28-29 жовтня 2025 року на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка під керівництвом деканки факультету, доцентки Віти Цирульнікової відбувся Hospitality Camp – профорієнтаційний захід для здобувачів освіти навчальних закладів м. Києва під час їхніх осінніх канікул, метою якого було надихнути учасників на вибір майбутньої професії через відчуття реальної професійної атмосфери.
Учасниками заходу стали школярі з ліцею №80 Печерського району м. Києва, спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №44 з поглибленим вивченням англійської мови міста Києва, ліцею № 130 м. Києва ім. Данте Аліг’єрі, ліцею №21 Голосіївського району м. Києва та здобувачі освіти у ВСП НУХТ «Київський фаховий коледж ресторанного господарства», Київського професійного коледжу сфери послуг, Київського фахового коледжу туризму і готельного господарства.
На початку івенту деканка факультету Віта Цирульнікова привітала учасників і розповіла про наш університет, переваги здобуття освіти в ньому, можливості підготовки в університеті до успішного складання НМТ, факультетські освітні програми, профорієнтаційні заходи, побажала яскравих вражень, натхнення та впевненості у виборі майбутньої професії.
Далі гості поринули у дослідницьку роботу «Кулінарні дива» в лабораторії кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції разом із завідувачкою кафедри, професоркою Олександрою Нєміріч. Вона ґрунтовно пояснила роль дисперсних систем у створенні текстури і смаку готової продукції, продемонструвала як харчова хімія і зміни в дисперсних системах створюють кулінарну магію. Учасники заходу з величезним захопленням готували розчини, збивали, нагрівали, спостерігали мікроструктуру зразків, денатурацію, коагуляцію, драглеутворення та стабілізацію піни/емульсій. Олександра Нєміріч вдало продумала зміст роботи та наочні приклади застосування явищ і процесів у технології продукції ресторанного господарства, завдяки чому учасники відчули себе в ролі технолога-дослідника, готового експериментувати з текстурами задля удосконалення ресторанної продукції, і від цього були у неймовірному захваті.
Після хімічних експериментів на учасників чекав майстер-клас у лабораторії кафедри готельно-ресторанної справи від шеф-кондитерки готельно-ресторанного комплексу «Glibivka Family Park» Ірини Ковшун. Пані Ірина детально висвітлила особливості технології трайфлів і продемонструвала варіанти їхнього приготування. А далі під уважним супроводом професорки кафедри готельно-ресторанної справи Тетяни Сильчук, кожний учасник заходу власноруч приготував багатошаровий десерт. Завдяки їй учасники дізналися, що таке професійна дегустація десертів і напоїв і як її організувати. Приготування власноруч трайфлів і організація їхньої дегустації були реальною можливістю для учасників профорієнтаційного заходу спробувати себе в ролі кондитера і дегустатора.
Після закінчення дегустації десертів на учасників чекав нетворкінг із заступником директора готельно-ресторанного комплексу, стейкхолдером освітньо-професійних програм «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» Олександром Дубасом. Спілкування з фахівцем дозволило гостям дізнатися про тренди у галузі готельно-ресторанного господарства, необхідні компетентності для роботи в засобах розміщення, відкрити для себе перспективи у сфері гостинності.
Далі учасники Hospitality Camp прослухали ексклюзивну лекцію на тему «Організація гастрономічного туру: мистецтво створення смакових вражень» від Олени Безрук – гідеси, гідотерапевтки та авторки турів з ефектом WOW, яка поділилася секретами професії й однією з найяскравіших граней спеціальності «Туризм та рекреація» – проєктуванням гастрономічних турів. Фахівчиня детально розповіла про те, як вибудувати сценарій, розставити смакові акценти та емоційні точки маршруту, щоб досвід гостя ставав незабутнім, з «ефектом WOW». Крім того, гідеса зорієнтувала молодь на найбільш перспективні напрямки гастротуризму для старту кар’єри в туризмі. Попри звичку до коротших занять, півтори години для школярів промайнули як одна мить – вони були в захваті, щиро дякували пані Олені за безцінний досвід, натхнення й розкриття секретів, які перетворюють звичайний туристичний тур на справжній гастрономічний шедевр. Цікаву лекцію для школярів із харизматичною гостею організували завідувачка кафедри туристичного та готельного бізнесу, доцентка Ірина Мельник і доцентка цієї ж кафедри Тетяна Мірзодаєва.
Другий день Hospitality Camp відбувся поза межами затишних університетських лабораторій та аудиторій.
Доцентка кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяна Мірзадаєва та старша викладачка цієї ж кафедри Світлана Батиченко провели для учасників Hospitality Camp пізнавальну екскурсію «Архітектурні контрасти Києва». Маршрут познайомив майбутніх вступників із шарами київської історії та стилів, навчив «читати» фасади й публічні простори, бачити, як історія, урбаністика та локальні наративи формують сценарій туристичного продукту й вимоги до сервісу. Екскурсія стала практичним кейсом профорієнтації: від розуміння ролі гіда, екскурсовода і роботи з аудиторією – до того, як знання про місто конвертуються у конкурентні маршрути та яскраві враження гостей.
Завершенням насиченої програми кемпу став тур гостинності, організований завідувачкою кафедри готельно-ресторанної справи, доценткою Ларисою Шаран на базі готельного підприємства Raziotel Київ – готелю ділового призначення категорії 3*, що входить до найбільшої в Україні мережі готельних підприємств Optima Hotels&Resorts. Під час відвідування готелю учасники заходу від заступниці керівника Навчального центру Optima Hotels&Resorts Олени Ліфіренко дізналися про історію розвитку та інфраструктуру мережі, особливості її діяльності, стандарти сервісу, можливості кар’єрного зростання та практичні кейси в управлінні готелем. Пані Олена провела цікавий нетворкінг із гостями, зануривши їх у світ гостинності. Вони почули про переваги та недоліки професій в індустрії гостинності, виклики та рішення, взяли активну участь в їх обговоренні. І на завершення, екскурсія підприємством.
Реалізацію Hospitality Camp на високому рівні забезпечила злагоджена робота ком’юніті однодумців на чолі з деканкою Вітою Цирульніковою. Захід координувала відповідальна за профорієнтаційну роботу факультету, доцентка кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Віра Зуйко.
До організації івентів в Hospitality Camp долучилися заступниця декана по роботі зі студентами Олена Тищенко, відповідальні за профорієнтаційну роботу кафедр факультету – Андрій Собін, Світлана Батиченко та Юлія Ткачук.
Увесь цей час учасників заходу супроводжували представники студентської ради факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка і активні першокурсники, які і самі нещодавно обирали заклад вищої освіти та майбутній фах.
Два дні пролетіли у гостинній атмосфері з тисячею вражень: практичні досліди, «hands-on» у лабораторії, кухня як творча майстерня, місто як навчальна сцена.
Мета Hospitality Camp досягнута – всі учасники отримали чітке уявлення про професійні перспективи у сфері гостинності, підвищили мотивацію до навчання та зрозуміли необхідність усвідомленого вибору майбутньої спеціальності.