Н У Х Т

Останнє у навчальному році засідання вченої ради університету

29 june 2023

Останнє у навчальному році засідання вченої ради університету

29 червня 2023 року в залі засідань відбулося планове, останнє в 2022-2023 навчальному році засідання вченої ради університету.

Не порушуючи традицію, розпочали з урочистого. Ректор Олександр Шевченко вручив атестат професора завідувачу кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки Сергію Грибкову. Також привітали членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями.

Далі перейшли до розгляду питань насиченого порядку денного.

Першими розглянули кадрові питання. Претендентів на присвоєння вчених звань – доцента кафедри  екології та екоменеджменту Аліну Сірик, доцентів кафедри маркетингу Ірину Бойко і Катерину Семененко та обрання на посаду доцента по кафедрі  мехатроніки та пакувальної техніки Костянтина Васильківського представила вчена секретарка Наталія Мельник.

До лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрія Мариніна, заступницю проректора з правових питань Олену Негоду та начальника відділу кадрів Сергія Беседу.

Поки працювала лічильна комісія, комплексний план заходів з організації вступної кампанії 2024 року, що передбачає заходи щодо формування іміджу університету, проведення рекламних, інформаційних та організаційних заходів по забезпеченню прийому вступників до університету та його відокремлених структурних підрозділів у 2023-2024 навчальному році презентував перший проректор Володимир Яровий.

Заслухавши і обговоривши доповідь першого проректора, вчена рада схвалила запропонований план заходів.

Про  результати акредитації освітніх програм у 2022-2023 н.р. та план на 2023-2024 н.р. доповіла директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Олена Подобій. Зокрема, вона зазначила, що у 2022-2023 навчальному році було заплановано 39 акредитацій освітніх програм. Експертними групами Національного агентства із забезпечення  якості вищої освіти проведено 38 акредитаційних експертиз освітніх програм за різними рівнями вищої освіти. За першим (бакалаврським) рівнем акредитовано16 освітніх програм, за другим (магістерським) рівнем – 18, за третім освітньо-науковим рівнем (доктор філософії) – 4.

На підставі рекомендацій, наданих експертними групами та галузевими експертними радами з покращення освітніх програм та освітньої діяльності був розроблений проєкт Плану заходів внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти на 2023-2024 н.р., який передбачає реагування внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти на виявлені сильні та слабкі сторони освітньої діяльності, й спрямований на удосконалення освітніх програм університету та підготовку до їх акредитації у 2023-2024 н.р.

Також доповідачка нагадала, що внесено зміни до Закону України «Про вищу освіту», якими передбачено запровадження постакредитаційного моніторингу – оцінювання органом, що ухвалив рішення про акредитацію, виконання наданих за результатами акредитації рекомендацій та/або відповідності критеріям акредитації.

Активно обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила реалізовувати та розвивати на всіх освітніх програмах університету визначені сильні сторони освітніх програм та освітньої діяльності університету й усунути під час реалізації освітніх програм університету виявлені слабкі сторони освітніх програм, а також затвердити План заходів внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти на 2023-2024 н.р.

Моніторинг якості інформаційного та навчально-методичного забезпечення навчального процесу представив перший проректор Володимир Яровий.

Доповідач зазначив, що наразі основна частина навчальної та навчально-методичної літератури готується викладачами кафедр університету тільки на електронних носіях. Електронним виданням навчальної літератури надається Міжнародний стандартний номер книги (ISBN). Станом на 28 червня у навчально-методичному управлінні зареєстровано 1178 навчальних і навчально-методичних видань, які підготовлені та видані у 2022-2023 н.р. і розміщені в електронній базі Науково-технічної бібліотеки університету.

Доповідач нагадав, що ключові показники удосконалення інформаційного забезпечення включені до Стратегічного плану розвитку університету та Концепції розвитку Науково-технічної бібліотеки університету на 2021-2025 роки. Також він вказав на недоліки в забезпеченні підготовки фахівців навчальною та навчально-методичною літературою, серед яких, зокрема несвоєчасне надання рукописів до навчально-методичного управління, відсутність або недостатнє забезпечення навчальною та навчально-методичною літературою дисциплін, що були введені до нових навчальних планів, особливо вибіркових дисциплін.

За результатами розгляду цього питання вчена рада ухвалила низку доручень головам науково-методичних комісій інститутів/факультетів, завідувачам кафедр, членам робочих груп забезпечення освітніх програм і відповідальним від кафедр за зв’язки з бібліотекою.

Про реалізацію в університеті положень Кодексу академічної етики у 2022-2023 н.р. йшлося у доповіді проректорки з науково-педагогічної та виховної роботи Лариси Арсеньєвої. Доповідачка ґрунтовно висвітлила заходи, спрямовані на популяризацію академічної доброчесності, пояснення місії та функцій Кодексу академічної етики університету здобувачам освіти, що відбулися протягом навчального року. Вчена рада ухвалила продовжувати позитивну практику популяризації принципів академічної доброчесності.

Також проректорка представила кандидатури здобувачів освіти, що висуваються на отримання іменних стипендій у першому семестрі 2023-2024 н.р. Заслухавши інформацію про навчальні успіхи здобувачів, вчена рада одностайно підтримала запропоновані кандидатури.

Наприкінці традиційно розглянули поточні питання: інформацію про підготовку та проведення виборів до складу вченої ради університету; рекомендували Інформаційно-аналітичну систему «Публікаційна карта НУХТ» до участі у Конкурсі інноваційних проєктів, який проводиться ВГО Українська бібліотечна асоціація; дали дозволи на продовження закордонного стажування асистентки кафедри готельно-ресторанної справи Світлани Ковальчук, проходження практики в Німеччині здобувачів освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій та на стажування у Фінляндії студентів Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. І.С. Гулого. Також затвердили зміни до Правил прийому до університету у 2023 році.

Голова лічильної комісії Андрій Маринін оприлюднив результати таємного голосування по кадрових питаннях. Більшістю голосів усі кандидатури були підтримані.

На цьому порядок денний був вичерпаний. Закриваючи засідання голова вченої ради, ректор Олександр Шевченко підсумував навчальний рік, що минув, згадав наші досягнення й подякував усьому колективові університету і особисто членам вченої ради за активну, наполегливу працю із забезпечення якості освітньої діяльності, за творчу, ініціативну роботу на науковій ниві, розвиток міжнародного співробітництва, розширення партнерства зі стейкхолдерами. «Попри всі складнощі воєнного стану, університет вистояв, продовжує працювати й розвиватися. І у цьому заслуга всього нашого колективу», – наголосив ректор і побажав усім гарно відпочити й набратися сил для нового навчального року, а працівникам приймальної і відбіркових комісій – успішної вступної кампанії.

Published on: 29-06-2023
Read also:
Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування

18 лютого минула ювілейна дата – 70 років від дня народження Джеймса Мейса – американського історика, політолога, публіциста, професора університетів Мічигану, Гарварду, Колумбії, Іллінойсу та Києво-Могилянської академії, дослідника Голодомору в Україні, укладача доповіді Комісії Конгресу США з вивчення Голодомору 1932-1933 років. Завдяки йому весь...

READ YOURSELF

Українець не від народження, українець за духом: просвітницький захід кафедри іноземних мов професійного спрямування 21 february 2022

17-й з 200: НУХТ продовжує утримувати високі позиції у освітніх рейтингах

Центр міжнародних проектів «Євроосвіта» в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence оприлюднив новий академічний рейтинг вищих навчальних закладів України «ТОП-200 Україна 2019», складений за методикою, доповненою та вдосконаленою протягом 2006-2019 років. Висока якість фундаментальної підготовк...

READ YOURSELF

17-й з 200: НУХТ продовжує утримувати високі позиції у освітніх рейтингах 02 july 2019

Інновації та тренди сфери HoReCa обговорили на Всеукраїнській науково-практичній конференції нашого університету

23 листопада 2021 року відбулася масштабна наукова подія – Ювілейна X Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні технології в готельно-ресторанному бізнесі», організатором якої є факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу нашого університету. З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора університету Олек...

READ YOURSELF

Інновації та тренди сфери HoReCa обговорили на Всеукраїнській науково-практичній конференції нашого університету 26 november 2021

Продовжують відшліфовувати свою наукову майстерність наші викладачі

З 15 по 18 листопада 2021 року доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Ігор Устименко та доцентки кафедри біотехнології і мікробіології Оксана Скроцька і Світлана Тетеріна взяли участь у циклі вебінарів з наукометрії «Міжнародний досвід у публікаційній сфері. Успішні публікації у Scopus та Web of Science» від науково-навчально...

READ YOURSELF

Продовжують відшліфовувати свою наукову майстерність наші викладачі 23 november 2021