Аспірант кафедри технології молока і молочних продуктів Анатолій Лукащук, який має значний науково-практичний досвід роботи на посаді головного технолога ТОВ «Науково-виробнича організація «Лактол Інтернейшнл», був запрошений лекторкою вибіркової освітньої компоненти «Натуральні технологічно-функціональні інгредієнти у харчових технологіях», професоркою Оксаною Кочубей-Литвиненко прочитати лекцію для одногрупників на тему «Ферментні препарати для виробництва низьколактозних молочних продуктів».
До лекції окрім аспірантів першого курсу спеціальності «Харчові технології» доєдналися магістранти і викладачі кафедри технології молока і молочних продуктів, а також викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів.
Незважаючи на вузькопрофільність тематики лекції, отримана інформація була корисна не тільки аспірантам і викладачам кафедри технології молока і молочних продуктів, але й тим, чия сфера наукових інтересів не пов’язана з молочними продуктами. Анатолій з перших хвилин лекції зміг зацікавити аудиторію проблематикою непереносимості лактози у певної частини населення планети та шляхами її вирішення. Лектор ознайомив здобувачів із найбільш поширеними на світовому і вітчизняному ринку видами ферментних препаратів лактаз, їх перевагами, можливостями та технологічними особливостями застосування, навів принципові технологічні схеми виробництва низько- та безлактозних молочних продуктів шляхом застосування β-галактозидази. У ході спілкування зі здобувачами лектор розкрив сутність інноваційних рішень у визначенні вмісту залишкової лактози.
Лекція знайшла жвавий інтерес серед здобувачів освіти та викладачів кафедри технології молока і молочних продуктів, адже вона була насичена важливою інформацією для майбутніх науковців у галузі харчової науки і технології, була легкою для сприйняття, проілюстрована якісним презентаційним матеріалом. Наприкінці лекції цікавою інтригою для аспірантів була відповідь на запитання – «Чому безлактозний йогурт солодший за звичайний?».