Технологія аюрведичних харчових продуктів (магістр)

Підготовка фахівців у галузі знань
18 «Виробництво та технології»
освітнього ступеня «Магістр»
за спеціальністю
181 «Харчові технології»
та освітньою програмою
«
Технологія аюрведичних харчових продуктів»

У професійній підготовці спеціалістів за спеціалізацією «Технології аюрведичних харчових продуктів» університет ставить за мету розроблення нових технологій та продуктів для здорового харчування для профілактики різних захворювань і поліпшення стану здоров’я людей.

Національний університет харчових технологій першим в Україні високо оцінив сучасні пріоритети у розвитку технологій аюрведичних харчових продуктів, де в 2016 році рішенням Вченої ради відкрито нову спеціалізацію «Технології аюрведичних харчових продуктів» для підготовки кваліфікованих фахівців у галузі автентичної аюрведичної медицини в сфері виробництва харчових продуктів з врахуванням аюрведичних принципів.

Базовими засадами підготовки майбутніх фахівців за спеціалізацією «Технології аюрведичних харчових продуктів» є досягнення сучасної фізіології та біохімії, які підтверджують справедливість та дієвість аюрведичних уявлень про механізми регуляції функцій організму людини засобами раціональної індивідуальної дієти і траволікування, використання йоги, масажів і неодмінної присутності в нашому житті високого духовного змісту.

Спеціальні дисципліни в навчальних планах підготовки фахівців із спеціалізації «Технології аюрведичних харчових продуктів» орієнтовані на творче використання принципів медицини Давньої Індії Аюрведи, її адаптацію до наших умов життя, клімату, систем харчування. Це допоможе відродити свої стародавні традиції і збудувати нову оздоровчу систему, в якій об’єднується давня мудрість індійського вчення із новітніми досягненнями науки і медицини.

Спеціалізацію відкрито на базі випускової кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції. Професійно орієнтовані дисципліни викладають провідні викладачі кафедри технології оздоровчих харчових продуктів і кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, які формують знання і вміння, необхідні випускникам для успішної виробничої діяльності.

Професійно спрямовані дисципліни:

  • Аюрведа: вступ до ведичних знань
  • Основи аюрведичної системи оздоровлення людини
  • Аюрведична фітотерапія
  • Аюрведична кулінарія
  • Біологічно активні речовини у технології аюрведичних харчових продуктів
  • Дослідницький практикум
  • Технологія харчових продуктів у аюрведі
  • Оптимізація технологічних процесів у виробництві аюрведичних харчових продуктів

Особливістю підготовки магістрів із спеціалізації «Технології аюрведичних харчових продуктів» є те, що отримані знання і вміння можуть бути використані в багатьох галузях харчової промисловості, оскільки розроблення і впровадження технологій аюрведичних харчових продуктів відбувається на основі традиційних харчових середовищ – зернових, молочних, олієжирових, безалкогольних напоїв тощо. Магістри спеціалізації «Технології аюрведичних харчових продуктів» можуть здійснювати професійну діяльність у закладах готельно-ресторанного господарства та санаторно-курортних закладах.

Наші випускники можуть займати посади: керівник ресторану (закладу ресторанного господарства), ресторатор, завідувач виробництва або виробничого цеху закладу ресторанного господарства, завідувач технологічної харчової лабораторії, головний технолог з виробництва аюрведичних харчових продуктів, технолог закладу ресторанного господарства, шеф-кухар, су-шеф, бренд-шеф, менеджер закладу ресторанного господарства, дегустатор харчової продукції, спеціаліст зі створення і впровадження страв аюрведичної кухні, консультант з якості та безпеки ресторанної продукції, організатор ресторанної діяльності, науковий співробітник, викладач закладу вищої освіти.