Виробництво пінистого напою

1 грудня 2017

Доценти кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Роман Мукоїд і Роман Кириленко разом зі студентами третього курсу, які навчаються за спеціальністю «Технології продуктів бродіння і виноробства», відвідали міні-пивоварню «Lisopylka», що знаходиться у м. Києві.

Для майбутніх фахівців бродильної галузі важливо побачити на власні очі виробництво пінистого напою. Тому метою цього заняття було ознайомлення з обладнанням міні-пивоварні, особливостями технології виготовлення пива.

Зауважимо, що технологи міні-пивоварні й лаборант-мікробіолог є випускниками кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства.

Студенти дізналися, що на цьому підприємстві використовують високоякісний солод і дріжджі верхового бродіння для приготування пива. Пиво не пастеризується, проте сепарується, тому досить довго зберігає свої властивості. Власне цим воно принципово і відрізняється від пива більшості ресторанних міні-пивоварень, які найчастіше продають «дріжджове» пиво з характерною мутністю.

На сьогоднішній день на міні-пивоварні «Lisopylkа» випускають близько 12 сортів пива, серед них: AMERICAN WHEAT, GOLDEN ALE, MILK STOUT, DRY STOUT, DOPPELSTICKE, CLOUDY, CAPTAIN SALT, SAMURAI'S DAUGHTER, CHERRY TWINS, CARIBBEAN DREAM, APA CALLISTА.

На дегустацію студентам і викладачам запропонували чотири сорти пива. Усі зійшлися на тому, що основною відмінністю від пива інших вітчизняних виробників  є  більш виражений смак приємної гіркоти.

Перший зразок  Golden ale – світле пиво у бельгійському стилі, в якому цитрусово-тропічна хмелева гіркота балансує зі щільним солодовим тілом, OG 21%;  ABV 6,8%;  IBU 30.

Другий зразок  «Milk stout» - пиво з розкішним шоколадним смаком із ледь відчутним натяком на гіркоту, завдяки використанню вівсяного, житнього, карамельного і добряче смаженого ячмінного солодів, OG 18%;  ABV 4,7%;  IBU 19.

Третій зразок «BlueYellowSub IIIPA» – пиво потрійного охмелення, має приємну ароматну цитрусовість, відверту гіркоту, аромат хвої та карамельний присмак, OG 20%;  ABV 7,5%;  IBU 80.

Четвертий зразок «Caribbean Dream» – кокосовий портер, зварений спільно з переможцем конкурсу пивоварів, у цьому пиві присутні палені нотки, кокосовий, шоколадний і кавовий смак, OG 15%;  ABV; 6,4%;  IBU 27.

Майбутні спеціалісти залишились задоволені виїзним заняттям – вони побачили на власні очі усі технологічні процеси та апарати, ознайомились із історією розвитку крафтової пивоварні, отримали хороші враження від проведення дегустації смачних сортів пива.

    СТРІЧКА НОВИН