Н У Х Т

Свято наукової інженерної думки на кафедрі автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка

28 august 2025

Свято наукової інженерної думки на кафедрі автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка

28 серпня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації «Автоматизована система моніторингу процесів виробництва спирту та біоетанолу на основі віртуальних інструментів контролю» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» аспірантом кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Олександром Омельченком. Наукова керівниця здобувача – д.т.н., професорка кафедри Наталія Луцька.

Робота виконана в рамках науково-дослідної роботи кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка «Науково-технічні основи розробки систем автоматизації складних об’єктів з використанням інтелектуальних методів та технології Індустрії 4.0» й присвячена підвищенню ефективності автоматизованого моніторингу та керування технологічними процесами спиртової промисловості, зокрема виробництва спирту та біоетанолу шляхом використання віртуальних інструментів контролю.

Запропонована здобувачем нова концепція автоматизованої системи моніторингу та керування виробничими процесами спирту та біоетанолу дозволяє ефективно реагувати на змінну динаміку технологічних процесів і варіативність характеристик вхідної сировини, мінімізувати вплив людського фактора, підвищити точність прийняття рішень, зменшити енерговитрати та покращити якість кінцевої продукції, що забезпечує стійкість і адаптивність виробництва.

Отримані результати знайшли практичне застосування у вигляді методичних підходів до створення віртуальних сенсорів для харчової промисловості в освітньому процесі кафедри автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка, а також в умовах реального виробництва на «Марилівському спиртовому заводі», що підтверджує їхню прикладну цінність і ефективність.

Спеціалізована вчена рада працювала у складі: завідувача кафедри електропостачання і енергоменеджменту НУХТ, доктора технічних наук, професора Сергія Балюти (голова ради), рецензентів – кандидата технічних наук, доцента кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки НУХТ Андрія Мошенського і кандидата технічних наук, доцента кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Віктора Сідлецького та опонентів – кандидата технічних наук, доцента кафедри автоматизації енергетичних процесів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Тараса Багана і завідувача кафедри комп'ютерної інженерії та електроніки Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, доктора технічних наук, професора Андрія Перекреста.

Представлена робота викликала значну зацікавленість присутніх на захисті науковців , що засвідчили активна дискусія та велика кількість запитань до здобувача, на які він дав обґрунтовані відповіді.

Члени ради відзначили актуальність і перспективність обраного для дослідження напряму підвищення ефективності автоматизованого керування спиртовим виробництвом, значні економічний і соціальний ефекти від інтеграції таких технологій у спиртову промисловість, що дозволить підвищити конкурентоспроможність підприємств, знизити енерговитрати, покращити якість продукції та забезпечити сталий розвиток галузі. Здобувач продемонстрував високий науковий потенціал, вільне володіння матеріалом, здатність аналізувати, робити висновки, впевнено й аргументовано викладати свої думки.

Як зазначили і рецензенти, і опоненти, висловлені зауваження жодним чином не применшують високої якості дослідження та його наукової цінності, і є, радше, рекомендаціями для подальшої роботи.

За результатами публічного захисту разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присвоєння Олександру Омельченку наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Вітаємо молодого науковця та його наукову керівницю! Бажаємо наснаги, цікавих досліджень, успішних експериментів і нових вагомих здобутків! Дякуємо нашим захисникам і захисницям за те, що це наукове свято відбулося!

Published on: 28-08-2025
Read also:
Молоді науковці НУХТ – стипендіати Кабінету Міністрів України

Президія Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки ухвалила рішення щодо призначення стипендій та подовження виплати стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених у 2020 році. Відповідна постанова (№4 від 10 червня  2020 року) була оприлюднена на офіційному веб-сайті Комітету. Приємно, що серед обраних і молоді науковц...

READ YOURSELF

Молоді науковці НУХТ – стипендіати Кабінету Міністрів України 15 june 2020

Магістри-заочники спеціальності «Туризм» успішно захистили свої кваліфікаційні роботи

На кафедрі туристичного та готельного бізнесу відбувся захист кваліфікаційних робіт магістрів заочної форми навчання зі спеціальності 242 «Туризм». Екзаменаційну комісію очолив д.г.н,  професор,  заслужений працівник освіти України, академік Академії наук вищої освіти України Петро Масляк. До складу комісії також увійшли: завідувач кафедри туристи...

READ YOURSELF

Магістри-заочники спеціальності «Туризм» успішно захистили свої кваліфікаційні роботи 19 february 2019

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ

Триває робота постерних сесій 88-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Цього року учасниками постерної сесії «Технології функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів» стали молоді учені, аспіранти та здобувачі спеціальнос...

READ YOURSELF

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ 26 april 2022

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вручили нагороди переможцям міжнародного конкурсу

У 1994 році компанією «Укрпиво» була започаткована іміджева акція «Свято пива» – оригінальний захід, який мав на меті об’єднання всіх підприємств пивобезалкогольної галузі України, обмін досвідом, знайомство з новими зразками продукції, пропагування відповідального споживання пива. Пізніше рамки заходу розширилися, і був заснований Міжнародний кон...

READ YOURSELF

Фахівці кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства вручили нагороди переможцям міжнародного конкурсу 30 august 2021