Н У Х Т

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності

29 april 2022

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності

Чи багато з нас може відповісти на запитання, що таке пробіотики? Напевно, що більшість зможе. А от чи зможе пояснити, що таке: пребіотики, метабіотики, постбіотики, кобіотики, парапробіотики тощо? Чи знаємо ми різницю між симбіотиками та синбіотиками? Чи можемо відрізнити гомопробіотики, гетеропробіотики від аутопробіотиків? А здобувачі 4 курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» вже знають і можуть легко відповісти на всі ці запитання, а також запропонувати технології одержання всіх цих видів препаратів. Не зважаючи на певні труднощі та виклики, які сьогодні постають перед кожним українським студентом, наші майбутні біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності.

Дисципліна «Технології пробіотиків і вакцин» (лекторка – доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Світлана Старовойтова) важлива для студентів-біотехнологів не лише з професійної точки зору, а й з боку повсякденного життя. Адже від стану нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту залежить здоров'я всього організму.

Недарма фахівці кажуть: «Добре, коли у тебе у кишечнику є флора. Гірше, коли там ще є і фауна».

Пробіотики – ще один вдалий приклад корисного для обох сторін співіснування макро- і мікросвіту. Підтримання нормального складу мікрофлори кишківника – запорука сильного імунітету, що надзвичайно важливо в умовах безконтрольного застосування антибіотиків і перебування людей у стані хронічного стресу через події навколо.

Здобувачі дізналися, що мікрофлора людини – така ж важлива її частина, як і будь-який із органів. Мікрофлора здорової людини досягає ваги від 2 до 3 кг, що здається неймовірним, але це лише на перший погляд. Ці маленькі друзі допомагають перетравлювати їжу, боротися з патогенними мікроорганізмами, синтезувати сполуки, які людський організм нездатний виробляти тощо. Є думка, що пробіотики – панацея від всіх хвороб, оприлюднені публікації про те, що генетично-модифіковані штами пробіотичних мікроорганізмів використовують для лікування пухлин, інфекцій, захворювань шкіри (акне). Та навіть більше! Пробіотики використовують для лікування неврозів та алкогольної залежності!

Але розуміння, наскільки мікрофлора для людини важлива недостатньо. Ще треба розуміти, як цю мікрофлору підтримувати. І це майбутні біотехнологи також дізналися під час вивчення дисципліни.

Також, завдяки цікавому завданню зі складання аналітично-нормативної документації для пробіотичного засобу, вони на практиці опанували, як це робиться на підприємствах. А отже, отримали і реальний досвід, бо завдання такого типу, допомагають навчитися працювати з літературою та документами різного виду, а також самостійно та коректно оформлювати роботу і орієнтуватися в темі.

Нашим здобувачам було дуже цікаво поринути у знання про те, що наразі у кожного на вустах. А після вивчення дисципліни стало цікаво, що нас чекає через десяток років, що ще покажуть дослідження на пробіотичних організмах? Можливо, вони дійсно стануть універсальними ліками? Студенти впевнені, щоб відповісти на ці запитання, вони мають постійно вдосконалювати свої знання і продовжувати своє становлення як біотехнологів.

Незабаром на четвертокурсників чекає захист кваліфікаційних робіт і прийняття рішення щодо свого подальшого майбутнього – чи то продовжити навчання й наукову діяльність у магістратурі, чи то пов’язати своє професійне життя з виробництвом. У будь-якому випадку, їм необхідні будуть знання кожного предмету, що вивчали та вивчають сьогодні на кафедрі біотехнології та мікробіології. Тож здобувачі щиро вдячні своїм викладачам, які постійно тримають з ними зв'язок і допомагають увесь цей час опановувати нові навички, не зважаючи на воєнний стан і певні технічні труднощі, та дуже сподіваються, що війна скоро закінчиться, і всі ми зустрінемося в нашому університеті. 

Published on: 29-04-2022
Read also:
Як студенти-біотехнологи на «Єнамін» завітали

«Краще один раз побачити, ніж сто разів почути», – вирішили студенти групи БТ-3-3 і, у супроводі доцента кафедри біотехнології і мікробіології Вікторії Красінько вирушили до ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Єнамін». Справа в тому, що про «Єнамін» всі вони чули багато цікавого: і що організоване підприємство не так давно, у 1999 році, але вже зд...

READ YOURSELF

Як студенти-біотехнологи на «Єнамін» завітали 22 march 2019

«Солодкий» майстер-клас: другокурсники дізналися, як створюється справжнє італійське джелато

Тетяна Савенко – засновниця сімейної майстерні крафтового італійського джелато та сорбетів Family Gelato, розташованої в місті Обухів. Її подорож у світ джелато розпочалася у 2018 році в італійському місті Генуя, де вона вивчала секрети приготування цього десерту в школі крафтового морозива. Офіційне відкриття Family Gelato відбулося в 2022 році, і...

READ YOURSELF

«Солодкий» майстер-клас: другокурсники дізналися, як створюється справжнє італійське джелато 31 march 2025

Навички першої домедичної допомоги опанували наші викладачі в рамках інтенсиву для працівників HoReCa та закладів освіти

12-13 лютого 2022 року викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін і Володимир Польовик на запрошення ГО «Ресторанна гільдія» взяли участь у дводенному інтенсиві «Перша домедична допомога», розрахованому на працівників HoReCa та закладів освіти. Захід був організований за сприяння PROFI CLUB. Курс проводили профес...

READ YOURSELF

Навички першої домедичної допомоги опанували наші викладачі в рамках інтенсиву для працівників HoReCa та закладів освіти 15 february 2022

До удосконалення процесу підготовки фахівців з інжинірингу фармацевтичних виробництв долучаються спеціалісти фірми «Дарниця»

Партнери кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв – фахівці відділу головного механіка фармацевтичної фірми «Дарниця» подарували кафедрі колекцію довідкової та навчальної літератури, журналів, презентацій і навчальних відеоматеріалів із усіх аспектів фармацевтичного виробництва та інженерії. Ці матеріали допоможуть майбутнім ...

READ YOURSELF

До удосконалення процесу підготовки фахівців з інжинірингу фармацевтичних виробництв долучаються спеціалісти фірми «Дарниця» 12 february 2019