Сьогодні відбувся успішний захист дисертації «Удосконалення технології посічених напівфабрикатів з використанням активних стабілізаторів м’ясних систем» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» випускником аспірантури кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, співробітником Проблемної науково-дослідної лабораторії (ПНДЛ) НУХТ Максимом Грицаєм. Науковий керівник дисертанта – к.т.н., доцент кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Ігор Страшинський.
Метою роботи є удосконалення технології посічених напівфабрикатів шляхом використання активних стабілізаторів м’ясних систем, зокрема безфосфатних харчових добавок, оскільки використання функціональних інгредієнтів для оптимізації функціонально-технологічних властивостей м’ясної сировини нівелює вплив природної мінливості якості і в той же час забезпечує виготовлення широкого асортименту продуктів для задоволення потреб споживачів.
Свої дослідження здобувач виконував у межах держбюджетної тематики Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ «Обґрунтування методів виробництва, консервування і зберігання харчових продуктів цільового призначення» та теми держбюджетної науково-дослідної роботи кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів «Наукові основи створення м’ясних і м’ясомістких продуктів цільового призначення».
На основі проведених досліджень розроблені проєкти ТУ та ТІ У 15.8-02070938-338:2025 «Композиції функціональні харчові: безфосфатний комплекс активних стабілізаторів для м’ясопереробної промисловості» і ТУ та ТІ У 10.1-02070938-339:2025 «Напівфабрикати м’ясні та м’ясомісткі посічені з використанням безфосфатного комплексу активних стабілізаторів». За удосконаленою технологією посічених напівфабрикатів проведено промислову апробацію на виробництвах ТОВ «КІМ» (Львівська область) і ТОВ «АРЦИЗЬКА М’ЯСНА КОМПАНІЯ» ТОВ «АДВ» (м. Дніпро) та на ТОВ «ФУДТЕК» упроваджено у виробництво дослідно-промислову партію безфосфатного комплексу активних стабілізаторів для м’ясопереробної промисловості.
Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, доктор технічних наук, професор Василь Пасічний. У складі ради працювати: рецензентки – кандидатка технічних наук, доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів Алла Тимчук і кандидатка технічних наук, доцентка кафедри технології м’яса та м’ясних продуктів Оксана Топчій та опонентки – завідувачка кафедри готельно-ресторанного бізнесу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, докторка ветеринарних наук, професорка Марія Паска та деканеса факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України, докторка технічних наук, професорка Лариса Баль-Прилипко.
Актуальність і наукова новизна представленого дисертаційного дослідження, яку відзначили усі присутні на захисті, спонукала до активної жвавої дискусії і низки запитань до здобувача, на які він дав впевнені обґрунтовані відповіді. Члени ради також звернули увагу на підтвердження великою кількістю лабораторних досліджень і виробничих випробувань наукових положень і рекомендацій, запропонованих дисертантом, та зазначили, що достовірність отриманих експериментальних даних забезпечена використанням відповідного обладнання, сучасних методик досліджень і математичних засобів для опрацювання результатів.
Підтримали колегу фахівці Проблемної науково-дослідної лабораторії, завідувач якої, старший науковий співробітник Андрій Маринін відзначив професійну зрілість, великий практичний досвід здобувача, його науковий потенціал і перспективність.
Тепло відгукнувся про свого підопічного науковий керівник дисертанта, доцент Ігор Страшинський. Зокрема, він вказав, що пан Максим ще зі студентських років прагнув до поглиблення своїх знань, вирізнявся допитливістю, наполегливістю, ініціативністю, багато років пропрацював на виробництві, де здобув великий практичний досвід, і нині він повністю сформувався як талановитий науковець, здатний досліджувати, експериментувати, аналізувати та робити обґрунтовані висновки.
За результатами публічного захисту разова спеціалізована вчена рада одноголосно прийняла рішення про присудження Максимові Грицаю наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».
Надзвичайно приємно, що наші випускники, збагачені практичним досвідом, повертаються з новими ідеями для продовження фахового зростання, й розвиток наукових шкіл університету триває.
Вітаємо ще одного доктора філософії із заслуженим визнанням і завершенням цього важливого етапу! Бажаємо наснаги на нові дослідження й подальших вагомих досягнень! Вдячні силам оборони за те, що українська наука має можливість розвиватися далі!