Н У Х Т

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

19 october 2021

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної поверхні вода-повітря та його вплив на довкілля річкових та морських біотопів» (Themicrobially-coated microplastic sinneustonic water-airi interphase and their environmental impacts on aquatic biotopes).

Ірина працює над проєктом під керівництвом завідувача кафедри, професора Віктора Стабнікова. Також у проєкті беруть участь асистент кафедри, здобувач освітньо-наукового рівня «доктор філософії» Віктор Удимович і студентка ІІІ курсу освітнього ступеню «бакалавр» Єва Фофанова. З Латвійської сторони проєкт очолює професор Маріс Клавінс (MarisKlavins, University of Latvia, House of Nature, Riga, Latvia).

Актуальність теми полягає у тому, що забруднення мікропластиком щороку набирає все більшої і більшої масштабності. Окрім цього, зв’язані з мікропластиком мікроорганізми можуть напряму впливати на його властивості, а також негативно діяти на водні екосистеми. Мікропластик є своєрідним вектором переносу, тому має вплив і на інші природні системи. Така постановка питання змушує замислитися не лише над проблемою екологічної небезпеки, але ще й про потенційну мікробну, тобто епідемічну загрозу.

Наразі Ірина перевіряє адсорбційну здатність мікропластику щодо спороутворювального мікроорганізму Bacillusmegaterium на прикладі поліетилену, оскільки саме цей синтетичний полімер є найпоширенішим забруднювачем водойм. Також планується дослідити й інші можливі мікроорганізми, які є аутентичною мікробіотою водойм, а також можуть адсорбуватися на різних типах мікропластику, таких як акрил і полістирол. Окрім цього, ведеться дослідження впливу гумінових кислот на різні зразки забруднювачів.

Бажаємо успіхів нашим молодим науковцям, оскільки вирішувати глобальні проблеми разом, ще й на міжнародному рівні – це масштабна та надважлива робота!

Published on: 19-10-2021
Read also:
Вітчизняні інноваційні технології – зарубіжному загалу!

Нині головний тренд в упаковці, ознака здорового тону – її екологічність. Пропонуємо вашій увазі свіжу статтю у німецькому журналі Neue Verpackung про новий пакувальний матеріал на основі паперу з водорозчинним полімерним покриттям, який повторно переробляється разом із іншим паперовими матеріалами.  Автори статті – перший заступник директора комп...

READ YOURSELF

Вітчизняні інноваційні технології – зарубіжному загалу! 07 february 2025

Уперше здобувачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів проходять практику у Німеччині

Кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів продовжує розширювати зв’язки з іноземними профільними підприємствами харчової промисловості. На початку цього навчального року здобувачі кафедри розпочали практику на підприємстві ТОВ «Гіакоббе Паста ГмбХ» (м. Пітсбург, Німеччина). Підприємство спеціалізується на виробництві широкого асор...

READ YOURSELF

Уперше здобувачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів проходять практику у Німеччині 14 september 2021

English Speaking club із гостем зі США змінив формат роботи

У непростий час пандемії та карантину викладач кафедри ділової іноземної мови та міжнародної комунікації Наталія Божок разом зі спеціальним гостем Stuart Snuggs продовжує проводити засідання English Speaking club у онлайн-режимі. Цього разу засідання було присвячене темі «Blogging, Bloggers». Обговорювався вплив блогів і блогерів на життя, навчанн...

READ YOURSELF

English Speaking club із гостем зі США змінив формат роботи 08 may 2020

Успішна акредитація освітньої програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» – основна оцінка підготовки фахівців високого рівня

В університеті успішно завершилася акредитація освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія». Експертна комісія працювала у складі завідувача кафедри аналітичної хімії та хімічної технології харчових добавок і косметичних засобів Державного вищого навч...

READ YOURSELF

Успішна акредитація освітньої програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» – основна оцінка підготовки фахівців високого рівня 24 january 2019