Підготовка фахівців у галузі знань
18 «Виробництво та технології»
освітнього ступеня «Магістр»
за спеціальністю 181 «Харчові технології»
та освітньою програмою «Технології зберігання і переробки зерна»
Магістерська підготовка за освітньою програмою «Технології зберігання і переробки зерна» передбачає підготовку висококваліфікованих фахівців, діяльність яких в майбутньому пов’язана з науково-дослідною, педагогічною, організаційно-управлінською, проектно-конструкторською діяльністю в галузі технології зберігання зерна, переробки зерна в борошно та крупу і для виробництва комбікормів.
Проведений аналіз обов’язків магістрів даного профілю дозволив виділити наступні професійні задачі, які їм необхідно вирішувати в практичній діяльності:
- знати історію своєї спеціальності, бути патріотом обраної професії, пропагувати передові досягнення вітчизняних вчених та промисловців в галузі технології зберігання і переробки зерна;
- знати наукові основи технології та технологічного обладнання підприємств з метою керування технологічними процесами на високому рівні ефективності;
- вміти організовувати ведення технологічних процесів та забезпечити здійснення контролю за якістю сировини і готової продукції;
- володіти сучасною методологією обґрунтування рішень і вибору стратегії діяльності для вирішення поставлених завдань;
- розуміти суть економічних відносин;
- засвоювати нові знання і прогресивні технології;
- мати відповідну лінгвіністичну, екологічну та правову підготовку.
Відповідно до вирішення поставлених задач у магістра, в процесі навчання, формується вміння відтворити досвід практичної діяльності шляхом самостійного вибору та застосування типових методів у запланованих, реальних та нових умовах на основі репродуктивного, алгоритмічного та творчого рівня сформованості вмінь.
Крім цього, магістри освітньої програми «Технології зберігання і переробки зерна» оцінюютьсяза такими рівнями та критеріями:
- понятійний – знання та відтворення понятійно-категоріальної інформації про об’єкти, предмети, властивості, процеси, методи та способи діяльності;
- фундаментальний – знання теорії, законів, закономірностей, об’єктів, предметів методів та способів діяльності, які необхідні для прийняття та здійснення ефективних рішень, в тому числі і в екстремальних умовах;
- прикладний, творчий – знання теорії, законів, закономірностей, об’єктів, предметів методів та способів діяльності на рівні, що достатній для формування та впровадження власної моделі професійної діяльності, в тому числі і в екстремальних умовах.
Освітньо-професійна програма підготовки магістрантів складається з фахової, наукової та соціально-гуманітарної підготовки.
Закріплення теоретичної підготовки і набуття практичних навиків магістранти отримують під час проходження практики на сучасних підприємствах галузі та в науково-дослідних установах.
Значна увага на кафедрі приділяється розвитку наукових здібностей магістрантів, кращі з яких продовжують навчання в аспірантурі. Підготовка наукових кадрів вищої кваліфікації проводиться в аспірантурі та докторантурі.
Різнобічна підготовка дозволяє нашим випускникам-магістрам працювати в державній, комерційній, проектній, науково-дослідній і виробничій сферах діяльності у різних організаціях усіх форм власності на посадах: завідувач лабораторією, начальник зміни, завідувач виробництва, головний інженер, головний технолог, науковий співробітник в науково-дослідних та інженер-проектувальник в проектних організаціях, а також в представництвах закордонних фірм, які займаються розробленням і впровадженням новітніх технологій та обладнання зі зберігання і переробки зерна.
Випускники Національного університету харчових технологій, що отримали освітній ступень магістра за освітньою програмою «Технології зберігання і переробки зерна» працюють в провідних підприємствах зернопереробної галузі України: ТОВ «Активпроект», ТОВ СП «НІБУЛОН», «Кернер Холдінг», «Бюлер Аг» тощо.
Магістри освітньої програми «Технології зберігання і переробки зерна» на сьогодні є найперспективнішими фахівцями даної галузі.