Н У Х Т

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

19 october 2021

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної поверхні вода-повітря та його вплив на довкілля річкових та морських біотопів» (Themicrobially-coated microplastic sinneustonic water-airi interphase and their environmental impacts on aquatic biotopes).

Ірина працює над проєктом під керівництвом завідувача кафедри, професора Віктора Стабнікова. Також у проєкті беруть участь асистент кафедри, здобувач освітньо-наукового рівня «доктор філософії» Віктор Удимович і студентка ІІІ курсу освітнього ступеню «бакалавр» Єва Фофанова. З Латвійської сторони проєкт очолює професор Маріс Клавінс (MarisKlavins, University of Latvia, House of Nature, Riga, Latvia).

Актуальність теми полягає у тому, що забруднення мікропластиком щороку набирає все більшої і більшої масштабності. Окрім цього, зв’язані з мікропластиком мікроорганізми можуть напряму впливати на його властивості, а також негативно діяти на водні екосистеми. Мікропластик є своєрідним вектором переносу, тому має вплив і на інші природні системи. Така постановка питання змушує замислитися не лише над проблемою екологічної небезпеки, але ще й про потенційну мікробну, тобто епідемічну загрозу.

Наразі Ірина перевіряє адсорбційну здатність мікропластику щодо спороутворювального мікроорганізму Bacillusmegaterium на прикладі поліетилену, оскільки саме цей синтетичний полімер є найпоширенішим забруднювачем водойм. Також планується дослідити й інші можливі мікроорганізми, які є аутентичною мікробіотою водойм, а також можуть адсорбуватися на різних типах мікропластику, таких як акрил і полістирол. Окрім цього, ведеться дослідження впливу гумінових кислот на різні зразки забруднювачів.

Бажаємо успіхів нашим молодим науковцям, оскільки вирішувати глобальні проблеми разом, ще й на міжнародному рівні – це масштабна та надважлива робота!

Published on: 19-10-2021
Read also:
На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ»

Команда телеканалу «Київ» завітала на кафедру технології молока і молочних продуктів із метою підготовки випуску на тему «На що звернути увагу під час вибору йогурта». Роз’яснення телевізійникам дала заступниця директора Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів Анастасія Пухляк. ...

READ YOURSELF

На що звернути увагу під час вибору йогурта: фахівець НУХТ надала роз’яснення глядачам каналу «Київ» 15 july 2019

Аспіранти спеціальності «Харчові технології» діляться науковими знаннями і досвідом науково-виробничої діяльності за фахом

Педагогічна практика є обов’язковою компонентою освітньої складової підготовки здобувачів третього, освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії». Її основне покликання – закріпити навики практичної діяльності здобувачів щодо здійснення навчально-виховного процесу у вищій школі. Для кожного аспіранта проведення занять зі здобувачами за програмою пе...

READ YOURSELF

Аспіранти спеціальності «Харчові технології» діляться науковими знаннями і досвідом науково-виробничої діяльності за фахом 05 march 2025

З трендами у галузі здорового харчування ознайомилися викладачі та здобувачі-технологи

Асистентка кафедри технології оздоровчих продуктів Тетяна Федоренко разом зі студентами групи ТІ-2-3 відвідали виставку «ECO-Expo 2024», на якій були репрезентовані органічні, екологічно чисті товари та послуги для здорового способу життя. Студентам-другокурсникам було цікаво ознайомитися з продуктами, представленими на виставці: дієтичними добавк...

READ YOURSELF

З трендами у галузі здорового харчування ознайомилися викладачі та здобувачі-технологи 01 october 2024