Н У Х Т

Низку невідкладних питань розглянула вчена рада університету на першому в навчальному році засіданні

03 september 2020

Низку невідкладних питань розглянула вчена рада університету на першому в навчальному році засіданні

3 вересня відбулося перше у новому навчальному році засідання вченої ради університету. В.о. ректора університету, перший проректор Володимир Яровий розпочав його з вітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. Присутні привітали колег оплесками.

Урочистості продовжилися врученням відзнак:

- нагрудним знаком «Відзнака Національного університету харчових технологій» був нагороджений завідувач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Валерій Мирончук;
- Подяку ректора з цінним подарунком отримала доцент кафедри експертизи харчових продуктів Світлана Усатюк;
- нагрудним знаком «Подяка ректора» відзначений старший викладач кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Сергій Беседа.

Наказ про часткові зміни у складі вченої ради оприлюднила вчений секретар Наталія Ткачук. Рішенням Конференції трудового колективу до складу вченої ради були введені завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Василь Пасічний і завідувачка кафедри маркетингу Ольга Пєтухова.

Далі засідання тривало відповідно до порядку денного.

Спочатку розглянули кадрові питання. У зв’язку з відсутністю на даний момент в університеті голови вченої ради, необхідно було його обрати. Крім того, назріла необхідність обрання заступників голови вченої ради. Були внесені пропозиції обрати головою вченої ради НУХТ першого проректора Володимира Ярового і заступниками голови вченої ради університету проректорів Олександра Шевченка і Олександра Бессараба. Також до вченої ради надійшло клопотання від завідувачки кафедри економіки праці і менеджменту щодо присвоєння вченого звання доцента Ганні Пенчук і Олесі Тур. Всі ці питання потребували процедури таємного голосування. Тому вчена рада обрала лічильну комісію у складі завідувача кафедри теплоенергетики і холодильної техніки, голови Профкому співробітників НУХТ Сергія Василенка і в.о. голів студентського самоврядування – Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ Анастасії Коцюрубської і факультету автоматизації і комп’ютерних систем Сергія Ярового (жодного відношення до першого проректора не має).

У порядку денному було питання щодо підготовки до проведення виборів ректора університету. Головуючий засідання запропонував розглянути його разом із кадровими питаннями, оскільки тут також виникла необхідність таємного голосування. Суть питання полягала у тому, що через карантинні обмеження вибори ректора були відтерміновані з квітня 2020 року на час після відміни в країні стану надзвичайної ситуації, карантин продовжували, а університет впродовж всього літа піддавався інформаційним атакам нечистоплотних осіб, і його репутація систематично очорнювалася, як перед широкою громадськістю, так і перед Міністерством освіти і науки України. Крім звернень, що містили дані неправдивого і відверто наклепницього характеру, до МОН зверталися і низка народних депутатів України з пропозиціями подовжити термін подання документів особами, що бажають взяти участь у конкурсі на посаду ректора НУХТ, але, буцімто через карантин не встигли цього зробити. Проте, саме цю процедуру – оголошення належним чином конкурсу на заміщення вакантної посади ректора, прийняття впродовж визначеного законодавством терміну документів від претендентів і внесення кандидатур на посаду ректора – МОН провело до оголошення в країні суворих карантинних обмежень. В університеті розпочався процес підготовки до виборів – були сформовані Організаційний комітет і Регіональні організаційні комітети (для підготовки і проведення виборів у відокремлених структурних підрозділах НУХТ), Головна виборча комісія і дільничі виборчі комісії, обраховані кількість і квоти виборців, проведені вибори представників із числа штатних працівників, що не є науковими, науково-педагогічними і педагогічними працівниками. Тобто, ніяких підстав у МОН перезапускати процес, підлаштовуючись під окремих персон, немає. Єдина законна можливість відмінити оголошений конкурс і оголосити новий – клопотання про це вченої ради університету. І системність й інтенсивність згаданих вище звернень, змусила вчену раду однозначно визначитися – чи наш колектив продовжує готуватися до виборів ректора 11 листопада 2020 року, чи готує клопотання до МОН про відміну оголошеного конкурсу і оголошення нового. Тож до бюлетенів для таємного голосування по цьому питанню були внесені два пункти:

- провести вибори ректора відповідно до наказу МОН від 7 серпня 2020 року №234-К 11 листопада 2020 року
- клопотати до МОН про відміну проведення виборів 11 листопада 2020 р. і оголошення нового конкурсу.

Результати таємних голосувань по усіх питаннях першого блоку порядку денного оголосив голова лічильної комісії, професор Сергій Василенко.

Волевиявлення членів вченої ради було таким:

- обрати головою вченої ради НУХТ професора Володимира Ярового – одностайно;
- обрати заступником голови вченої ради професора Олександра Шевченка – одностайно;
- обрати заступником голови вченої ради професора Олександра Бессараба – «за» - 56; «проти» - 3, недійсний - 1 бюлетень;
- присвоїти вчене звання доцента кафедри економіки праці та менеджменту Ганні Пенчук – одностайно;
- присвоїти вчене звання доцента кафедри економіки праці та менеджменту Олесі Тур – одностайно;
- провести вибори ректора відповідно до наказу МОН від 7 серпня 2020 року №234-К 11 листопада 2020 року – «за» - 57, «проти» - 4;
- клопотати до МОН про відміну проведення виборів 11 листопада 2020 р. і оголошення нового конкурсу – «за» - 4, «проти» - 57.

Також вчена рада відкритим голосуванням підтвердила повноваження органів, створених для проведення виборів ректора – Організаційного комітету, Регіональних оргкомітетів, Головної виборчої комісії і дільничих виборчих комісій, і затвердила визначені Організаційним комітетом дату обрахування кількості і квот учасників виборчого процесу 25 вересня і кінцеву дату подання списків виборців до виборчої комісії 3 листопада.

Наступним заслухали директора Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Ігоря Житнецького, який доповів про реалізацію внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти в університеті. Далі він же доповів про акредитацію освітньо-професійних програм у 2020-2021 навчальному році. Ці два надзвичайно важливі питання викликали жваве обговорення членів ради. Було ухвалено забезпечувати подальше виконання Плану заходів внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти, схваленого рішенням вченої ради від 25 червня 2020 року; розробити план заходів по впровадженню інноваційних технологій навчання та методів викладання з урахуванням передового європейського та національного досвіду; підвищувати публікаційну активність науково-педагогічних працівників; активізувати міжнародну наукову співпрацю; підготувати матеріали для акредитації освітніх програм «Менеджмент організацій і адміністрування» (освітній ступінь «Магістр»), «Підприємництво, торгівля і біржова діяльність», «Міжнародна економіка» і «Готельно-ресторанна справа» (усі три – освітній ступінь «Бакалавр»).

Ще одне питання, що розглянула вчена рада – про виконання підпункту 20 пункту 2 розділу XV Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту», у якому йдеться про те, що територіально відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти в містах Києві, Харкові, Львові, Дніпрі та Одесі, що функціонують на день набрання чинності Законом, мають бути реорганізовані або припинені до 1 липня 2021 року рішенням закладів вищої освіти або їх засновників. На виконання цієї позиції Закону, один із відокремлених структурних підрозділів університету, що знаходиться у м. Львів – Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості звернувся до вченої ради з клопотанням про виведення його зі структури навчально-наукового комплексу університету. Вчена рада відкритим голосуванням підтримала ініціативу колективу коледжу, а процес держреєстрації (виходу закладу зі структури НУХТ) відтермінувала до 2021 року.

Оскільки згідно з оприлюдненими результатами таємного голосування одним із заступників голови вченої ради університету був обраний проректор з наукової роботи Олександр Шевченко, він узяв слово, щоб внести на розгляд ради пропозицію завідувача кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професора Володимира Ковбаси щодо внесення до порядку денного ще одного питання. Було запропоновано клопотати перед Міністерством освіти і науки України щодо подовження виконання обов’язків ректора університету першим проректором Володимиром Яровим з 1 жовтня 2020 року до проведення виборів ректора. Вчена рада відкритим голосуванням одностайно підтримала і внесення питання до порядку денного засідання, і підготовку зазначеного клопотання до МОН.

У поточних питаннях розглянули зміни до Правил прийому до університету, дійшли згоди щодо необхідності неухильного дотримання рекомендацій МОЗ з організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби, а також винесли рішення по клопотанню аспірантки кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Таїсії Гончаренко щодо призначення підрозділу для попередньої експертизи дисертаційного дослідження і рецензентів.

Закриваючи засідання, в.о. ректора університету, перший проректор Володимир Яровий подякував членам ради за довіру і наголосив, що питання забезпечення якості освіти залишаються головним пріоритетом нашого колективу, тож розглядатимуться на кожному засіданні ради. Новообраний голова вченої ради побажав усім наснаги і успіхів.  

Published on: 04-09-2020
Read also:
Багато любові в День усіх закоханих!

Ті, хто святкують це свято, День закоханих, традиційно дарують дорогим серцю людям подарунки, квіти, цукерки, іграшки, повітряні кульки та листівки-валентинки (часто у формі серця) з віршами, любовними зізнаннями або побажаннями кохання. Сьогодні студенти 1-го і 2-го курсів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу з викладачами каф...

READ YOURSELF

Багато любові в День усіх закоханих! 14 february 2022

Цікаві зустрічі на кафедрі туристичного та готельного бізнесу

16 листопада 2022 року кафедра туристичного та готельного бізнесу НУХТ організувала гостьовий лекторій з надзвичайно цікавою людиною Євгеном Довгалюком – засновником Центру вивчення і збереження природи, культури і архітектури «Озеро Супій» (с. Червоне Заріччя, Яготинський район, Київська область). З 2020 року Євген Довгалюк активно займається вив...

READ YOURSELF

Цікаві зустрічі на кафедрі туристичного та готельного бізнесу 21 november 2022

Усе про сучасну банківську систему з’ясували здобувачі-фінансисти

Управляти особистими фінансами так само важливо, як і управляти часом. Здобувачі-фінансисти другого року навчання Марія Корнієнко, Яна Кріпак і Василь Пригожий під час опанування курсу «Просто про гроші» від Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) на платформі «Prometheus» з’ясовували чи сучасна банківська система покликана зробити фінансове...

READ YOURSELF

Усе про сучасну банківську систему з’ясували здобувачі-фінансисти 10 june 2021

Знайомство з Carlsberg Ukraine

Здобувачі групи ХЕ-ІІІ-12 разом із наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою відвідали провідне пивоварне виробництво в Східній Європі – Київський пивоварний завод «Carlsberg Ukraine», яке є частиною Carlsberg Group, однієї з найбільших пивоварних груп у світі з великим портфелем брендів пива та ...

READ YOURSELF

Знайомство з Carlsberg Ukraine 14 december 2023