Н У Х Т

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН

21 november 2022

Продовжується співпраця з науковцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН

Колектив кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції продовжує плідну співпрацю з Національною академією аграрних наук України відповідно до Меморандуму про співробітництво №43/22 у галузі науки і освіти.

Днями науковці кафедри отримали від партнерів – академіка Володимира Хареби і професорки Олени Хареби дослідні зразки гарбуза сортів «Доля», «Славута», «Ждана» Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Ці сорти занесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

У монографії «Гарбуз: біологія, технологія вирощування та переробки» авторства Володимира Хареби, Олени Хареби та Василя Кокойка, що вийшла у видавництві «Аграрна наука» у 2022 році, наведені характеристики зазначених сортів:

«Ждана» – гарбуз великоплідний, середньостиглий, столовий. Плід плескато-сегментований, світло-сірий без малюнка. М’якуш червоно-оранжевий товстий, соковитий, дуже солодкий. Уміст каротину до 15 мг %, сухої речовини – 13%, цукрів – 8%. Маса товарного плоду 8 кг. Урожайність 25-30 т/га.

«Славута» – гарбуз великоплідний, пізньостиглий, столовий. Рослини з короткою огудиною. Плід плескатий, сегментований, сірий з темно-сірими плямами, м’якуш червоно-оранжевий, товстий дуже щільний і солодкий. Вміст каротину до 12 мг %, сухої речовини – 17%, цукрів – 6,6-9,5%. Маса товарного плоду 3–5 кг. Урожайність 20-25 т/га. Стійкий проти ураження борошнистою росою.

«Доля» – плоди перехватка, гладенькі коричневі, без малюнка, довгоплетисті, середня маса товарного плоду 3,5-8 кг. Уміст сухої речовини – 10-11%, цукрів – 7-8 %, каротину – 12-15 мг %. Урожайність 30-50 т/га.

Наші науковці вже приступили до дослідження та розроблення технологій і рецептур нових страв із цієї сировини. Результати дослідження та інноваційні страви з гарбуза сортів «Доля», «Славута» і «Ждана» вони планують представити на кулінарному конкурсі «Гарбузовий Маєток», що  проводять ГО «Ресторанна Гільдія» Богдана Михайлова та ГО «Ассоціація рестораторів та готельєрів м. Дніпро» Сергея Булаха.

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції висловлюють подяку академіку Володимиру Харебі і професорці Олені Харебі за співпрацю й надані зразки. 

Published on: 21-11-2022
Read also:
Вчаться весело учасники Movie Club

Вивчати іноземну мову, дивлячись фільм! Що може бути краще? Вивчення мови буде ефективним тоді, коли воно буде цікавим як для викладачів, так і для студентів. Реалізувати цю мету допомагає створений в минулому році при кафедрі іноземних мов професійного спрямування Movie Club. Фільми поєднують у собі задоволення та навчання, розповідаючи історію, ...

READ YOURSELF

Вчаться весело учасники Movie Club 07 november 2019

Вітаємо переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»!

8 квітня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулася підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія» 2020-2021 н.р., організатором якої цьогоріч вперше був наш університет. Для участі у ІІ турі Конкурсу надійшли 48 робіт із 23 закладів вищої осв...

READ YOURSELF

Вітаємо переможців ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Біотехнології та біоінженерія»! 12 april 2021

Ініціативи співпраці: укладено угоду зі Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського

Наш університет давно й плідно співпрацює зі Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського. Черговим кроком у розвитку творчого співробітництва між нашими вишами стало підписання Угоди про співпрацю щодо реалізації програм академічної мобільності. Ініціативу завідувача кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів на...

READ YOURSELF

Ініціативи співпраці: укладено угоду зі Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського 12 april 2023

Інноваційні пропозиції на міжкафедральному захисті кваліфікаційних робіт

В університеті тривають захисти кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти. Ще жодний навчальний рік не обходився без захисту бодай одного міжкафедрального дипломного проєкту. Суть полягає в тому, що здобувачі освіти різних освітньо-професійних програм виконують дослідження якоїсь спільної тематики, але кожний у розрізі своєї спеціальності чи ос...

READ YOURSELF

Інноваційні пропозиції на міжкафедральному захисті кваліфікаційних робіт 19 february 2021