Н У Х Т

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності

29 april 2022

Наші біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності

Чи багато з нас може відповісти на запитання, що таке пробіотики? Напевно, що більшість зможе. А от чи зможе пояснити, що таке: пребіотики, метабіотики, постбіотики, кобіотики, парапробіотики тощо? Чи знаємо ми різницю між симбіотиками та синбіотиками? Чи можемо відрізнити гомопробіотики, гетеропробіотики від аутопробіотиків? А здобувачі 4 курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» вже знають і можуть легко відповісти на всі ці запитання, а також запропонувати технології одержання всіх цих видів препаратів. Не зважаючи на певні труднощі та виклики, які сьогодні постають перед кожним українським студентом, наші майбутні біотехнологи впевнено здобувають знання необхідні для майбутньої фахової діяльності.

Дисципліна «Технології пробіотиків і вакцин» (лекторка – доцентка кафедри біотехнології і мікробіології Світлана Старовойтова) важлива для студентів-біотехнологів не лише з професійної точки зору, а й з боку повсякденного життя. Адже від стану нормальної мікрофлори шлунково-кишкового тракту залежить здоров'я всього організму.

Недарма фахівці кажуть: «Добре, коли у тебе у кишечнику є флора. Гірше, коли там ще є і фауна».

Пробіотики – ще один вдалий приклад корисного для обох сторін співіснування макро- і мікросвіту. Підтримання нормального складу мікрофлори кишківника – запорука сильного імунітету, що надзвичайно важливо в умовах безконтрольного застосування антибіотиків і перебування людей у стані хронічного стресу через події навколо.

Здобувачі дізналися, що мікрофлора людини – така ж важлива її частина, як і будь-який із органів. Мікрофлора здорової людини досягає ваги від 2 до 3 кг, що здається неймовірним, але це лише на перший погляд. Ці маленькі друзі допомагають перетравлювати їжу, боротися з патогенними мікроорганізмами, синтезувати сполуки, які людський організм нездатний виробляти тощо. Є думка, що пробіотики – панацея від всіх хвороб, оприлюднені публікації про те, що генетично-модифіковані штами пробіотичних мікроорганізмів використовують для лікування пухлин, інфекцій, захворювань шкіри (акне). Та навіть більше! Пробіотики використовують для лікування неврозів та алкогольної залежності!

Але розуміння, наскільки мікрофлора для людини важлива недостатньо. Ще треба розуміти, як цю мікрофлору підтримувати. І це майбутні біотехнологи також дізналися під час вивчення дисципліни.

Також, завдяки цікавому завданню зі складання аналітично-нормативної документації для пробіотичного засобу, вони на практиці опанували, як це робиться на підприємствах. А отже, отримали і реальний досвід, бо завдання такого типу, допомагають навчитися працювати з літературою та документами різного виду, а також самостійно та коректно оформлювати роботу і орієнтуватися в темі.

Нашим здобувачам було дуже цікаво поринути у знання про те, що наразі у кожного на вустах. А після вивчення дисципліни стало цікаво, що нас чекає через десяток років, що ще покажуть дослідження на пробіотичних організмах? Можливо, вони дійсно стануть універсальними ліками? Студенти впевнені, щоб відповісти на ці запитання, вони мають постійно вдосконалювати свої знання і продовжувати своє становлення як біотехнологів.

Незабаром на четвертокурсників чекає захист кваліфікаційних робіт і прийняття рішення щодо свого подальшого майбутнього – чи то продовжити навчання й наукову діяльність у магістратурі, чи то пов’язати своє професійне життя з виробництвом. У будь-якому випадку, їм необхідні будуть знання кожного предмету, що вивчали та вивчають сьогодні на кафедрі біотехнології та мікробіології. Тож здобувачі щиро вдячні своїм викладачам, які постійно тримають з ними зв'язок і допомагають увесь цей час опановувати нові навички, не зважаючи на воєнний стан і певні технічні труднощі, та дуже сподіваються, що війна скоро закінчиться, і всі ми зустрінемося в нашому університеті. 

Published on: 29-04-2022
Read also:
21 травня 2022 року – День відкритих дверей НУХТ!

Шановні абітурієнти-2022, учні, студенти коледжів, випускники бакалаврату! Національний університет харчових технологій запрошує Вас на День відкритих дверей, що відбудеться у суботу, 21 травня 2022 р. у форматі онлайн. Захід проводитиметься у форматі відеоконференцій за допомогою програми Zoom. Підключитися до конференції Zoom: https://zoom.us/...

READ YOURSELF

21 травня 2022 року – День відкритих дверей НУХТ! 13 may 2022

Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні продуктів харчування аналізують здобувачі-технологи

Нещодавно на кафедрі біотехнології і мікробіології під час лабораторного заняття з дисципліни «Мікробіологія для харчових технологій. Модуль 2» здобувачі інженери-технологи групи ТХ-3-4 під керівництвом старшого викладача Віктора Удимовича і асистентки Тетяни Сулейко розпочали захист індивідуальних завдань на тему «Роль мікроорганізмів у мікробіоло...

READ YOURSELF

Роль мікроорганізмів у мікробіологічній безпеці і псуванні продуктів харчування аналізують здобувачі-технологи 16 april 2024

Доктори філософії зможуть захищатися у разових радах

МОН планує впровадити як експеримент наукову атестацію докторів філософії через захист їх дисертацій у разових вчених радах. Про це повідомила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич 14 січня 2019 року під час виступу на тему «Вища освіта України в контексті розвитку творення європейського простору вищої освіти». Йшлося, зокрема, про те, як ...

READ YOURSELF

Доктори філософії зможуть захищатися у разових радах 16 january 2019

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці

7 червня до університету завітали експерти німецької організації роботодавців «NORDMETAL» Гюнтер Трепте і Генрі Ціммерманн та заступник директора Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України Анатолій Гармаш. Гості зустрілися з ректором Анатолієм Українцем, проректором з наук...

READ YOURSELF

Досвід організації дуальної освіти в Німеччині презентували у НУХТ німецькі фахівці 07 june 2019