Н У Х Т

Вітаємо нового доктора технічних наук кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування!

25 june 2025

Вітаємо нового доктора технічних наук кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування!

Сьогодні на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.02 відбувся успішний захист дисертації «Науково-практичні засади інтенсифікації гідродинамічних процесів у струминних апаратах харчових виробництв» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв доцентом кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Віталієм Пономаренком.

У фокусі роботи науковця – розроблення та упровадження нових методів інтенсифікації процесів, підвищення продуктивності апаратів, покращення якості готової продукції при мінімальних матеріальних та енергетичних затратах. Об’єктами дослідження стали процес диспергування рідин форсунками, гідродинамічні процеси у газорідинних ежекційних апаратах різного конструктивного виконання та просторового положення.

За результатами досліджень здобувачем опубліковано 98 робіт, серед яких одна монографія у Німеччині, 32 статті у фахових наукових журналах і збірниках наукових праць, 6 робіт у закордонних виданнях тощо. Новизна рішення підтверджена 34 патентами на винаходи та корисні моделі.

Розроблена технічна документація на виготовлення форсунок з нахиленими підвідними каналами струминних апаратів для сульфітації передана для впровадження на АТ «Линовицький цукрокомбінат «Красний».

Роботу спеціалізованої вченої ради, що працювала у змішаному форматі, очолив її голова, ректор університету, доктор технічних наук, професор Олесандр Шевченко.

Опонували роботу доктор технічних наук, професор кафедри харчових технологій Черкаського державного технологічного університету Владислав Сухенко, докторка технічних наук, старша наукова співробітниця, провідна наукова співробітниця відділу тепломасообміну в дисперсних системах Інституту технічної теплофізики НАН України, професорка Ірина Дубовкіна, доктор технічних наук, професор кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування Ігор Паламарчук.

У ході обговорення представленого дослідження відбулася жвава дискусія. Присутні поставили здобувачеві велику кількість запитань, на які він дав впевнені аргументовані відповіді. У підтримку науковця виступили професори Микола Якимчук, Володимир Зав’ялов, Олександр Гавва, Ірина Дубовкіна, Валерій Мирончук, Ігор Стадник. Були відзначені великий обсяг проведених досліджень, їх новизна й актуальність для харчової промисловості, можливості застосування пропонованих рішень в інших галузях, значний економічний ефект від впровадження на підприємствах.

За результатами публічного захисту члени спеціалізованої вченої ради ухвалили рішення про присудження Віталію Пономаренку наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв.

Вітаємо викладача з цим вагомим підсумком багаторічної праці! Бажаємо натхнення, нових ідей та наукових відкриттів!

Published on: 25-06-2025
Read also:
У подорож, що торкнулася кожного, запросили митці Навчально-наукового інституту економіки і управління

17 квітня мистецький колектив Навчально-наукового інституту економіки і управління відновив одну з найулюбленіших традицій нашого університету – День інституту/факультету. Яскраві, сповнені гумору і несподіваних поворотів, насичені неперевершеним вокалом і феєричною хореографією масштабні постановки незмінно дарували прекрасний настрій і залишали н...

READ YOURSELF

У подорож, що торкнулася кожного, запросили митці Навчально-наукового інституту економіки і управління 19 april 2024

Стартує конференція молодих учених «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті»

Розпочинає свою роботу 90 Ювілейна Міжнародна наукова конференція молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Робота конференції проходитиме 11-12 квітня у 43 секціях, які охоплюють всі напрямки харчової науки, техніки і технології, а також економіку і управління, екологію...

READ YOURSELF

Стартує конференція молодих учених «Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» 10 april 2024

НУХТ – №1 серед винахідників!

Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) підвело підсумки винахідницької діяльності за перший квартал 2020 року. У статистичному збірнику «Промислова власність у цифрах» представлені основні результати діяльності у сфері промислової власності, а також показники винахідницької активності національних заявник...

READ YOURSELF

НУХТ – №1 серед винахідників! 29 july 2020

Виробнича практика здобувачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

Цікаво, корисно та, головне, з гарним настроєм розпочали свій останній рік навчання у бакалавраті здобувачі ІV курсу спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології харчування». Згідно з навчальним планом і відповідно до графіка навчального процесу з 4 вересня по 1 жовтня 2023 року вони були направлені на проходже...

READ YOURSELF

Виробнича практика здобувачів кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 29 september 2023