Н У Х Т

Наші науковці розширюють співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України

19 september 2023

Наші науковці розширюють співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН України

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка за ініціативи завідувачки кафедри Олександри Нєміріч і професора Олега Кузьміна розширює співпрацю з лабораторією інноваційних харчових технологій Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України при підтримці завідувача лабораторії, д.т.н., професора Олександра Литовченка.

Головними напрями досліджень лабораторії інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН є теоретичні дослідження та експериментальне і практичне випробування способів створення нової вітчизняної, конкурентоспроможної харчової продукції підвищеної біологічної цінності (фруктові напої, концентрати, сухі розчинні суміші, столові, у т.ч. іскристі, десертні, лікерні вина та ін.); розроблення наукових основ раціонального використання малопоширених у культурі рослин для приготування конкурентоспроможної харчової продукції типу «Здоров’я», у т.ч. лікувально-профілактичного призначення (цілющі фруктові напої, нектари, безалкогольні бальзами, зокрема для дитячого харчування тощо); розроблення методичної та нормативно-технічної документації для плодопереробної галузі України.

Основні досягнення лабораторії – розроблено понад 100 сучасних технологій і рецептур продуктів оздоровчого призначення підвищеної біологічної цінності на базі лише натуральних, екологічно чистих компонентів: місцевої плодово-ягідної, пряно-ароматичної і лікарської рослинної сировини. Розробки лабораторії удостоєні Державної премії України у галузі науки і техніки, нагороджені більше ніж 100 золотими, срібними та бронзовими медалями і 7 найвищими нагородами – кубками Гран-Прі на міжнародних конкурсах і виставках.

На сьогодні Інститут садівництва Національної академії аграрних наук України – головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур; удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід; розробленні технічних засобів по догляду за садами, ягідниками та розсадниками; створенні нових, екологічно безпечних малоенергоємних технологій тривалого зберігання плодів, сучасних технологій і рецептур продуктів оздоровчого призначення підвищеної біологічної цінності на базі лише натуральних, екологічно чистих компонентів тощо.

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції планує співробітництво у галузі науки і освіти при реалізації на кафедрі 3-х освітніх програм для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» (освітньо-професійна програма «Технології харчування»), освітнього ступеня «Магістр» (освітньо-професійні програми «Технології в ресторанному господарстві» та «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»).

Колектив кафедри вдячний завідувачу лабораторії інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН Олександру Литовченку за готовність до співпраці.

Published on: 19-09-2023
Read also:
Вітаємо з перемогою магістрантку кафедри біотехнології і мікробіології!

Нещодавно на базі Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України відбулася V науково-практична конференція молодих науковців «Молодь та сучасні проблеми мікробіології і вірусології» (V Scientific Conference of Young Researchers «Youth and Modern Problems of Microbiology and Virology»). Подія пройшла у гібридному форматі, що ...

READ YOURSELF

Вітаємо з перемогою магістрантку кафедри біотехнології і мікробіології! 12 december 2024

Магістрантка спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт

На базі Одеської національної академії харчових технологій відбувся II етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» разом із Х Всеукраїнською конференцією студентів, аспірантів і молодих учених «Інтеграційні та інноваційні напрямки розвитку індустрії гостинності». Заходи відбувалися у зміша...

READ YOURSELF

Магістрантка спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – переможниця Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 08 june 2021

Подорож магістрів світовими технологіями хлібобулочних виробів – Середня Азія та Закавказзя

Не зважаючи на дистанційне навчання, протягом цього семестру здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів», вивчаючи дисципліну «Світові технології борошняних і кондитерських виробів», разом із доцентами Оленою Білик та Юлією Бондаренко здійснили тех...

READ YOURSELF

Подорож магістрів світовими технологіями хлібобулочних виробів – Середня Азія та Закавказзя 10 june 2020