Від стану «знайомство» – до стану «закоханість»

12 грудня 2013

12 грудня візит в університет італійських фахівців продовжився новим форматом роботи – відбулася презентація-дегустація винної та гастрономічної продукції регіону Марко (Італія), участь у якій взяли фахівці та студенти кафедр нашого університету –  біотехнології продуктів бродіння і виноробства, технології м’яса і м’ясних продуктів, технології оздоровчих продуктів, експертизи харчових продуктів, технології харчування та ресторанного бізнесу, туристичного та готельного бізнесу.

Провели захід директор Італійського центу сенсорного аналізу, доцент кафедри сенсорного аналізу Університету м. Верона (Італія), член Італійської асоціації сенсорних наук, професійний член Інституту харчових технологій США, співзасновник Аргентинської спілки інженерів харчових технологій Лучія Баулетті, президент Української асоціації сомельє Дмитро Сидоренко, доцент кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олена Мотузенко.

Лучія Баулетті розповіла присутнім про регіон Марко, його географічні, кліматичні і ґрунтові особливості, про те, як географічна унікальність регіону впливає на якість продуктів, про історію виноробства (яка налічує 2200 років) цієї екологічно сприятливої зони. Також фахівець із сенсорного аналізу презентувала класичні продукти області Мателіка (знаходиться в центрі регіону Марко) – два види «салямі» – «чаускало» і «фабріано» та напіввитриманий козиний сир й лінійку вина «Вердиккіо», яке виробляється виключно в регіоні Марко. Винороби регіону ще з античних часів роблять ставку на якість. Учасники презентації мали можливість продегустувати вина й на власному досвіді переконатися, що вони мають великий енергетичний потенціал.

Дегустувати вина, визначати органолептичні показники – колір, аромат, смак, присутніх навчав президент Української асоціації сомельє Дмитро Сидоренко. Дуже поетично і художньо він давав оцінку кожному виду презентованого вина – «Il verdicchio intelligente», «Il Verdicchio», «Мерідія», «Камбруджано» (входить у трійку кращих білих вин Італії) і органічному вину (без використання діоксиду сірки під час перероблення винограду) «Приваблива альтернатива». Всі ці білі вина дуже структуровані, їх вишуканий аромат квітучих лугових трав, розкішних квітів, насичений смак фруктів нікого не залишили байдужими.

На зустрічі також був присутній сомелье, керівник проекту «VinoTag» Максим Кобзар, який презентував свій проект щодо розвитку культури споживання вина, допомоги пересічним громадянам у виборі якісних напоїв, популяризації авторських вин. Гість університету висловив пропозицію щодо влаштування майстер-класів для наших студентів та відвідування студентами і спеціалістами нашого навчального закладу заходів у рамках проекту «VinoTag».

Автор і виробник вин «Вердиккіо», президент комісії дегустаторів вин DOC при торгово-промисловій палаті Мачерати, віце-президент регіонального відділення Асоціації енологів Італії, ад’юнкт-професор по енології Роберто Потентіні завершує свої лекції слайдом: «Вино чудово супроводжує їжу, але ще краще вино супроводжує думки». Італійські гості, знайомлячи викладачів та студентів університету з еногастрономією своєї країни, хотіли провести присутніх від стану «знайомство» - до стану «закоханість», і їм це блискуче вдалося.

Підсумовуючи заходи, які відбулися в університеті за участі італійських фахівців, організатор співпраці – завідувач кафедри туристичного та готельного бізнесу нашого університету Дарія Басюк, зокрема, зазначила, що розвиток в Україні винного та гастрономічного туризму, впровадження культури споживання вина завдяки такій потужній підтримці, яку ми маємо від італійських колег, отримали значний поштовх.

Наступна зустріч із італійськими фахівцями запланована на лютий 2014 року.

    СТРІЧКА НОВИН