Зустрічі, що змінюють життя

2 листопада 2017

​На кафедрі хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів дбають про майбутнє покоління студентів університету, зокрема хіміків-технологів.

На запрошення організаторів Всеукраїнської школи з хімії для учнів 7-8 класів Малої академії наук України (31 жовтня – 4 листопада, санаторій Малої академії наук, що у Пущі-Водиці) завідувач кафедри – Георгій Сокольський зустрівся з керівниками делегацій учнів зі всієї України, де розповів про діяльність університету, його історію, сьогодення, напрями підготовки. Наслідком зустрічі став візит учнів та їх керівників до нашого навчального закладу. Очолила делегацію викладач-координатор школи, кандидат філософських наук, учитель вищої категорії Оксана Кипоренко.

Учасники школи представляють  6 областей України: Вінницьку, Запорізьку, Кіровоградську, Сумську, Херсонську, Чернігівську. Вже в такому юному віці вони мотивовані бути кращими, саме тому вони пройшли випробовування у заочному турі школи, а зараз приїхали до Києва прослухати очний тур.

Діти отримали задоволення та яскраві й різноманітні враження від нашого університету. Вони оглянули актову залу і студентський клуб, побували у Музеї історії університету й на різних кафедрах і мали можливість поспілкуватися і з викладачами різних дисциплін, і зі студентами старших курсів.

Спочатку директор Центру доуніверситетської освіти для громадян України та іноземних держав Валентина Кудіна розповіла про роль цукрової галузі у започаткуванні вишу. Зокрема, школярі з подивом дізналися про причетність Дмитра Менделєєва до створення Смілянських технічних класів цукроварів у 1884 р., з яких розпочинається історія нашого університету.

Наступним пунктом насиченої програми візиту стала кафедра біотехнології і мікробіології, де їх гостинно зустріла доцент Світлана Тетеріна. Від неї учні докладно дізналися, за якими спеціальностями готують на кафедрі, а також відвідали наукову і навчальну лабораторії. У першій саме працювали студенти-науковці, а у другій йшло лабораторне заняття з дисципліни «Генетика».  

Цікавий квест, у який перетворилася подорож корпусами університету, продовжився у навчальній лабораторії кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, обладнаній фінською компанією «Лейпурин», де асистент кафедри Ірина Соколовська розповіла про перспективи здобуття вищої освіти за спеціальністю «Харчові технології», спеціалізацією «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Юні гості й їх наставники змогли ще й продегустувати щойно спечені смачні та запашні круасани.

Далі школярі попрямували на зустріч до скарбнички хімічних знань, що чекала їх на кафедрі хімічної технології харчових добавок та косметичних засобів. Недарма вони цікавляться хімією! Як виявилось хімія – це «круто», цікаво та прогресивно, що навіть посеред року можна запалити вогники на хімічній новорічній ялинці. А почалося все з «десанту» студентів, який очолив завідувач кафедри Георгій Сокольський. Студентка 4 курсу, хімік-технолог Наталія Шовкун творчо та в експресивній манері провела разом із своїми помічниками Юлією Шпільовською, Ольгою Ткачук, Романом Максименком, Анастасією Сергієнко майстер-клас щодо можливостей хімії, зокрема у харчових технологіях та косметиці, що супроводжувався переконливими доказами у вигляді різноманітних демонстрацій та експериментів. Вони занурили школярів у вир магічних дослідів, які були не лише видовищними, а й знайомили учнів із напрямками хімічної технології, за якими готують фахівців на кафедрі.

Хімія може творити дива. Подібно до Біблейського героя Мойсея Юлія Шпільовська перетворила глюконат кальцію у «фараонові змії». Доцент Галина Біла здійснила кероване виверження хімічного вулкану. Наталія Шовкун поділилася секретами створення симпатичних чорнил із червоної кров’яної солі та солі заліза або диметилгліоксиму та солі нікелю, що було миттєво апробовано учнями на практиці. Далі гості спостерігали за золотим дощем, що «пролився» у пробірці з плюмбум йодидом.

А тим часом Наталія Шовкун продовжувала свою розповідь. Вона розкрила декілька  секретів про те, чому хіміків поважають, а також про те, як можна з’їсти більше цукерок без шкоди  для організму. Дітям сподобався аромат «дюшес», що власноруч приготувала Юлія Шпільовська. А Роман Максименко елегантно продемонстрував хімічне застосування природного барвника бетаїну з водної витяжки червонокачанної капусти. Різка зміна яскравих кольорів залежно від кислотності середовища свідчила про його властивості кислотно-основного індикатора.

Всі разом отримали задоволення та побавились із власноруч виготовленими зразками косметики від майбутніх парфумерів студентів-хіміків. Наталія відкрила черговий секрет про можливість відкрити власний бізнес на основі знань, що отримують студенти спеціалізації «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» (вона вже здійснила перші кроки на цьому шляху, ставши призером конкурсу бізнес-ідей, планів та проектів «Хімія у практичній площині: хімія та технологія харчових продуктів та косметичних засобів-2017» зі своїм власним бізнес-проектом). Слід зазначити, що і школярі, і дорослі отримували задоволення від дійства, що розгорталося перед ними. Тому викладачі кафедри вдячні студентам хімікам-технологам 4 курсу, що оперативно та якісно підготувалися до прийому почесних гостей.

Взятий спочатку високий темп продовжився й далі. Тут настала черга юних науковців долучитися до створення хімічної новорічної ялинки (хімічний новий рік для школярів-хіміків у цей дивний вечір збігся з екватором очного туру Всеукраїнської школи з хімії для учнів 7-8 класів Малої академії наук України). Школярі продемонстрували свої компетентності у практичних навичках із приготування розчинів різної масової концентрації. А далі запалала яскравими кольорами ялинка. Були групові фото… Було весело та цікаво. 

Фотоальбом...

    СТРІЧКА НОВИН