Важливо знати

7 грудня 2017

З 6 грудня під патронатом кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства у нашому університеті працює інформаційно-консультаційний практикум «Державний контроль у сфері безпечності та якості продукції підприємств пиво-безалкогольної галузі у світлі Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». На практикум були запрошені також науковці кафедри біотехнології і мікробіології та кафедри екології та збалансованого природокористування.

Зі вступним словом виступив проректор з наукової роботи нашого університету Олександр Шевченко, який привітав присутніх і розповів про особливості навчання  та перспективи працевлаштування випускників.

Генеральний директор ПрАТ «Укрпиво» Галина Коренькова представила присутніх, серед яких представники провідних компаній пиво-безалкогольної галузі (ПАТ «Оболонь», ПрАТ «Чумак», Пивоварня Зіберта, «Карлсберг Україна», ПТ тощо) і оголосила підсумки роботи підприємств пивобезалкогольної галузі за 10 місяців поточного року.

Далі слово взяла начальник науково-технічного сектора оцінки виробництв харчової галузі та сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів ДП «Укрметртестстандарт» Ганна Бірюкова, яка ознайомила присутніх із процедурою впровадження на підприємствах АПК діючих процедур НАССР та дотримання гігієнічних вимог.

Доцент кафедри мікробіології та загальної імунології навчально-наукового центру «Інститут біології» Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Лариса Степура розповіла присутнім про мікробіологічний контроль на технологічних стадіях виробництва пива і безалкогольних напоїв та про необхідність гармонізації методів мікробіологічного контролю з Європейським законодавством. Вона ознайомила присутніх з Європейським законодавством щодо безпечності харчових продуктів та оцінювання ризиків, із проектами законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів (обов'язковий ХАССП, відсутність державної експертизи, тощо).

З цікавою доповіддю про використання солодкового екстракту стевії в безалкогольних напоях виступила технолог ПрАТ «Чумак» Марія Риженкова. Про фунгіцидні властивості препаратів щодо мікроміцетів-контимінантів виробничих приміщень доповів керівник випробувальної лабораторії грибостійкості та мікробіологічних досліджень технічних, медичних виробів і матеріалів, науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.К.Заболотного НАНУ Андрій Чуєнко.

Закінченням плідної роботи першого дня семінару було представлення аналітичного обладнання для контролю якості продукції пиво-безалкогольної галузі на всіх стадіях виробництва

День пройшов насичено і плідно.

    СТРІЧКА НОВИН