Завідувач кафедри
Літвинчук Світлана Іванівна
доцент, кандидат технічних наук
(створена у 1930 році)
Кафедра фізики факультету біотехнології та екологічного контролю НУХТ забезпечує навчальний процес із вивчення обов’язкових дисциплін: «Фізика», «Інженерна фізика» та «Фізика для харчових технологій» здобувачами освітнього ступеня «бакалавр» чотирьох факультетів/інститутів університету (Навчально-наукового інституту харчових технологій, Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого, факультету біотехнології та екологічного контролю, факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу) денної та заочної (дистанційної) форм навчання.
Для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» факультету автоматизації і комп’ютерних систем кафедра фізики проводить навчання з вибіркових дисциплін: «Фізичні основи комп’ютерної електроніки» та «Фізика». Також кафедрою на факультеті біотехнології та екологічного контролю викладається вибіркова дисципліна «Фізичні основи інструментальних методів у біотехнологіях».
Вибіркова дисципліна «Фізичні основи інструментальних методів неруйнівної оцінки якості харчових продуктів» пропонується для вивчення здобувачам освітнього ступеня «бакалавр» Навчально-наукового інституту харчових технологій.
А з 2021 року кафедра фізики також ще розпочала підготовку з вибіркової дисципліни «Трибофізика: закони тертя» для здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування», освітньо-наукової програми «Машини та апарати харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв» денної та заочної форм навчання.
Викладачі кафедри фізики за дистанційно-заочною формою навчання проводять заняття з дисципліни «Фізика» у Полтавській філії НУХТ.
Матеріально-технічна база кафедри включає чотири навчальні та одну науково-дослідну лабораторії.
Усі науково-педагогічні працівники кафедри фізики активно проводять наукові дослідження, результати яких публікують у відомих вітчизняних і міжнародних журналах, у тому числі включених до науково-метричних баз Scopus та Web of Science, беруть активну участь у закордонних, міжнародних, всеукраїнських конференціях та семінарах.
Здійснюється тісна наукова співпраця викладачів кафедри з науково-педагогічними працівниками Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, Національного університету біоресурсів і природокористування України та Київського національного торговельно-економічного університету.
Кафедра фізики активно співпрацює з провідними Національними академічними науковими установами: Інститутом фізики НАН України, Інститутом фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України, Інститутом сільського господарства Полісся НААН України.
Починаючи з 2017 року, кафедрою фізики з багатьма із зазначених ЗВО та наукових установ на рівні організацій вже укладені вісім офіційних договорів про співпрацю.
Викладачі кафедри фізики проводять теоретичні та прикладні дослідження у різних напрямках у співдружності з іншими кафедрами НУХТ:
- технології хлібопекарських і кондитерських виробів,
- технології молока і молочних продуктів,
- технології м’яса і м’ясних продуктів,
- технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів,
- біотехнологіїї продуктів бродіння і виноробства,
- технології консервування,
- технології зберігання і переробки зерна,
- харчової хімії,
- експертизи харчових продуктів,
- технології ресторанної і аюрведичної продукції,
- готельно-ресторанної справи.
Кафедрою фізики 26-27 травня 2020 р. спільно з кафедрою вищої математики ім. Можара була започаткована та проведена Всеукраїнська науково-методична інтернет-конференція «Актуальні науково-методичні проблеми фізики та математики у закладах вищої освіти», яка присвячувалася 90-річчю заснування наших кафедр.
Також кафедрою фізики 26 листопада 2019 р. було організовано науково-практичний семінар із міжнародною участю «Удосконалення фізичних методів контролю якості продуктів харчування», присвячений 135-річчю заснування нашого університету. На захід були запрошені фахівці фірми «Bruker Bio Spin GmbH» (Німеччина) з відділу АПК: доктор Маркус Лінк (Key Account Manager), Леа Хайнц (Product Manager Food Screener) і Томас Шпенглер (Market Manager). Вони презентували новітні технології щодо виявлення фальсифікатів харчових продуктів, зокрема меду, методом ядерно-магнітного резонансу (1H-NMR). Захід, проведений кафедрою фізики, викликав чималий інтерес з боку медових експортерів.
Викладачі кафедри є авторами сучасних підручників, посібників, збірників задач, курсів та конспектів лекцій з фізики:
- Фізика для харчових технологій (змістовий модуль 1. Фізичні основи механіки, молекулярної фізики та термодинаміки) [Електронний ресурс]: навчальний посібник для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» денної та заочної форм навч. / С.І. Літвинчук, В.Є. Носенко, Г.І. Шатковська, І.В. Гуцало, В.В. Вишняк; за заг. ред. С.І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2021. – 245 с.
- Збірник задач з курсу загальної фізики [Електронний ресурс]: навчальний посібник для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» технічних спеціальностей денної та заочної форм навч. / Б.І. Вербицький, С.І. Літвинчук, Н.В. Медвідь. – К.: НУХТ, 2020. – 577 с.
- Фізика [Електронний ресурс]: курс лекцій для здобувачів освіт. ступ. «бакалавр» спец. 162, 101 освіт.-проф. програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна», «Екологія та екоменеджмент» ден. та заоч. форм навч. / М. В. Лазаренко, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2020. – 328 с.
- Інженерна фізика. Модуль 1 [Електронний ресурс]: курс лекцій для здобувачів освіт. ступ. «бакалавр» спец. 151 «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології» освіт.-проф. програми «Комп'ютерні системи та програмна інженерія в автоматизації» ден. та заоч. форм навч. / С. І. Літвинчук, Н. В. Медвідь. – К.: НУХТ, 2020. – 193 с.
- Фізика: комплексна підготовка до ЗНО для слухачів Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету [Електронний ресурс]: навч. посіб. / С. І. Літвинчук, М. В. Лазаренко, Н. В. Медвідь та ін. – К.: НУХТ, 2019. – 49 с.
- Фізика. Електростатика [Електронний ресурс]: навч. посіб. / В. М. Ісай, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2018.
- Фізика. Динаміка обертального руху [Електронний ресурс]: навч. посіб. / В. М. Ісай, С. І. Літвинчук. – К.: НУХТ, 2017.
- Фізика. Задачник-практикум / Б. І. Вербицький, А. М. Король, С. М. Котікова, Н. В. Медвідь. – Київ: НУХТ, 2017. – 331 с.
- Фізика: підручник / М. В. Андріяшик, А. М. Король. – К.: НУХТ, 2017. – 302 с.
- Фізика: навч. посіб. для розв'язування задач з курсу загальної фізики / Б. І. Вербицький, А. М. Король, С. М. Котікова, Н. В. Медвідь. – К.: Інкос, 2016. – 376 с.
Також щорічно на кафедрі видаються і поновлюються методичні рекомендації до вивчення дисципліни «Фізика», «Інженерна фізика» та «Фізика для харчових технологій».
З 2015 року на кафедрі розпочато роботу зі створення електронних навчальних курсів для дистанційного навчання, які постійно поповнюються новими навчальними матеріалами, презентаціями та відео лабораторних робіт.
Останнім часом кафедрою фізики постійно проводиться щорічна Всеукраїнська олімпіада НУХТ з фізики, де її переможцям надається можливість підвищити рейтинговий конкурсний бал при вступі до університету.
У рамках «Днів відкритих дверей», «Днів гостинності» на кафедрі проводяться майстер-класи для старшокласників, наприклад, «Фізика навколо нас», «Коливальні процеси навколо нас», «Хвильові процеси навколо нас», «Оптика навколо нас» тощо. Також викладачі кафедри проводять фізичні тренінги майбутнім вступникам та у 2019 році на допомогу школярам видали навчальний посібник: «Фізика: комплексна підготовка до ЗНО для слухачів Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету».