Н У Х Т

Неформальна освіта магістрантів

24 november 2025

Неформальна освіта магістрантів

Неформальна освіта сьогодні є важливою частиною професійного становлення здобувачів, оскільки дозволяє виходити за межі традиційних аудиторних занять і отримувати знання у форматі живої взаємодії з експертами галузі. Такий формат сприяє розвитку професійних компетентностей, формує сучасне бачення інтелектуальних процесів у промисловості, а також створює можливості для налагодження комунікації між здобувачами та експертами державних інституцій.

Неформальна освіта допомагає здобувачам краще орієнтуватися в сучасних викликах професії, розвиває критичне мислення та сприяє формуванню конкурентних переваг на ринку праці. Саме тому викладачі наших кафедр систематично залучають здобувачів освіти до таких зустрічей, дискусій, тренінгів і лекцій, які доповнюють навчальний процес і забезпечують цілісність професійної підготовки.

Так, магістранти освітніх програм «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» і «Технології продуктів бродіння і виноробства» прослухали змістовну лекцію представників департаменту «Академія інтелектуальної власності» Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій» (УкрНОІВІ).

Захід на тему «Інтелектуальна власність у сучасному світі: система об’єктів і прав на них», що є вкрай актуальною для майбутніх фахівців у галузі харчових технологій, готельного і ресторанного бізнесу, біотехнологій та виробництва ферментованих продуктів, відбувся в рамках вивчення обов’язкових освітніх компонент – «Інтелектуальна власність та методологія наукових досліджень в галузі» для здобувачів освітньої програми «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» (лекторка – доцентка кафедри готельно-ресторанної справи Ольга Дулька) і «Інтелектуальна та промислова власність» для здобувачів освітньої програми «Технології продуктів бродіння і виноробства» (лектор – гарант освітньої програми, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Віталій Прибильський).

Фахівці УкрНОІВІ детально розкрили сучасну структуру та класифікацію об’єктів інтелектуальної власності; відмінності між авторським правом, суміжними правами, патентними правами та правами на об’єкти промислової власності; особливості правової охорони інновацій, торговельних марок, промислових зразків, винаходів і корисних моделей; технології комерціалізації результатів інтелектуальної діяльності в різних сферах економіки, зокрема в індустрії гостинності; типові порушення прав інтелектуальної власності та шляхи їх запобігання; роль державних інституцій у формуванні культури поваги до інтелектуальної власності та розвитку інновацій.

Лектори наголосили на важливості дотримання академічної доброчесності, правильному оформленні результатів наукових досліджень й уважному ставленні до чужих інтелектуальних напрацювань. Вони підкреслили, що правові аспекти охорони інтелектуальної власності є невід’ємною складовою професійної підготовки сучасного технолога, біотехнолога, фахівця у сфері гостинності та кейтерингу.

Здобувачі освіти отримали актуальні практичні знання та мали можливість поставити запитання експертам щодо реєстрації власних інноваційних рішень, захисту авторських прав і використання інтелектуальної власності у професійній діяльності.

Такі освітні події допомагають здобувачам освіти глибше зрозуміти, як юридичні механізми захищають авторські напрацювання, у тому числі інноваційні продукти бродіння, ферментовані напої, технологічні розробки, що мають потенціал для комерціалізації.

Проведення подібних заходів підтверджує важливість співпраці наших кафедр з державними інституціями та експертним середовищем. Це дозволяє формувати у здобувачів сучасне мислення, розуміння цінності інтелектуальної власності та готовність працювати в умовах інноваційної економіки.

Published on: 24-11-2025
Read also:
Низку важливих питань розглянула вчена рада університету на плановому засіданні

Сьогодні, попри важку морально і фізично ніч, вчена рада університету зібралася на своє планове засідання й плідно попрацювала, розглянувши низку важливих питань. А розпочали, як завжди, з привітання членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та вручення відзнак. Ректор Олександр Шевченко вручив нагрудний знак «Ветеран Націонал...

READ YOURSELF

Низку важливих питань розглянула вчена рада університету на плановому засіданні 24 april 2025

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне

У рамках проєктів Програми ЄС Еразмус+ «Стратегія відновлюваної енергетики ЄС як дороговказ для України» та «Ефективний менеджмент відходів у ЄС – кращий вибір для України» 21-23 березня в університеті працювала Міжнародна Школа Жана Моне «Ефективний екоменеджмент для європейського майбутнього України». Школа мала на меті розширення співпраці між ...

READ YOURSELF

Триденний інтенсив у рамках екологічної Міжнародної Школи Жана Моне 27 march 2024

Визначена переможниця конкурсу щодо участі у програмі Еразмус+ (KA1 – індивідуальна мобільність) у 2021-2022  н. р.

Еразмус+ – це програма ЄС, що підтримує проєкти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту. Саме завдяки цій програмі заклади вищої освіти України мають можливість створювати партнерства з вишами держав-членів ЄС та інших країн, запроваджувати міжнародний обмін студентами та викладачами, модернізувати навчальні п...

READ YOURSELF

Визначена переможниця конкурсу щодо участі у програмі Еразмус+ (KA1 – індивідуальна мобільність) у 2021-2022 н. р. 26 may 2021

Наукові дослідження аспірантки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів в Університеті BOKU (Австрія)

Аспірантка кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів Діана Жупанова закінчила свій візит до університету-партнера – Інституту харчової науки і технології Університету природних ресурсів та природничих наук (BOKU, Відень). Візит відбувся в рамках українсько-австрійського науково-дослідного проєкту «Удоско...

READ YOURSELF

Наукові дослідження аспірантки кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів в Університеті BOKU (Австрія) 04 december 2023