Критично значимо

8 вересня 2017

Уже стало традицією, що іноземні вчені – почесні Доктори НУХТ читають лекції студентам і викладачам нашого університету. Ось і 5 вересня почесний Доктор нашого університету, професор Хуубертус Леліевельд (Нідерланди) прочитав лекції: «Managing Hygiene and Hygienic Design of Equipment» та «Novel Technologies and Their Application in Real World».

Користуючись нагодою, нагадаємо, що професор Леліевельд належить до числа найбільш знаних вчених світового рівня у галузі харчової науки та технології. Варто зазначити, що Хууб Леліевельд - серед фундаторів EFFoST, очолював EHEG, є засновником та Президентом GHI. Довгі роки професор Леліевельд плідно працював у наукових підрозділах таких значних компаній як UNILIVER, Nestle та викладав у Вагенінгенському університеті. До речі пригадаємо, що професор Леліевельд очолював або був членом наукових комітетів усіх європейських конгресів із харчової науки протягом останніх п’яти років.

Презентовані нашим студентам і викладачам лекції цього разу стосувалися питань, критично значимих для української харчової науки та харчової галузі у цілому. Протягом першої лекції професор Леліевельд детально висвітлив питання, що стосується гігієни харчового обладнання та гігієнічного менеджменту. Попри значної уваги, яка приділялася питанням харчової безпеки та експертизи продуктів харчування при викладанні дисциплін у нашому університеті, аспекти гігієнічності висвітлюються недостатньо. А саме: питань гігієнічного проектування обладнання; застосування гігієнічних матеріалів; забезпечення гігієнічних з’єднань трубопроводів торкаються лише побіжно. Нехтування вказаними характеристиками може призвести до серйозних забруднень харчових продуктів, їхнього інфікування, що є особливо небезпечним при масовому виробництві продуктів у сучасному світі. Саме ці питання були детально висвітлені у лекції. Професор Хууб Леліевельд надав детально ілюстровану інформацію стосовно досвіду, накопиченого провідними виробниками харчового обладнання саме у напрямку виробництва та сертифікації гігієнічного обладнання, яке б забезпечувало не лише достатній рівень гігієнічності при виробництві харчової продукції, а й високу здатність до оперативного очищення, дезінфекції та миття обладнання при мінімальних витратах.

Неабиякий інтерес викликала тематика наступної лекції, присвяченої новітнім технологіям оброблення, перероблення та безпосереднього виробництва харчової продукції. На лекції була розглянута проблематика наступних технологій:

·    Застосування ультранадвисокого тиску при безпосередньому та періодичному виробництві харчових продуктів.

·   Стерилізація і пастеризація харчових продуктів за допомогою оброблення електричними полями.

· Застосування опромінення, оброблення харчових продуктів холодною плазмою, а також різноманітні аспекти нагріву ультрависокочастотними струмами та 3-D друкування харчових продуктів.

Вказана тематика була проілюстрована щонайновітнішими зразками обладнання, наявними у Голландії як на рівні експериментальних зразків, так і, у деяких випадках, серійними зразками. Цікаво, що за наявним рівнем цін окремі 3-D принтери можуть бути придбані для нашого університету, наприклад для факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу.

Лекції викладались англійською мовою. Це іще раз є наголошенням необхідності усебічного підвищення рівня викладання англійської мови, а також є нагальною вимогою до наших випускників - володіти англійською мовою на високому професійному рівні.

    СТРІЧКА НОВИН