Н У Х Т

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів»

14 november 2023

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів»

9-10 листопада 2023 року в університеті відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів».

Співорганізаторами цьогорічної конференції виступали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національний орган стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», Український державний науково-дослідний інститут «РЕСУРС», Словацький університет сільського господарства в м. Нітра, Інститут харчових технологій та харчування Університету Жешува (Польща), ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», журнал «Управління якістю» видавництва «ТехМедіаГруп» та Асоціації з інтеграції НАССР.

Конференція працювала у змішаному режимі, безпосередньо в університеті та в онлайн-форматі. І попри складні умови, воєнний стан і тривалі повітряні тривоги оргкомітету вдалося зібрати велику кількість учасників, зацікавлених в обговоренні тематичних питань, передбачених програмою конференції.

Серед запрошених гостей були науковці, представники виробництв харчових підприємств, державних органів влади та іноземні гості з провідних європейських країн. Географія учасників охопила усі регіони України, а також Польщу, Литву, Словенію, Словаччину, Португалію, Бразилію та Китай.

Робота конференції розпочалася з привітального слова проректора з наукової роботи НУХТ Сергія Токарчука, який акцентував увагу на важливості якісного та безпечного харчування та відзначив важливість заходу. Також із привітальним словом до учасників конференції звернулася виконувачка обов’язків завідувача кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Вашека та керівник напрямку операційного вдосконалення агропромхолдингу АСТАРТА, член Американської асоціації якості Євген Ковнір.

Відповідно до програми конференції були висвітлені доповіді на актуальні теми, які стосувалися особливостей здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням харчового законодавства про харчові продукти операторами ринку у період воєнного стану, огляду новин технічного регулювання в Україні, трансформації завдань держрезерву України для забезпечення швидкого реагування у кризових ситуаціях, дотримання вимог законодавства України стосовно інформування споживачів про алергени у харчових продуктах, вирішення проблем із питною водою у надзвичайних ситуаціях, законодавчого регулювання виробництва якісного та безпечного меду.

Представниками наукової спільноти були охоплені теми щодо сучасних методів виявлення фальсифікації олій і жирів, безпеки безалкогольних енергетичних напоїв, ролі молочнокислих бактерій у підвищенні безпеки харчових продуктів, безпеки використання постбіотиків у функціональному харчуванні.

Учасники конференції також доповідали про застосування інструментів бережливого виробництва для підвищення ефективності вітчизняними виробниками безпечної та якісної харчової продукції, зокрема було висвітлено ключові моменти сталої LEAN-трансформації, операційну ефективність у виробництві харчових напівфабрикатів, основні інструменти LEAN для системи менеджменту якості ISO 9001 для підтримання принципів бережливого виробництва.

Практичні аспекти впровадження і вдосконалення систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів були представлені у доповідях, що висвітлювали дайджест виробничих запитань харчовиків-2023: інформаційні тренди вітчизняної харчової галузі, огляд ключових змін схеми сертифікації FSSC 22000 (версія 6), біотероризм і фальсифікація на підприємствах харчової промисловості, порівняльний аналіз методологій ТАССР ЗА РAS 96:2017 та CARVER+SHOCK, можливості встановлення критерію безпечності для RTE харчових продуктів, здатних підтримувати ріст Listeria monocytogenes, крім тих, що призначені для немовлят і для спеціальних медичних цілей, здійснення моніторингів за діяльністю акредитованих органів системи менеджменту, що сертифікують системи управління безпечністю харчової продукції.

За напрямом «формування й контроль якості і безпечності інноваційних харчових продуктів» доповідачами були представлені цікаві та актуальні дослідження, присвячені впливу спельтового борошна і цукрозамінників на технологічний процес та якість хлібобулочних виробів, виробництво пробіотичного молока з підвищеним вмістом білка, сквашеного Lacticaseibacillus rhamnosus, виготовлення пастилиз сировини, яка вирощена в пермакультурному лісосаду.

Усі доповіді викликали інтерес і жваве обговорення серед присутніх в аудиторії та на онлайн-платформі, що безумовно свідчить про актуальність розглянутих питань іа важливість проведення подібних заходів.

Маємо надію, що обговорені питання дозволили всебічно висвітлити сучасні підходи у формуванні якості та безпечності харчових продуктів і надихнули зацікавлену аудиторію до пошуку інноваційних шляхів підвищення ефективності виробництва конкурентоспроможної продукції вітчизняного виробництва.

За результатами конференції готується збірник матеріалів тез доповідей, який незабаром буде оприлюднений на офіційному сайті університету.

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів» пройшла на високому науково-практичному, змістовному і організаційному рівні, за що учасники подякували організаторам наукового івенту.

Керівництво університету і колектив кафедри експертизи харчових продуктів виражають глибоку подяку співорганізаторам та учасникам конференції і мають надію на подальшу плідну співпрацю у підготовці висококваліфікованих фахівців харчової галузі відповідно до сучасних вимог ринку праці.

Published on: 14-11-2023
Read also:
Блискуча перемога у конкурсі студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології»!

Наша талановита молодь – здобувачка освітнього ступеня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Технології харчування» Олександра Колягіна та магістерка з харчових технологій Марія Омельченко під керівництвом професора кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олега Кузьміна вибороли перше місце на IV Всеукраїнському конкурсі студ...

READ YOURSELF

Блискуча перемога у конкурсі студентських наукових робіт «Інноваційні ресторанні технології»! 03 may 2024

Викладачі та здобувачі освіти долучилися до Органічного дня в Україні

Уже традиційно викладачі та здобувачі освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у конференції «Органічний день в Україні», тема якої цьогоріч – «Внутрішній ринок як основа сталого розвитку органічного сектору України». Захід проводиться уже четвертий рік поспіль разом із Європейським Союзом, форма проведення зм...

READ YOURSELF

Викладачі та здобувачі освіти долучилися до Органічного дня в Україні 25 september 2025

Свято танцю «NUFT DANCE FEST» відбулося в університеті

24 квітня в університеті відбувся уже традиційний фестиваль танцю «NUFT DANCE FEST». Свято танцю й драйву відбувається в нашому навчальному закладі вже втретє, ініціатором його започаткування була студентська рада Навчально-наукового інституту економіки і управління, а проводиться воно за підтримки студради університету і Студентського центру патрі...

READ YOURSELF

Свято танцю «NUFT DANCE FEST» відбулося в університеті 24 april 2019

Вчена рада університету розпочала новий навчальний рік

9 вересня 2021 року в актовій залі відбулося перше у новому навчальному році засідання вченої ради університету. Розпочали з урочистостей: привітали колег, що відсвяткували дні народження між засіданнями вченої ради, а також ректор Олександр Шевченко вручив відзнаки й атестати про присвоєння вчених звань і дипломи про присудження наукових ступенів...

READ YOURSELF

Вчена рада університету розпочала новий навчальний рік 09 september 2021