Н У Х Т

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

19 october 2021

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної поверхні вода-повітря та його вплив на довкілля річкових та морських біотопів» (Themicrobially-coated microplastic sinneustonic water-airi interphase and their environmental impacts on aquatic biotopes).

Ірина працює над проєктом під керівництвом завідувача кафедри, професора Віктора Стабнікова. Також у проєкті беруть участь асистент кафедри, здобувач освітньо-наукового рівня «доктор філософії» Віктор Удимович і студентка ІІІ курсу освітнього ступеню «бакалавр» Єва Фофанова. З Латвійської сторони проєкт очолює професор Маріс Клавінс (MarisKlavins, University of Latvia, House of Nature, Riga, Latvia).

Актуальність теми полягає у тому, що забруднення мікропластиком щороку набирає все більшої і більшої масштабності. Окрім цього, зв’язані з мікропластиком мікроорганізми можуть напряму впливати на його властивості, а також негативно діяти на водні екосистеми. Мікропластик є своєрідним вектором переносу, тому має вплив і на інші природні системи. Така постановка питання змушує замислитися не лише над проблемою екологічної небезпеки, але ще й про потенційну мікробну, тобто епідемічну загрозу.

Наразі Ірина перевіряє адсорбційну здатність мікропластику щодо спороутворювального мікроорганізму Bacillusmegaterium на прикладі поліетилену, оскільки саме цей синтетичний полімер є найпоширенішим забруднювачем водойм. Також планується дослідити й інші можливі мікроорганізми, які є аутентичною мікробіотою водойм, а також можуть адсорбуватися на різних типах мікропластику, таких як акрил і полістирол. Окрім цього, ведеться дослідження впливу гумінових кислот на різні зразки забруднювачів.

Бажаємо успіхів нашим молодим науковцям, оскільки вирішувати глобальні проблеми разом, ще й на міжнародному рівні – це масштабна та надважлива робота!

Published on: 19-10-2021
Read also:
У Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо» захищали свої кваліфікаційні роботи кращі магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів

У рамках співпраці між ТОВ «Сільпо-Фуд» та Навчально-науковим інститутом харчових технологій НУХТ, 20 лютого 2019 року відбувся захист магістерських робіт у Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо». Кращі студенти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів, які навчалися за освітньою програмою «Технології зберігання, консервув...

READ YOURSELF

У Департаменті навчання та розвитку персоналу мережі «Сільпо» захищали свої кваліфікаційні роботи кращі магістранти кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів 22 february 2019

Стартує конференція молодих учених «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»

Розпочинає свою роботу 90 Ювілейна Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Робота конференції проходитиме 11-12 квітня у 43 секціях, які охоплюють всі напрямки харчової науки, техніки і технології, а також економіку і управління, екологію...

READ YOURSELF

Стартує конференція молодих учених «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» 10 april 2024

Готуємо інженерів майбутнього у тісній співпраці з провідними компаніями

10 липня 2025 року завідувач кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Ярослав Смітюх і доценти кафедри Олександр Пупена та Володимир Полупан відвідали центральний офіс «Шнейдер Електрік Україна». Мета візиту – підведення підсумків співпраці НУХТ і «Шнейдер Електрік» у минулому навчальному році та ок...

READ YOURSELF

Готуємо інженерів майбутнього у тісній співпраці з провідними компаніями 14 july 2025

Багато любові в День усіх закоханих!

Ті, хто святкують це свято, День закоханих, традиційно дарують дорогим серцю людям подарунки, квіти, цукерки, іграшки, повітряні кульки та листівки-валентинки (часто у формі серця) з віршами, любовними зізнаннями або побажаннями кохання. Сьогодні студенти 1-го і 2-го курсів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з викладачами каф...

READ YOURSELF

Багато любові в День усіх закоханих! 14 february 2022