальним внеском у виховну роботу кафедри іноземних мов професійного спрямування – адже у ньому взяли участь її викладачі. Безсумнівним виховним моментом стало те, що слухачі розширили свій кругозір, поповнили знання наукової англомовної термінології, осягнули своє місце у довкіллі й свій потенціал у можливому його поліпшенні.

Почесним гостем наукового свята став професор Університету Хоккайдо – Сатору Кавасакі (Японія), а модераторами – професор Володимир Іванов та доцент кафедри біотехнології та мікробіології НУХТ Віктор Стабніков. 

Розпочав зустріч професор Сатору, розповівши історію свого університету, котра настільки подібна до нашої. Як у 1876 році постав Сільськогосподарський коледж у найбільшому місті острова Хоккайдо – Саппоро, який у 1918 році отримав назву Імператорського університету, а потім, у 1947-му, зажив свого теперішнього статусу. Студенти та викладачі шанують традиції власної альма-матер – спільно будують снігові скульптури під час Фестивалю снігу, змагаються у перетягуванні канату, а також – і це найголовніше! – усі разом милуються природою, без чого неможливе життя справжніх японців. Незалежно від професії, віку та становища.

Надалі професор Сатору виголосив доповідь, яка, без сумніву, викликала інтерес не лише з точки зору екології та біотехнологій, а й географії та геології. Головною темою виступу були екологічні проблеми берегової лінії та способи їх вирішення. Адже з давніх-давен бичем Японії є цунамі та землетруси, що неминуче спотворюють екологічну систему узбережжя. А як вирішити цю проблему? – подумайте, – звертається до слухачів Сатору-сан. Хвилерізи будувати – дорого. І, виявляється, вихід можна знайти! Треба «звернутися по допомогу» до найпростіших – мікроорганізмів, які сприяють створенню так званого «берегового каменю» (англійською – beach rocks).

Завдяки добре поставленій англійській мові гостя та цікаво організованій презентації, учасники дійства наче побували в біологічній лабораторії. Там, серед таємничих формул, яскравих фотографій, звивистих графіків і чітких наукових термінів, візуалізувався дуже важливий і актуальний, зокрема для нашої держави, процес. Мікроби (як колись говорили в Україні, «дрібноживці»), органічна матерія, кальціє- та магнієвмісні породи – і в результаті народжується підземний або наземний природний щит, здатний вистояти проти потужних хвиль.

Потому відбулася традиційна розмова у форматі «запитання-відповіді». Ключову тональність задали студенти-магістранти, які щойно закінчили студіювати нову дисципліну «Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації». От уже де можна було скористатися здобутими уміннями! – прослухати наукову доповідь англійською мовою, ілюстровану різноманітними позамовними засобами; сформулювати запитання та сприйняти відповідь. Перейняли естафету студенти третього курсу. А запитання звучали справді насущні для української екології: Як перебігають процеси утворення берегового каменю? Як поводяться «дрібноживці» залежно від температури довкілля? Чи досліди з утворення берегового каменю можна провадити в природних умовах? Як на формування берегового каменю впливає чистота води?

На всі запитання були дані вичерпні відповіді. А з інформації про ту роль, яку виконує береговий камінь (а також згаданий у наступній доповіді – авторів В. Іванова та В. Стабнікова – арагоніт), можна було зробити висновок: за належних умов експеримент перейде в природні умови, і це буде великим кроком у відновленні коралових рифів, очищенні повітря та води, усуненні зсувів і тріщин у будівлях. І, образно кажучи, обома доповідями присутнім була дана настанова, котра, без сумніву, піде «на ум»: працювати наполегливо й чесно, аби поліпшити своє довкілля, не втрачати рідних берегів і міцно стояти на ногах!

Опісля лекції викладачі та магістранти кафедри біотехнології та мікробіології провели японському гостеві цікаву екскурсію по кафедрі та Проблемній науково-дослідній лабораторії, під час якої Сатору-сан познайомився з особливостями студентського життя-буття в НУХТ: і на лабораторній роботі побував, і побачив, як третьокурсники пишуть модульну контрольну, і почув, як добре наші підопічні володіють англійською мовою та прийомами наукових досліджень у галузі.

Отже, наші наукові контакти розширюються, наукова комунікація студентів та викладачів активізується, і це найважливіше!

 
Наталія Науменко,
професор кафедри іноземних мов професійного спрямування  

Published on: 14-12-2018
Read also:
Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства взяла участь у зустрічі з фахівцями Національного бюро коньяків (Франція)

17 серпня вперше в Україні, з ініціативи корпорації «Укрвинпром», відбулась офіційна онлайн-зустріч вітчизняних спеціалістів із фахівцями Національного бюро коньяків (BNIC, Франція), у якій взяла участь професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Марна Білько. Ткож від української сторони долучилися представники підприємств г...

READ YOURSELF

Професорка кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства взяла участь у зустрічі з фахівцями Національного бюро коньяків (Франція) 18 august 2021

Колір свята – жовтий: в університеті відзначили День хіміка

Наш університет завжди славився своїми хімічними здобутками й традиціями. Адже недарма коло його витоків поряд із провідними цукрозаводчиками стояли відомі вчені-хіміки і, зокрема, Дмитро Менделєєв, який читав відкриті лекції, а отримані кошти спрямовував на відкриття навчального закладу для цукроварів і хіміків-технологів. У останню неділю травня...

READ YOURSELF

Колір свята – жовтий: в університеті відзначили День хіміка 30 may 2019

Відзнака Науково-технічної бібліотеки університету!

Науково-технічна бібліотека університету взяла участь у Всеукраїнському конкурсі «Бібліотека року 2023», оголошеному ВГО «Українська бібліотечна асоціація» спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України. До Всеукраїнського дня бібліотек (30 вересня) були оголошені переможці конкурсу. У номінації «Великі бібліотеки» за проєкт «І...

READ YOURSELF

Відзнака Науково-технічної бібліотеки університету! 02 october 2023

Експерти позитивно оцінили виконання наукових досліджень у НУХТ

8 вересня у дистанційному форматі відбулося засідання секції Наукової ради Міністерства освіти і науки України за фаховим напрямом «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології». Оскільки науковці НУХТ – визнані авторитети, а секція є профільною для спеціальностей нашого вишу, її очолює проректор з наукової роботи НУХТ, профес...

READ YOURSELF

Експерти позитивно оцінили виконання наукових досліджень у НУХТ 09 september 2020