У полі зору – ефективність, якість і безпека

6 квітня 2017

У рамках 83-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» відбулося засідання секції «Технології функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів», на якому молоді науковці представили свої наукові наробітки та результати.

Всього на секцію були подані 34 матеріали доповідей молодих науковців НУХТ та інших ВНЗ, у тому числі закордонних: «Stefan cel Mare» University of Suceava (Румунія), Могилевського державного університету продовольства (Білорусь), Technical University of Moldova (Молдова), Львівського торговельно-економічного університету, Білоруського аграрного технічного університету, Азербайджанського державного економічного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Теми доповідей були присвячені актуальним напрямкам розроблення, виробництва та споживання принципово нового покоління харчових продуктів – продуктів оздоровчого, профілактичного, лікувального та спеціального призначення. Коло наукових інтересів учасників конференції сформоване за такими напрямами: фармаконутриціологія у парадигмі нової концепції харчування, стан і перспективи розвитку технологій оздоровчих продуктів та дієтичних добавок, натуральні збагачувачі як альтернатива синтетичним харчовим добавкам, нетрадиційні джерела сировини у виробництві продукції нового покоління, інновації у виробництві та споживанні харчових продуктів, якість, безпека, ефективність оздоровчих продуктів і дієтичних добавок, харчові звички та культура харчування. На основі теоретичних та експериментальних досліджень запропоновані науково обґрунтовані, технологічно доцільні та економічно вигідні способи вирішення прикладних завдань формування, створення та розвиток в Україні індустрії оздоровчих продуктів, які відповідають основним принципам харчування XXI століття – ефективність, якість та безпека.

В обговоренні доповідей молодих науковців активно брали участь викладачі та студенти нашого вишу.

Наприкінці конференції були підведені підсумки: визначені найкращі усні доповіді серед студентів. Найбільш актуальними та цікавими визначені доповіді – студенток 4-го курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій нашого університету Зої Прут («Створення рецептури десерту оздоровчого призначення на основі кисломолочного сиру» (1 місце), Ірини Гаврилової («Отримання вершкового масла оздоровчого призначення» (2 місце) та Лесі Телетьон («Використання порошку з ягід горобини при виробництві булочок» (3 місце).

Також серед усних доповідей за новизну та актуальність були відзначені доповіді асистента кафедри технології оздоровчих продуктів НУХТ Ірини Ясінської («Вплив параметрів сушіння на вміст сполук антиоксидантної дії у пророщеному насінні сільськогосподарських культур») та аспіранта кафедри технології оздоровчих продуктів Артема Ущаповського («Перспективи створення цукрових кондитерських виробів геродієтичного призначення»).

    СТРІЧКА НОВИН