Н У Х Т

Синергія в дії: НУХТ об’єднує освіту, науку, промисловість і крафт!

21 october 2025

Синергія в дії: НУХТ об’єднує освіту, науку, промисловість і крафт!

16-17 жовтня, напередодні Дня працівників харчової промисловості в університеті відбувся ІІІ Форум «Інноваційні підходи в промисловому та крафтовому виробництві: виклики та можливості» – масштабна подія, що об’єднала освіту, науку, бізнес і виробництво задля розвитку харчової індустрії України. Захід відбувся за підтримки Київської обласної державної адміністрації та з ініціативи колективу кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор НУХТ, професор Олександр Шевченко, який підкреслив, що університет сьогодні є платформою для комунікації між освітою, бізнесом і виробництвом – місцем, де народжуються ідеї, формується партнерство й створюється майбутнє.

До привітань долучилися начальниця відділу промислової та кластерної політики КОДА Ольга Соколова, проректор з наукової роботи Сергій Токарчук, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Василь Пасічний та гарантка магістерської міждисциплінарної програми «Промислові та крафтові технології для HoReCa в туризмі» Оксана Топчій.

Форум розпочався яскравою виставкою продукції промислових і крафтових виробників, яку урочисто відкрили Сергій Токарчук і Василь Пасічний. Експозиція стала справжнім святом інновацій і майстерності – гості мали нагоду ознайомитися з унікальною продукцією провідних брендів: ПрАТ «МХП», МК «Галичина», ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ТОВ «Фудреформ», ТОВ «Пріоріті Інтернешенл», а також із розробками крафтових виробників із різних регіонів України.

Далі робота продовжилася у форматі тематичних виступів, що об’єднали провідних експертів та інноваторів галузі. Обговорення були присвячені сучасним трендам, технологіям і стратегіям розвитку харчового виробництва. Серед спікерів – фахівці, які поділилися власним досвідом, ідеями та практичними рішеннями: президент Всеукраїнської асоціації барменів Андрій Петровський («Сучасні тенденції розвитку українських крафтових напоїв у секторі HoReCa»); генеральний директор «KR Ingredients», засновник бренду Elekta Віктор Квашенко («Розумна гідратація: глобальний тренд на wellness»); технолог ПрАТ «Тернопільський молокозавод» Володимир Пилипів («Молокія: шлях інновацій та вдосконалення»); засновники «Театру стародавньої їжі»Наталія Калиновська та Арам Саргсян («Їжа, яка ідентифікує нас у світі: від крафтового виробництва до гастротуризму»).

У межах панельної дискусії «Інновації та стратегії розвитку виробництв для HoReCa: від локального до глобального» модератор Роман Мукоїд об’єднав фахівців, які визначають сучасні орієнтири галузі: Ольгу Кобрик (ПрАТ «Миронівська птахофабрика»), Олега Рагозіна (ТОВ «Молочна компанія «Галичина»), Ігоря Мусієнка (ТОВ «Дім Спецій») та Олександра Чернова (ТОВ «Пріоріті Інтернешенл»).

До пленарного засідання долучилися представники бізнесу, науки, освіти й студентства. Учасники мали змогу почути доповіді провідних експертів галузі: першого віцепрезидента Асоціації пекарів України Олександра Тараненка («Хлібопекарська галузь: інновації, проблеми, перспективи»); директорки Organic Milk Олени Стретович («Органічна продукція як шлях до сталого виробництва»); керівника Кулінарної школи МХП Романа Маковецького («Технології = результат: інноваційні рішення та підходи підприємств компанії»).

Завершився форум урочистим нагородженням партнерів, стейкхолдерів, викладачів і здобувачів освіти відзнаками Київської обласної державної адміністрації, Міністерства освіти і науки України та Національного університету харчових технологій. Ректор Олександр Шевченко подякував усім за професіоналізм, відданість справі й спільну працю, яка розвиває галузь навіть у складні часи.

Оргкомітет заходу виловлює щиру подяку всім учасникам, спікерам, партнерам і стейкхолдерам за довіру, співпрацю й натхнення. Ви – рушійна сила інновацій, що поєднує освіту, науку й виробництво у спільному прагненні до розвитку! Нехай ваша праця надихає, приносить гордість і впевненість у тому, що разом ми розвиваємо й примножуємо потенціал української харчової індустрії!

Published on: 21-10-2025
Read also:
Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекар...

READ YOURSELF

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження 17 december 2020

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів»

9-10 листопада 2023 року в університеті відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів». Співорганізаторами цьогорічної конференції виступали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національний орган стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навчал...

READ YOURSELF

Дайджест виробничих питань харчовиків-2023: відбулася науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів» 14 november 2023

Викладачі та здобувачі освіти долучилися до Органічного дня в Україні

Уже традиційно викладачі та здобувачі освіти кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів взяли участь у конференції «Органічний день в Україні», тема якої цьогоріч – «Внутрішній ринок як основа сталого розвитку органічного сектору України». Захід проводиться уже четвертий рік поспіль разом із Європейським Союзом, форма проведення зм...

READ YOURSELF

Викладачі та здобувачі освіти долучилися до Органічного дня в Україні 25 september 2025

Звітують майбутні доктори філософії

На кафедрі біотехнології і мікробіології відбулося річне звітування здобувачів вищої освіти ступеня «Доктор філософії» за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія». Здобувачі першого року навчання Валерія Марченко (Потапенко), Мирослав Хоньків, Ігор Колодій успішно засвоїли обов’язкові та вибіркові компоненти освітньо-наукової програми, а ...

READ YOURSELF

Звітують майбутні доктори філософії 23 june 2023