Н У Х Т

Продовжуємо рух уперед: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 february 2023

Продовжуємо рух уперед: відбулося планове засідання вченої ради університету

28 лютого 2023 року відбулося планове засідання вченої ради університету. Це перше засідання у цьому році, тож ректор Олександр Шевченко розпочав його з вітання членів ради після довгої перерви. Також він зазначив, що рік, який минув від часу повномасштабного вторгнення агресора, хоч і був дуже складним, але наш колектив упорався з усіма викликами. Ректор висловив впевненість, що університет і надалі плідно працюватиме, успішно долаючи всі труднощі й готуючи високопрофесійних фахівців, які прислужаться для відбудови України.

Традиційно тепло привітали колег, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та перейшли до розгляду питань порядку денного.

З фінансових питань і зокрема про кошторис університету доповів проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб. Він зауважив, що у зв’язку з військовим станом відбулося загальне скорочення видатків по всій країні, і це відчувають усі. Державою були значно зменшені видатки на комунальні послуги, недофінансований стипендіальний фонд. Доповідач детально проаналізував статті надходжень і видатків, представив прогнозовані видатки на 2023 рік, навів показники, на основі яких здійснювався розрахунок та назвав заходи, вжиті для дотримання параметрів фінансування.

До обговорення цього питання долучилися перший проректор Володимир Яровий, проректорка Лариса Арсеньєва, завідувачка кафедри фінансів Лада Шірінян.

Інформацію, викладену проректором Олександром Бессарабом, прийняли до відома.

Також вчена рада відкритим голосуванням ухвалила привести у відповідність до Стандарту вищої освіти терміни підготовки здобувачів освітнього ступеня «Магістр». Тепер вони становитимуть 1 рік 4 місяці (було 1 рік 6 місяців) та 1 рік 9 місяців (було 1 рік 10 місяців) для здобувачів міждисциплінарних освітніх програм.

Далі слухали проректора з наукової роботи Сергія Токарчука, який доповів про стан та перспективи розвитку інтернаціоналізації освітньо-наукової діяльності університету. Доповідач нагадав, що Стратегія інтернаціоналізації університету має п’ять напрямків – удосконалення міжнародної діяльності та участь у академічного складу і працівників у заходах щодо активізації міжнародної роботи; просування іміджу НУХТ на міжнародній науковій та освітній арені; інтеграція міжнародної складової в реалізацію освітніх програм і наукових досліджень; підтримка міжнародної академічної мобільності, обмін викладачами та здобувачами, активна інноваційна та дидактична діяльність; залучення матеріально-фінансових ресурсів за рахунок отримання міжнародних грантів. здійснення міжнародного науково-технічного співробітництва та експорту освітніх послуг. Далі проректор ґрунтовно проаналізував діяльність нашого колективу за усіма цими напрямками.

У обговоренні цього питання взяли участь ректор, перший проректор, деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олена Подобій.

Наступними вчена рада розглянула результати локального моніторингу освітніх програм. З цього питання доповіла Олена Подобій. Вона довела до відома членів ради, що відбувся локальний моніторинг 28 бакалаврських освітньо-професійних програм, 45 магістерських і 9 освітньо-наукових програм підготовки за освітнім ступенем «Доктор філософії». Були визначені сильні і слабкі сторони програм, врахована думка здобувачів освіти і зовнішніх стейкхолдерів, оцінено загрози і ризики та прийнято рішення про припинення набору у 2023 році на чотири магістерські програми, закриття трьох освітніх програм, а також про відкриття трьох нових магістерських програм.

Крім того, доповідачка розповіла про новий порядок громадського обговорення освітньо-професійних програм, запропонований у цьому році, – з використанням гул-форм.

Вчена рада ухвалила завершити перегляд освітніх програм із врахуванням результатів локального моніторингу та пропозицій, що надійдуть під час громадського обговорення проєкту освітньої програми, у період з 1 березня по 1 квітня 2023 року.

Моніторинг якості підготовки здобувачів вищої освіти за результатами зимової екзаменаційної сесії містився у доповіді начальника навчального відділу Валерія Виговського. Він повідомив, що у сесії взяли участь 4585 здобувачів освіти денної форми навчання та 312 здобувачів освіти заочної форми навчання освітнього ступеня «Магістр».

У цілому абсолютна успішність за денною формою навчання склала 98,15%, а якісний показник – 30,27%. Кількість здобувачів освіти, які отримали академічну стипендію за результатами зимової сесії, складає 973 особи, тобто 36,28 % від контингенту здобувачів освіти, які навчаються за рахунок державного бюджету. Підвищену стипендію отримують 134 здобувачі.

За результатами розгляду цього питання вчена рада ухвалила низку рішень щодо обговорення підсумків сесії у структурних підрозділах та усунення виявлених недоліків чи упущень при організації поточного і підсумкового контролю.

Рейтингові показники університету проаналізувала директорка Науково-технічної бібліотеки університету Наталія Левченко. Вона навела світові, європейські і національні рейтинги та методики ранжування, якими вони послуговуються, а також означила місце НУХТ у них. Наприкінці доповідачка внесла пропозиції щодо підвищення місця університету у рейтингах.

Попри всі складнощі останніх років наші молоді науковці продовжують свої дослідження, які заслуговують на визнання. Тож наступним питанням, яке розглянула вчена рада, було обрання кандидатів для участі у конкурсі на здобуття Премії Верховної Ради України молодим ученим.

Голова Ради молодих вчених Олексій Губеня вніс пропозицію щодо висунення на здобуття Премії роботи «Інновації у створенні харчових продуктів в контексті світової продовольчої безпеки та стратегії сталого розвитку». Автори дослідження – доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анастасія Шевченко і доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Олег Галенко.

До складу лічильної комісії обрали завідувача Проблемної-науково дослідної лабораторії Андрія Мариніна, заступницю проректора з правових питань Олену Негоду і начальника відділу кадрів Сергія Беседу.

Після підрахунку голосів, голова лічильної комісії оприлюднив результати таємного голосування, в ході якого члени вченої ради одностайно підтримали кандидатів.

Наприкінці вчена рада розглянула поточні питання.

Затвердила нові редакції положень про порядок проведення конкурсного відбору при заміщенні вакантних посад науково-педагогічних працівників і про атестацію педагогічних працівників.

Прийняла до розгляду звернення здобувача освітнього ступеня «Доктор філософії» Михайла Грамма щодо створення разової спеціалізованої ради з розгляду його дисертації.

Підтримала клопотання про продовження стажування асистентки кафедри готельно-ресторанної справи Світлани Ковальчук у Токійському університеті (Японія).

Надала дозвіл другокурсниці Навчально-наукового інституту харчових технологій Дарії Юрченко на навчання за програмою Еразмус+ в Університеті Гайзенхайма (Німеччина).

Закриваючи засідання, ректор подякував усім за активну плідну роботу й побажав міцного здоров’я та найшвидшої перемоги. Продовжуємо рух уперед!

Published on: 28-02-2023
Read also:
Стейкхолдери індустрії гостинності активно долучаються до освітнього процесу

Кафедра готельно-ресторанної справи продовжує перманентно залучати стейкхолдерів індустрії гостинності до освітнього процесу. У рамках вивчення навчальної дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє» лекторка, доцентка Ольга Пушка організувала бінарну лекцію для здобувачів освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Гостьови...

READ YOURSELF

Стейкхолдери індустрії гостинності активно долучаються до освітнього процесу 04 november 2022

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти акредитувало освітню програму університету «Хімічна технологія»

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти розглянуло на своєму засіданні акредитаційну справу щодо акредитації в нашому університеті освітньої програми «Хімічна технологія» і прийняло рішення акредитувати освітню програму. Рішення приймалося на підставі звіту експертної групи, утвореної для проведення акредитаційної експертизи, і р...

READ YOURSELF

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти акредитувало освітню програму університету «Хімічна технологія» 22 july 2020

Виїзні практичні заняття в умовах кращих готельних підприємств для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа»

Студенти 2 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» протягом двох днів разом із викладачами кафедри готельно-ресторанної справи, доцентами Оксаною Арпуль, Максимом Полумбриком та асистентом Анастасією Спільчук мали можливість ознайомитись із особливостями сервісу та організацією внутрішньої структури функціонування готелю «VitaPark Бори...

READ YOURSELF

Виїзні практичні заняття в умовах кращих готельних підприємств для студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» 29 march 2019

Розвиток естетики й почуття прекрасного на черговому засіданні Еnglish speaking club

Уже стало доброю традицією на кафедрі ділової іноземної мови та міжнародної комунікації проводити пізнавальні та наукові заходи за участі іноземних гостей. Нещодавно відбулося чергове засідання Еnglish speaking club, як завжди за участі спеціального гостя із Сполучених Штатів Stuart Snuggs і викладача Наталії Божок. До порядку денного засідання ув...

READ YOURSELF

Розвиток естетики й почуття прекрасного на черговому засіданні Еnglish speaking club 21 november 2019