Н У Х Т

Професор кафедри іноземних мов професійного спрямування виступила офіційним опонентом дисертанта КНУ імені Тараса Шевченка

23 may 2019

Професор кафедри іноземних мов професійного спрямування виступила офіційним опонентом дисертанта КНУ імені Тараса Шевченка

Відгук офіційного опонента на дисертацію, його виступ на засіданні спеціалізованої вченої ради є необхідними елементами творчих дебатів на захисті дисертації, формою атестації наукових кадрів та ознайомлення академічної спільноти з новітніми здобутками науковців. Від ретельності експертизи, аргументованості й повноти висновків опонента великою мірою залежить оцінювання дисертації, об'єктивність рішення щодо присудження наукового ступеня.

Критичний і водночас виважений підхід до дисертації – головний критерій високого професіоналізму офіційного опонента й доконечна умова конструктивної дискусії під час захисту. Праця опонента, на відміну від наукового керівництва дисертацією, більш обмежена в часі (лише 1-2 місяці). Тому для вченого, якому довірили опонування, це своєрідний «квест» або й «мозковий штурм» – уміння за короткий термін осягнути головні положення роботи, виявити усі її позитивні та негативні сторони і насамкінець узгодити всі ці моменти у відгуку.

Спостерігаючи за діяльністю спеціалізованих учених рад, можна скласти більший чи менший за наповненням глосарій сленгу, яким зазвичай науковці користуються в кулуарах. Є там свої лексеми й ідіоми, і одна з них – «грізний опонент». Незалежно від того, чи буде науковець доброзичливим до свого молодого колеги, чи буде він більш вимогливим – усе одно «грізний».

Проте у Василя Соловія, який захищав теоретико-літературну дисертацію «Українська лірика 1990-2010-х років: метрика, ритміка, строфіка, фоніка» в Інституті філології КНУ імені Тараса Шевченка 17 травня, обидва офіційні опоненти виявилися «грізними» в лапках, але ніжними за характером – жінками. Доктор наук Наталія Науменко, професор кафедри іноземних мов професійного спрямування нашого університету, та кандидат наук Надія Гаврилюк, науковий співробітник Інституту літератури НАНУ ім. Т. Шевченка. Обоє вчені-віршознавці й водночас поетеси. Перша – фахівець із верлібру, друга – з поліметричної структури вірша. Ставлення їх до науки можна передати назвами їхніх знакових поетичних книг: «Необроблений смарагд» Наталії Науменко та «Долання меж» Надії Гаврилюк.

Отже, 17 травня у захисті дисертації Василя Соловія було й оброблення смарагдів, і долання меж… Між поезією вільною й метричною. Між «чоловічим» і «жіночим» способами осягнення світу в поезії. Між недоліками й перевагами роботи, що їх кожен із опонентів помічає та трактує по-своєму. Цілком відповідно до новітньої парадигми наукового спілкування, згідно з якою зауваження має супроводжуватися заохоченням.

«Критикувати треба те, що вселяє надію». Так писав француз Альфред де Мюссе.

«Справжній критик детальніше зупиняється на перевагах, а не на недоліках». Так його міг би доповнити англієць Джозеф Аддісон.

«Якщо є дискусія – значить, наукова робота відбулася». Так, слідом за багатьма українськими та зарубіжними науковцями, можуть стверджувати Наталія Науменко та Надія Гаврилюк. Адже український вірш, зокрема й останніх трьох десятиліть, – це витончений ажурний міст між минулим і майбуттям, створений люблячими й талановитими руками, неповторний у своїй елегантності. У ньому, за висловом неперевершеного Максима Рильського,

«…ні марній позолоті,
ні всяким викрутам тонким
немає місця, як підлоті
у серці чистім і палкім».

І сам вірш, і його дослідження вимагають від автора дивовижної інтуїції, дуже тонкого відчуття поетичної інтонації, перебігів внутрішнього ритму думки. Очевидно, що Василь Соловій, як і багато молодих дисертантів сьогодення, і сам намагався йти від тексту, і своїх реципієнтів – наукових керівників, офіційних опонентів, членів спеціалізованих учених рад – закликав відчути в «оманливих оркестрах» величезної кількості віршових творів, явлених у друкованих виданнях і на Інтернет-сайтах, саме ті ноти, потрібні для творення рельєфного образу справжньої поезії, в якій «словам тісно, а думкам просторо».

Published on: 23-05-2019
Read also:
Промоція наукових результатів у проєкті «Книга від вченого»

Ще один авторський колектив нашого університету став учасником проєкту «Книга від вченого». Свій навчальний посібник «Харчова токсикологія» на запрошення Офісу підтримки вченого презентували доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Мельник і Вікторія Кійко та професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін....

READ YOURSELF

Промоція наукових результатів у проєкті «Книга від вченого» 27 march 2023

Освітньо-професійні програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» і «Екологічний контроль та аудит» успішно акредитовані!

Чудовий початок року на кафедрі екологічної безпеки та охорони праці – освітньо-професійні програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» спеціальності 101 «Екологія» та «Екологічний контроль та аудит» спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища» за другим (магістерським) рівнем вищої освіти отримали сертифікати про акре...

READ YOURSELF

Освітньо-професійні програми «Екологія та охорона навколишнього середовища» і «Екологічний контроль та аудит» успішно акредитовані! 28 january 2019

Підготовка до виборів ректора університету триває

3 березня відбулося чергове засідання Організаційного комітету з підготовки до виборів ректора НУХТ. На початку засідання голова Оргкомітету, перший проректор Володимир Яровий проінформував членів Оргкомітету про те, що розроблені положення щодо організації виборів погоджені Профкомом НУХТ, затверджені вченою радою університету, введені у дію нака...

READ YOURSELF

Підготовка до виборів ректора університету триває 03 march 2020

Випускник факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – уже вдруге серед топ-120 найкращих шеф-кухарів України

Випускник факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ), талановитий і натхнений шеф-кухар, гастроентузіаст Андрій Клюс уже вдруге увійшов до рейтингу топ-120 «Ukrainian Culinary Faces». Список топ-120 кулінарів України оголосили під час проведення гастрофоруму «Creative Chefs Summit 2021: Transformation». Це масштабна щорічна пр...

READ YOURSELF

Випускник факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – уже вдруге серед топ-120 найкращих шеф-кухарів України 07 december 2021