Наукова робота кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу

Науковці кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу плідно працюють у напрямку розроблення інноваційних технологій ресторанної продукції, новітніх технологій гостинності та організації обслуговування в закладах готельно-ресторанного господарства.

На кафедрі функціонують три наукові школи: «Удосконалення структури харчування в сучасних економічних та екологічних умовах»; «Розроблення продукції для закладів ресторанного господарства, збагаченої рослинним білком і мікронутрієнтами»; «Розроблення структурованої продукції на основі рослинної сировини».

Викладачі кафедри виконують держбюджетні науково-дослідні роботи за темами:

  • Технологія харчової продукції ресторанного господарства оздоровчого призначення;
  • Розроблення та удосконалення технології заморожених дріжджових напівфабрикатів для кулінарних виробів;
  • Розроблення кондитерських виробів оздоровчого, дієтичного призначення для хворих на цукровий діабет, фенілкетонурію, залізодефіцитну анемію;
  • Методи цілеспрямованої зміни властивостей харчових продуктів із використанням нанокомпозитів.

Крім того, виконуються госпдоговірні науково-дослідні роботи за участю викладачів кафедри.

Результати наукової роботи постійно висвітлюються на вітчизняних наукових форумах та міжнародних конференціях і конгресах. Наукова новизна дослідницької роботи викладачів кафедри підтверджена патентами України на винахід та на корисну модель, публікаціями у фахових та міжнародних наукових виданнях.

Кафедра є співорганізатором щорічної Всеукраїнської науково-практичної конференції «Здобутки, проблеми та перспективи розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу», а у 2015 році вперше було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Готельно-ресторанний бізнес: інноваційні напрями розвитку», до участі у роботі якої долучилися фахівці з України, Болгарії, Казахстану, Молдови та Італії.

З 2012 року на базі кафедри відбувається ІІ-й етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальностей 7.05170112, 8.05170112 «Технології харчування» та 8.05170113 «Технології в ресторанному господарстві», а у 2015 році Міністерство освіти і науки України обрало наш університет і для проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом «Готельно-ресторанна справа».

Наукові розробки кафедри, виконані у співпраці викладачів і студентів, впроваджуються в закладах ресторанного господарства.

На кафедрі діють три студентських наукових гуртки, які очолюють провідні викладачі кафедри. Тематика наукових гуртків охоплює такі питання:

  • Розроблення продукції для закладів ресторанного господарства підвищеної харчової та біологічної цінності з використанням рослинної сировини;
  • Технологія ресторанної продукції функціонального призначення;
  • Технологія заморожених дріжджових кулінарних напівфабрикатів для ресторанного господарства.

Студенти кафедри демонструють стабільно високі результати та є призерами всеукраїнських студентських олімпіад, всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт із природничих, технічних і гуманітарних наук.