Н У Х Т

Свято наукової інженерної думки на кафедрі автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка

28 august 2025

Свято наукової інженерної думки на кафедрі автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка

28 серпня у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації «Автоматизована система моніторингу процесів виробництва спирту та біоетанолу на основі віртуальних інструментів контролю» на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» аспірантом кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Олександром Омельченком. Наукова керівниця здобувача – д.т.н., професорка кафедри Наталія Луцька.

Робота виконана в рамках науково-дослідної роботи кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка «Науково-технічні основи розробки систем автоматизації складних об’єктів з використанням інтелектуальних методів та технології Індустрії 4.0» й присвячена підвищенню ефективності автоматизованого моніторингу та керування технологічними процесами спиртової промисловості, зокрема виробництва спирту та біоетанолу шляхом використання віртуальних інструментів контролю.

Запропонована здобувачем нова концепція автоматизованої системи моніторингу та керування виробничими процесами спирту та біоетанолу дозволяє ефективно реагувати на змінну динаміку технологічних процесів і варіативність характеристик вхідної сировини, мінімізувати вплив людського фактора, підвищити точність прийняття рішень, зменшити енерговитрати та покращити якість кінцевої продукції, що забезпечує стійкість і адаптивність виробництва.

Отримані результати знайшли практичне застосування у вигляді методичних підходів до створення віртуальних сенсорів для харчової промисловості в освітньому процесі кафедри автоматизації та комп’ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка, а також в умовах реального виробництва на «Марилівському спиртовому заводі», що підтверджує їхню прикладну цінність і ефективність.

Спеціалізована вчена рада працювала у складі: завідувача кафедри електропостачання і енергоменеджменту НУХТ, доктора технічних наук, професора Сергія Балюти (голова ради), рецензентів – кандидата технічних наук, доцента кафедри інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки НУХТ Андрія Мошенського і кандидата технічних наук, доцента кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка Віктора Сідлецького та опонентів – кандидата технічних наук, доцента кафедри автоматизації енергетичних процесів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Тараса Багана і завідувача кафедри комп'ютерної інженерії та електроніки Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського, доктора технічних наук, професора Андрія Перекреста.

Представлена робота викликала значну зацікавленість присутніх на захисті науковців , що засвідчили активна дискусія та велика кількість запитань до здобувача, на які він дав обґрунтовані відповіді.

Члени ради відзначили актуальність і перспективність обраного для дослідження напряму підвищення ефективності автоматизованого керування спиртовим виробництвом, значні економічний і соціальний ефекти від інтеграції таких технологій у спиртову промисловість, що дозволить підвищити конкурентоспроможність підприємств, знизити енерговитрати, покращити якість продукції та забезпечити сталий розвиток галузі. Здобувач продемонстрував високий науковий потенціал, вільне володіння матеріалом, здатність аналізувати, робити висновки, впевнено й аргументовано викладати свої думки.

Як зазначили і рецензенти, і опоненти, висловлені зауваження жодним чином не применшують високої якості дослідження та його наукової цінності, і є, радше, рекомендаціями для подальшої роботи.

За результатами публічного захисту разова спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення про присвоєння Олександру Омельченку наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 15 «Автоматизація та приладобудування» за спеціальністю 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Вітаємо молодого науковця та його наукову керівницю! Бажаємо наснаги, цікавих досліджень, успішних експериментів і нових вагомих здобутків! Дякуємо нашим захисникам і захисницям за те, що це наукове свято відбулося!

Published on: 28-08-2025
Read also:
Заслужені нагороди – знак досягнення професійних вершин!

Весна 2025 року поповнила скарбничку перемог здобувачів освіти Навчально-наукового інституту харчових технологій вагомими здобутками. 8 квітня в університеті відбулося нагородження переможців двох наукових заходів – І етапу Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності «Харчові технології» і І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт...

READ YOURSELF

Заслужені нагороди – знак досягнення професійних вершин! 10 april 2025

Науковий Олімп підкорено аспіранткою кафедри технології цукру і підготовки води

25 січня 2024 року відбувся захист дисертації «Технологія модифікованого крохмалю з інкапсулюванням біологічно активних речовин для збагачення харчових продуктів» Аліною Авраменко на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Дисертаційне дослідження виконане під науко...

READ YOURSELF

Науковий Олімп підкорено аспіранткою кафедри технології цукру і підготовки води 26 january 2024

Із новим господарством, що виробляє екзотичну сировину для молочних продуктів, познайомилися наші викладачі

18 жовтня 2019 року директор Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувач кафедри технології молока і молочних продуктів Галина Поліщук і доцент тієї ж кафедри Тетяна Осьмак відвідали нове сучасне фермерське господарство (буйволину ферму) ТОВ «Тасбіо», розташоване у с. Рудня Козелецького району Чернігівсько...

READ YOURSELF

Із новим господарством, що виробляє екзотичну сировину для молочних продуктів, познайомилися наші викладачі 22 october 2019