Харчові технології (бакалавр)

Підготовка фахівців у галузі знань
18 «
Виробництво та технології»
освітнього ступеня «Бакалавр»
за спеціальністю 181 «
Харчові технології»
та професійним спрямуванням
«Харчові технології та інженерія»

Харчова промисловість України залишилася єдиною галуззю народного господарства, яка в умовах економічної кризи не лише не знизила обсягів виробництва, але й продовжує їх активно нарощувати. Модернізація вітчизняних підприємств переробної і харчової промисловості, впровадження новітніх технологій і входження України у світове співтовариство потребують кваліфікованих фахівців з вищою освітою. Ключовою фігурою сучасного виробництва стає висококваліфікований технолог, без якого підприємство працювати не може. Отже, можна бути впевненим, що наші випускники неодмінно знайдуть престижну високооплачувану роботу після завершення навчання в університеті.

Бакалаврська програма підготовки за спеціалізацією «Харчові технології та інженерія» спрямована на випуск бакалавра, який володітиме базовими фундаментальними та професійно-орієнтованими знаннями з харчових технологій. При цьому врахована унікальність організації освітнього процесу, притаманна нашому Університету, а саме багаторічний досвід підготовки фахівців для усіх галузей харчової промисловості, чим не може похвалитися жоден заклад відповідного профілю.

Професійне спрямування для поглибленого вивчення певної галузі харчової промисловості студенти обирають після другого року навчання. Новацією даної організації освітнього процесу є те, що для студента створюються усі умови для свідомого вибору спеціалізації і в подальшого магістерської програми. До того ж студент володітиме поглибленими знаннями з різних галузей харчової промисловості, що забезпечить йому широкі можливості при працевлаштуванні.

Спеціалізація «Харчові технології та інженерія» орієнтована на підготовку фахівців, які зможуть на високому професійному рівні керувати технологічними процесами виробництва усіх харчових продуктів.

Спектр умінь та навичок фахівця з харчових технологій надзвичайно широкий, а саме:

  • здатність використовувати професійно-орієнтовані знання й практичні навички з фундаментальних дисциплін у технологічних процесах харчової промисловості;
  • вміння організовувати та керувати технологічними процесами на підприємствах харчової промисловості;
  • здатність застосовувати знання та вміння для розв’язання виробничих задач;
  • здатність самостійно приймати технічні рішення;
  • вміння визначати контрольні критичні точки технологічного процесу та здійснювати аналіз ризиків виробничого процесу;
  • уміння застосовувати наукові знання для впровадження у виробництво прогресивних технологій;
  • вміння розробляти інноваційні та удосконалювати існуючі технології харчових продуктів;
  • вміння створювати нові продукти, зокрема спеціального призначення;
  • вміння самостійно обирати та застосовувати методи визначення якісних показників сировини, напівпродуктів та готової продукції;
  • володіння методами контролю сировини, напівпродуктів і готової продукції для забезпечення необхідної їх якості;
  •  навички ведення первинної облікової документації.

 

Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології» в Навчально-науковому інституті харчових технологій Національного університету харчових технологій:

  • НУХТ – один з найавторитетніших українських ВНЗ в харчовій індустрії;
  • наші випускники володіють поглибленими знаннями з різних галузей харчової промисловості, що забезпечить їм широкі можливості для подальшого навчання за освітнім ступенем «магістр» та успішного працевлаштування на керівних посадах в усіх галузях харчової промисловості;
  • ґрунтовне викладання в НУХТ фахових дисциплін надає можливість працювати не тільки в українських, але і в зарубіжних компаніях;
  • у НУХТ є всі можливості для того, щоб не лише навчання, а й дозвілля у найкращі студентські роки було по-справжньому цікавим.

Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціальністю «Харчові технології», можна виділити:

  • керівник підприємства;
  • головний інженер;
  • головний технолог;
  • завідувач виробництвом;
  • заступник директора з якості;
  • начальник цеху (зміни);
  • інженер з контролю якості харчових продуктів;
  • фахівець з використання водних ресурсів;
  • майстер виробництва;
  • завідувач лабораторії в науково-дослідних та проектно-конструкторських установах;
  • викладач професійно-технічного навчального закладу.

Перелік фахових предметів, які вивчають студенти спеціальності «Харчові технології» освітньої програми «Харчові технології та інженерія»:

  • вступ до харчових технологій;
  • харчова хімія (теоретичні основи загальної хімії; основи органічної хімії; фізична та колоїдна хімія; аналітична хімія; основи біохімії; хімія харчових речовин);
  • процеси і апарати харчових виробництв;
  • Харчові технології, а саме:
  • технології бродильних виробництв;
  • технології цукрового виробництва;
  • технології зберігання і переробки зерна;
  • технології хліба, макаронних, кондитерських виробів та харчоконцентратів;
  • технології молока та молочних продуктів;
  • технології м’яса, м’ясопродуктів та риби;
  • технології жирів і жирозамінників;
  • технології консервування плодів та овочів;
  • технології води і водопідготовки;
  • технології оздоровчих харчових продуктів;
  • контроль якості та безпечності харчових продуктів;
  • основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів;
  • мікробіологія для харчових технологій;
  • інжиніринг харчових виробництв (основи комп’ютерного проектування; теплохолодотехніка; автоматизація виробничих процесів);
  • обладнання харчових виробництв;
  • моніторинг виробничих процесів;
  • проектування підприємств харчової промисловості;
  • економіка харчових виробництв.