Н У Х Т

Тримаємо стрій: відбулося планове засідання вченої ради університету

26 may 2022

Тримаємо стрій: відбулося планове засідання вченої ради університету

26 травня 2022 року у дистанційному режимі відбулося засідання вченої ради університету.

Ректор університету, професор Олександр Шевченко розпочав його з привітання усіх присутніх і розповіді про життєдіяльність університету протягом останніх трьох місяців. Очільник нашого вишу висловив подяку працівникам господарчих служб, які з 24 лютого цілодобово знаходилися в університеті, підтримуючи у робочому стані всі системи, співробітникам планово-фінансового відділу та бухгалтерії, які робили все від них залежне, аби всі оплати відбувалися і по можливості вчасно, викладачам і співробітникам кафедр, деканатів факультетів і дирекцій інститутів за ведення навчального процесу у надзвичайно складних умовах воєнного стану та абсолютно усім членам нашого згуртованого колективу за самовіддану працю кожного на своєму місці. Також, не порушуючи традицію, привітали членів ради, що відзначили дні народження між засіданнями.

Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Про особливості вступної кампанії 2022 року розповів відповідальний секретар приймальної комісії, доцент Вадим Серпученко. Фахівець окреслив відмінності цьогорічної вступної кампанії, зокрема йшлося про вступ на основі національного мультипредметного тесту та мотиваційного листа усіх категорій вступників, розрахунок конкурсного балу, дати та етапи вступної кампанії. Багато новацій у вступі-2022 буде для випускників коледжів, що вступатимуть на освітній ступінь «бакалавр» на основі здобутого ступеня «молодший спеціаліст». Зокрема, вони не задаватимуть фахові вступні випробування в університеті, а вступатимуть за результатами НМТ 2022 року або двох предметних оцінок ЗНО 2019-2021 років. Також для цієї категорії вступників вперше застосовуватиметься принцип «місце йде за вступником».

Виступ відповідального секретаря приймальної комісії доповнила директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету, доцентка Олена Подобій. Вона зазначила, що для додаткової мотивації випускників шкіл і коледжів до вступу саме до нашого університету були організовані безкоштовні курси з підготовки до складання НМТ, де також тренуватимуть у написанні мотиваційного листа. Наразі вже 290 осіб зареєструвалися для навчання на курсах, і для трьох сформованих груп з 23 травня почалися заняття. Фахівчиня висловила подяку викладачам кафедр гуманітарних дисциплін, вищої математики ім. Можара В.І. та інформаційних систем, які висловили бажання опікуватися курсами й ведуть заняття для їх слухачів.

До обговорення цього питання долучилися завідувачі кафедр, професори Василь Пасічний, Володимир Ковбаса, Ольга Пєтухова, Людмила Кривопляс-Володіна.

Ректор нагадав, що протягом останніх трьох місяців успішно завершилися розпочаті в університеті акредитації освітніх і освітньо-наукових програм, серед яких освітньо-наукова програма третього рівня вищої освіти за спеціальністю 162 «Біотехнологія» акредитована з визначенням «зразкова». Він зазначив, що вступна кампанія, зважаючи на обставини, в цьому році буде, як ніколи складною, і висловив впевненість, що нам вдасться подолати труднощі й поповнити контингент наших здобувачів освіти обдарованою, творчою, патріотичною молоддю.

Вчена рада, заслухавши й обговоривши питання, схвалила представлені редакції правил прийому до університету та відокремлених структурних підрозділів у 2022 році. Зауважимо, що враховуючи воєнний стан, МОН цього року дало дозвіл правила прийому до закладів вищої освіти затверджувати ректорам, аби можна було за необхідності оперативно вносити в них зміни.

Наступними розглянули результати загальноуніверситетського моніторингу якості освітніх програм, які представила директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету, доцентка Олена Подобій. Було зазначено, що загальноуніверситетський моніторинг якості освітніх програм представлено у вигляді аналітичних матеріалів, опрацьованих на підставі узагальнених SWOT-аналізів поданих директорами інститутів, деканами факультетів; освітньо-професійні та освітньо-наукові програми для здобувачів вищої освіти пройшли всі етапи обговорення та погодження відповідно до нормативних документів університету. Також фахівчиня навела сильні й слабкі сторони освітніх програм і рекомендації стейкхолдерів стосовно їх покращення.

Далі у виступі Олени Подобій йшлося про затвердження нових редакцій освітніх програм підготовки здобувачів вищої освіти та навчальних планів 2022 року. На підставі проведеного моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм із врахуванням рекомендацій різних груп стейкхолдерів були надані пропозиції щодо затвердження освітніх програм, закриття однієї магістерської програми та відкриття двох нових освітніх програм – магістерської і бакалаврської. Також директорка Центру назвала чотири магістерські програми, що перебувають у групі ризику через гранично низьку кількість зацікавлених здобувачів освіти. Крім того, вона довела до відома присутніх, що освітні програми двох відокремлених структурних підрозділів – Свалявського технічного фахового коледжу НУХТ і Кам’янець-Подільського фахового коледжу харчової промисловості НУХТ також пройшли всі етапи обговорення та погодження й можуть бути затверджені.

Активну участь у обговоренні цього питання взяли ректор Олександр Шевченко, проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи, професорка Лариса Арсеньєва, завідувачі кафедр, професори Лада Шірінян, Василь Пасічний, Олександра Нєміріч та Інна Ситник.

За результатами обговорення вчена рада прийняла рішення затвердити нові редакції освітніх програм та навчальні плани 2022 року для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр», освітнього ступеня «магістр», освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» та освітнього ступеня «фаховий молодший бакалавр». Крім того, було ухвалено закрити освітньо-професійну програму підготовки здобувачів освітнього ступеня «магістр» «Енергетичний менеджмент» спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка на підставі проведеного локального моніторингу освітніх програм, наявності експертного рішення НМК інституту та рішення НМР університету; затвердити нову міждисциплінарну освітньо-наукову програму «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі» для підготовки здобувачів освітнього-ступеня «магістр» спеціальностей 181 Харчові технології та 242 Туризм; після врахування рекомендацій та внесення змін, запропонованих НМК Навчально-наукового інституту економіки і управління, затвердити освітньо-професійну програму «Цифрові бізнес-технології в підприємництві» для підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність.

Про завершення 2021-2022 навчального року та планування навантаження на 2022-2023 навчальний рік доповідала проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи, професорка Лариса Арсеньєва. Доповідачка нагадала, що в умовах воєнного часу освітній процес в університеті з 21 березня 2022 р. здійснюється у дистанційній формі. З урахуванням оголошених на період з 24 лютого до 21 березня 2022 р. канікул розклад занять скориговано з метою повного виконання навчальних планів підготовки фахівців і педагогічного навантаження без зміни терміну завершення 2021-2022 навчального року. Вона повідомила, що наказом по університету від 19 травня 2022 р. № 28 установлені норми часу для планування та обліку навчальної роботи науково-педагогічних працівників у 2022-2023 навчальному році.

Вчена рада обговорила представлену доповідь. Свої питання поставили та надали пропозиції до проєкту рішення директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій, доцентка Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувачі кафедр, професори Надія Левицька, Людмила Кривопляс-Володіна, Олександр Гавва, Володимир Ковбаса, начальник відділу кадрів, доцент Сергій Беседа, начальниця навчального відділу, доцентка Тетяна Янюк, директорка Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету, доцентка Олена Подобій.

За результатами обговорення вчена рада ухвалила: доручити навчальному відділу обчислити обсяг педагогічного навантаження на 2022-2023 н.р. і передати кафедрам для здійснення розподілу навантаження між науково-педагогічними працівниками; завідувачам кафедр забезпечити проведення літнього семестрового контролю відповідно до робочих навчальних планів 2021-2022 н.р. та розкладу екзаменаційної сесії, до 24 червня 2022 р. підготувати звіт про виконання науково-педагогічними працівниками кафедр педагогічного навантаження за 2021-2022 н.р., під час розподілу педагогічного навантаження на 2022-2023 н.р. не допускати порушення встановлених наказом № 28 від 19 травня 2022 р. норм планових обсягів лекційного навантаження; кількості лекційних курсів, закріплених за одним викладачем; кількості кваліфікаційних робіт здобувачів, закріплених за одним керівником, не планувати зарахування сумісників, якщо штатних співробітників кафедри повністю не забезпечено педагогічним навантаженням на 2022-2023 н.р., сприяти рівномірному розподілу навантаження викладачів по семестрах. Завідувачі випускових кафедр повинні забезпечити підготовку кваліфікаційних робіт здобувачів випускних курсів до захистів із проведенням перевірки підготовлених робіт на академічний плагіат відповідно до «Регламенту перевірки на академічний плагіат кваліфікаційних робіт здобувачів освіти, рукописів дисертацій та монографій, рукописів статей, поданих до публікування у періодичних наукових виданнях, у Національному університеті харчових технологій»; проведення захистів кваліфікаційних робіт відповідно до затвердженого графіка; проведення атестаційних екзаменів здобувачів освіти, передбачених відповідними освітніми програмами.

Проректор з наукової роботи, доцент Сергій Токарчук доповів з питання «Інтернаціоналізація освітньо-наукової діяльності університету: стан та перспективи розвитку». Він проаналізував усі аспекти міжнародної діяльності університету, навів дані, щодо виконання спільних міжнародних наукових досліджень, участі у проєктах програми Еразмус+, ініціативі «Єднання», кількості лекцій, прочитаних нашим здобувачам освіти зарубіжними фахівцями, закордонних стажувань наших викладачів і здобувачів освіти, позицій університету у міжнародних рейтингах тощо. Також проректор повідомив, що кількарічна кропітка праця зі включення наукового журналу університету «Ukrainian Food Journa» до наукометричної бази Scopus успішно завершена й нагадав, що публікації у ньому безкоштовні.

З пропозиціями по цьому питанню виступили завідувачі кафедр, професори Микола Якимчук і Олександр Гавва, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, доцент Михайло Масліков.

Вчена рада прийняла до відома та схвалила представлену інформацію.

Серед поточних питань підтримали клопотання кафедр щодо надання наукових відряджень для міжнародних стажувань викладачів у Польщі та Німеччині та стажування здобувачів освіти факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу в Болгарії; прийняли рішення про видачу дипломів докторів філософії Ірині Корольчук, Тетяні Хорунжій, Галині Андронович, Людмилі Бурченко та Кірі Овсієнко, а також підтримали пропозицію щодо відкриття в університеті докторантури за спеціальністю 162 «Біотехнологія».

Закриваючи засідання, ректор Олександр Шевченко подякував за плідну роботу та побажав усім найшвидшої перемоги й мирного неба над головою, щоб всі ми змогли нарешті зібратися і працювати в нашому університеті, міцного здоров’я, наснаги, терпіння, хорошого настрою й побільше та частіше гарних новин.

Published on: 26-05-2022
Read also:
Футзалісти НУХТ – бронзові призери Чемпіонату України

У Львові 5 та 6 грудня відбувся фінал чотирьох Чемпіонату України з фузалу серед закладів вищої освіти. Склад учасників фінальної стадії – Національний університет харчових технологій (Київ), Національний університет «Львівська політехніка» (Львів), Івано-Франківський коледж фізичного виховання (Івано-Франківськ) та Сумський державний університет (...

READ YOURSELF

Футзалісти НУХТ – бронзові призери Чемпіонату України 09 december 2022

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилися захисти магістерських кваліфікаційних робіт здобувачів денної та заочної форм навчання, які навчалися за освітньо-професійною програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Роботу Екзаменаційних комісій очолив голова Об’єднання підприєм...

READ YOURSELF

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» 23 february 2022

Лабораторна другокурсників-експертів у Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ

12 березня 2024 року для здобувачів збірних груп ХЕ 2-9 і ХЕ 2-10, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», лабораторне заняття з дисципліни «Експрес-методи аналізу» (лекторка дисципліни – доцентка Оксана Мельник) було проведено в Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ і Центрі ...

READ YOURSELF

Лабораторна другокурсників-експертів у Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ 14 march 2024