Н У Х Т

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН

21 november 2022

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжує плідну співпрацю з Національною академією аграрних наук України відповідно до Меморандуму про співробітництво №43/22 у галузі науки і освіти.

Днями науковці кафедри отримали від партнерів – академіка Володимира Хареби і професорки Олени Хареби дослідні зразки гарбуза сортів «Доля», «Славута», «Ждана» Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Ці сорти занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

У монографії «Гарбуз: біологія, технологія вирощування та переробки» авторства Володимира Хареби, Олени Хареби та Василя Кокойка, що вийшла у видавництві «Аграрна наука» у 2022 році, наведені характеристики зазначених сортів:

«Ждана» – гарбуз великоплідний, середньостиглий, столовий. Плід плескато-сегментований, світло-сірий без малюнка. М’якуш червоно-оранжевий товстий, соковитий, дуже солодкий. Уміст каротину до 15 мг %, сухої речовини – 13%, цукрів – 8%. Маса товарного плоду 8 кг. Урожайність 25-30 т/га.

«Славута» – гарбуз великоплідний, пізньостиглий, столовий. Рослини з короткою огудиною. Плід плескатий, сегментований, сірий з темно-сірими плямами, м’якуш червоно-оранжевий, товстий дуже щільний і солодкий. Вміст каротину до 12 мг %, сухої речовини – 17%, цукрів – 6,6-9,5%. Маса товарного плоду 3–5 кг. Урожайність 20-25 т/га. Стійкий проти ураження борошнистою росою.

«Доля» – плоди перехватка, гладенькі коричневі, без малюнка, довгоплетисті, середня маса товарного плоду 3,5-8 кг. Уміст сухої речовини – 10-11%, цукрів – 7-8 %, каротину – 12-15 мг %. Урожайність 30-50 т/га.

Наші науковці вже приступили до дослідження та розроблення технологій і рецептур нових страв із цієї сировини. Результати дослідження та інноваційні страви з гарбуза сортів «Доля», «Славута» і «Ждана» вони планують представити на кулінарному конкурсі «Гарбузовий Маєток», що  проводять ГО «Ресторанна Гільдія» Богдана Михайлова та ГО «Ассоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро» Сергея Булаха.

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції висловлюють подяку академіку Володимиру Харебі і професорці Олені Харебі за співпрацю й надані зразки. 

Published on: 21-11-2022
Read also:
НУХТ утримує високі позиції за цитуванням у профілях Google Scholar

Розпочалася зимова сесія міжнародних і національних рейтингів університетів за показниками діяльності. Днями Webometrics опублікував нову, 13-ту редакцію свого дочірнього TRANSPARENT RANKING: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles, що ранжує кращі університети світу за цитуванням у профілях Google Scholar. До січневого рейтин...

READ YOURSELF

НУХТ утримує високі позиції за цитуванням у профілях Google Scholar 01 february 2022

«Золотий каштан-2022» визначає переможців

Конкурсна комісія XVII Всеукраїнського конкурсу студентських робіт з актуальних проблем пакувальної індустрії «Золотий каштан-2022», головою журі якої є почесний президент Клубу пакувальників, к.х.н. Валерій Кривошей, завершила другий етап конкурсу – розгляд наукових робіт і визначення переможців. До складу галузевої конкурсної комісії, яка розгля...

READ YOURSELF

«Золотий каштан-2022» визначає переможців 20 october 2022

Перемога у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Органічне виробництво – перспективи для молоді»

Початок останнього місяця весни 2024 року приніс вагомий здобуток до скарбнички освітньо-професійної програми «Технології органічних харчових продуктів». 1 травня 2024 року відбувся щорічний студентський форум «Органічне агровиробництво: майбутнє для молоді», організований Державною установою «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої о...

READ YOURSELF

Перемога у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Органічне виробництво – перспективи для молоді» 13 may 2024

Учасники українсько-австрійського науково-дослідного проєкту – гості університету

Кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів успішно працює над реалізацією українсько-австрійського науково-дослідного проекту «Використання ферментативних методів для сталого виробництва рослинної олії» (керівники проєкту – професори Тамара Носенко та Роланд Людвіг). Учасником проєкту з австрійської сторон...

READ YOURSELF

Учасники українсько-австрійського науково-дослідного проєкту – гості університету 09 december 2021