Як ми гостей зустрічали…

27 листопада 2017

​25 листопада в університеті відбувся традиційний осінній День відкритих дверей. Запрошення на нього отримали учні, адміністрація та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, батьки зі всієї України. Готуючись до зустрічі гостей, колективи навчально-наукових інститутів і факультетів спільно з фахівцями Центру доуніверситетської освіти та Приймальної комісії університету розробили цікаву насичену програму, щоб допомогти молоді зробити по-справжньому свідомий і зважений вибір майбутнього.

Яскраві інформативні експозиції кожного навчального підрозділу відразу привертали увагу, адже у кожного є своя родзинка, кожному є чим похвалитися – від славної історії й традицій до інновацій, започаткованих нині. Відвідувачі отримували вичерпну інформацію й ґрунтовні відповіді на всі свої запитання щодо спеціальностей підготовки, умов навчання, можливостей займатися науковою роботою, спортом, волонтерством, культурно-масовою діяльністю, міжнародними зв’язками й перспективами працевлаштування. Вони активно спілкувалися і з викладачами, і зі студентською спільнотою, яка влаштувала справжнє змагання, хто краще й цікавіше опише свою спеціальність.

Детальну інформацію щодо нашого навчально-наукового комплексу надав гостям перший проректор Володимир Яровий. Змістовну доповідь з презентацією щодо умов вступу-2018, новацій вступної кампанії підготував відповідальний секретар Приймальної комісії університету Вадим Серпученко. Різноманітні зручні формати якісної підготовки до здачі ЗНО та вступу до вишу, розроблені спеціалістами Центру доуніверситетської освіти НУХТ, презентувала його директор Валентина Кудіна.

Отримавши таку ґрунтовну інформацію, учасники Дня відкритих дверей скористалися нагодою оглянути матеріально-технічне забезпечення навчального процесу під час екскурсій кафедрами, та на власні очі побачити пропозиції по спеціальностях від кафедр у рамках майстер-класів від провідних фахівців і студентів старших курсів.

Цього разу фантазія організаторів не мала меж, до уваги бажаючих пропонувалися майстер-класи: «Навчи робота рухатись!», «Екологічна експертиза харчових продуктів», «Хімія – світ запахів, що можна з’їсти», «Феєрія карамелі», «Творча майстерня морозива», «Виявлення фальсифікованих харчових продуктів», «Використання математичного пакету MathCAD для вирішення задач з алгебри, геометрії та фізики для школярів старших класів», «Створення інженерного калькулятора мовою програмування Visual Basic», «Інтернет речей (IOT)», «Сучасні системи автоматизації: новітні технології, ефективні структури, досконалі технічні засоби, інтелектуальні та робастно-адаптивні алгоритми», «Ефективне керівництво (управління) виробництвом - запорука усталеного розвитку держави», «Борошняні кулінарні вироби та страви і сучасні способи їх подавання», «Веселка в ресторанному бізнесі».

Серед цього розмаїття не можна не згадати цілих два майстер-класи від студентів хіміків-технологів «Хімія – світ запахів, що можна з’їсти». Під керівництвом досвідчених викладачів кафедри хімічних технології харчових добавок та косметичних засобів –  асистента Ніни Райчук, доцентів Олени Подобій, Галини Білої, а також завідувача кафедри Георгія Сокольського вони блискуче виступили із презентацією своєї спеціальності. Захід був насичений різноманітними подіями, дослідами, конкурсами та призами.

За сценарієм майстер-клас був поділений на три частини в розрізі майбутньої спеціальності наших студентів-хіміків, адже усе починається із хімії, яка є базою для застосування у харчових добавках і косметичних засобах.

Ведуча майстер-класу Наталія Шовкун різноманітними цікавинками підтримувала увагу слухачів, а неочікувані запитання, вправи, активності ще більше приваблювали гостей. Призначенням першої частини заходу було також показати красу хімії та хімічні дива. Ольга Чугай та Анастасія Терещенко майстерно продемонстрували  «золотий дощ» у колбі. Поки знавці географії сперечалися, чи є діючі вулкани в Україні, справжнє виверження «хімічного вулкану» відбулося на очах публіки. Потім були досліди «хімічний світлофор», «фараонові змії». Інтерес присутніх підтримала Юлія Шпільовська, яка продемонструвала «штучну кров» з ферум (ІІІ) роданіду. Разом із добровольцями серед учасників вони влаштували жартівливу сценку-демонстрацію з акторського мистецтва. Розваги супроводжувала активна дискусія та пояснення хімічної природи демонстрацій. А наприкінці зустрічі бажаючі індивідуально поглиблювали свої знання у хімії координаційних сполук, виготовленні берлінської лазурі, турнбулевої сині, проводили  досліди з редокс реакціями під керівництвом Георгія Сокольського.

Гості дуже активно реагували на запитання, і досить швидко розв’язали завдання щодо коефіцієнтів у рівнянні реакцій виверження хімічного вулкану з амоній біхромату, опадів «золотого дощу». Хтось з гостей продемонстрував активну життєву позицію щодо харчових добавок, хтось – глибокі знання хімії, а дівчата дуже відповідально поставилися до частини, присвяченої косметичній хімії.

Марія Мельник одержала грушеву есенцію як результат реакції естерифікації з утворенням ізоамілацетату. Потім була демонстрація власноруч виготовлених студентами зразків, що викликала загальне захоплення. Жвавий інтерес викликала інформація про “hand made” косметику та можливості створення власного косметичного бізнесу. Роман Максименко пояснив, що таке рН на прикладі червоної капусти.

Всі учасники активно змагалися та довели, що кожний із них є достойним  вручення сертифікату, який засвідчував засвоєння програми заходу. Адже вони не тільки пасивно спостерігали за перебігом цього дійства, але й відповідали на питання, виконували досліди, слухали інформацію про особливості перебігу хімічних процесів у нашому організмі, та на багатьох прикладах зрозуміли, що  хімія та технологія харчових добавок і косметичних засобів – це цікаво та актуально, а хімія – це не  шкода оточуючому середовищу, а користь від численних знань, що спричинили науково-технічний прогрес людства.

Завітавши на майстер-клас «Творча майстерня морозива», який відбувся на кафедрі технології молока і молочних продуктів,  майбутні вступники мали змогу ознайомитись із історією виникнення морозива, його сучасною класифікацією, технологією та правилами проведення дегустаційної оцінки.

Разом із викладачем кафедри, доцентом Тетяною Осьмак та інженером І категорії Ларисою Чубенко учасники майстер-класу взяли участь у виробництві м’якого яблучно-вишневого морозива.

Час навчання пролетів швидко, а в результаті творчої роботи було виготовлене смачне морозиво, дегустація якого подарувала гарний настрій і море  позитивних емоцій. Сподіваємося, що серед учасників майстер класу знаходилося багато майбутніх першокурсників, які навчатимуться за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Серед гостей Дня відкритих дверей були і старшокурсники відокремлених структурних підрозділів університету, зокрема, Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості, Коледжу ресторанного господарства, Вінницького коледжу. Вони відвідали свої профільні кафедри й також долучилися до участі у майстер-класах.

Отож день був однаково насиченим і цікавим як для «новачків» у світі професій, так і для тих, хто вже здолав перший щабель на шляху до професійної досконалості. Маємо надію, що й тим, й іншим близьке знайомство з НУХТ допоможе зробити вірний вибір і вибудувати своє достойне майбутнє.

Фотоальбом...

    СТРІЧКА НОВИН