У березні-травні 2024 року на кафедрі технології молока і молочних продуктів проходило навчання за сертифікатною програмою «Сучасні тенденції промислового і крафтового виробництва сирів». Керівниця програми – завідувачка кафедри, професорка Галина Поліщук, координаторка – доцентка Тетяна Осьмак.
Жага до знань об’єднала в одній програмі здобувачів різних ступенів освіти, а також промислових і крафтових виробників сирів із різних куточків України.
Програма, розрахована на 90 годин (3 кредити ECTS), складалася з двох модулів – «Теоретичні аспекти виробництва сирів» та «Практичні підходи до виробництва сирів».
Під час вивчення першого модуля слухачі мали можливість засвоїти теоретичні аспекти з регулювання використання харчових добавок в Україні та країнах ЄС разом із професоркою кафедри Оксаною Кочубей-Литвиненко. Головний технолог ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл» Анатолій Лукащук надав ґрунтовну інформацію щодо заквасочних, спеціальних культур і ферментних препаратів для виробництва сирів, а також детально розібрав зі слухачами особливості їх використання у технології сирів різних груп. Завідувачка кафедри технології молока і молочних продуктів, професорка Галина Поліщук охарактеризувала сучасні тренди та інновації у сироробстві в Україні та світі.
Другий модуль був розрахований на відпрацювання практичних навичок у лабораторних умовах. З доценткою кафедри Анастасією Пухляк учасники засвоїли основні розрахунки при виробництві сирів, розібрали вимоги до молока-сировини у сироробстві, проаналізували якість коров’ячого і козиного молока, а також опанували особливості виробництва твердих сижучних сирів та оцінили їх якість.
Одне із занять було спрямоване на розроблення нового продукту – авторського сиру. Слухачі мали можливість експериментувати з сировиною і харчовими добавками та самостійно розробляти рецептури нових видів м’яких сирів.
За участі гарантки освітньої програми «Промислові та крафтові технології для HORECA в туризмі» Оксани Топчій було організовано серію майстер-класів головчині українсько-литовської асоціації «Осередок сировара», власниці «Школи сиру» Тетяни Дядечко. У рамках майстер-класів слухачі опанували технологію сирів Caciotta та Camembert, а також вдосконалили рецептури сиру Адигейського і Любительського з прянощами, рукколою і оливками.
23 травня проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи, професорка Лариса Арсеньєва вручила сертифікати учасникам програми та подяки ректора запрошеним фахівцям Анатолію Лукащуку і Тетяні Дядечко.
Після завершення програми учасники пройшли опитування, залишили позитивні відгуки та висловили побажання до подальшої тісної співпраці з кафедрою технології молока і молочних продуктів.
Колектив кафедри висловлює щиру подяку всім учасникам програми, сподівається на подальшу тісну співпрацю та бажає всім натхнення й нових звершень у вільній і незламній країні!