Континентальний дрейф

19 травня 2017

​17-18 травня 2017 р. на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу вирували пристрасті, адже у ці дні вже вшосте відбувся традиційний кулінарний конкурс, у якому студенти  різних спеціальностей демонстрували та удосконалювали кулінарну майстерність, представляли свої професійні вміння й навички та обмінювалися досвідом.

Цього року конкурс отримав назву «Континентальний дрейф» й команди презентували кулінарні вподобання та знайомили із традиціями країн Північної та Південної Америки, Євразії й Австралії та Океанії.

Розпочалося дійство з вітального слова та напутніх слів декана факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Віктора Доцента й завідувача кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу Оксани Арпуль.

А далі настав час для феєричного видовища. У боротьбу за звання кращих вступили три команди: «Four oceans» (спеціальність «Харчові технології та інженерія»), «Плем’я Теймура» (спеціальність «Готельно-ресторанна справа») і «Huarangi» (спеціальність «Туризм»). Якнайкраще підготуватися й максимально повно, цікаво та креативно виступити командам допомагали викладачі: Оксана Кирпіченкова, Ольга Коваль, Ірина Медвідь, Юлія Фурманова, Асьят Абрамова, Олексій Собін, Володимир Польовик, Інга Дочинець, Роман Мазурець.

Традиційно команди по черзі працювали на кухні у форматі майстер-класу, який транслювався у «прямому ефірі» на сусідні аудиторії, де зібралися всі, кого не вмістила технологічна лабораторія, де відбувся конкурс. Протягом півтори години, команда у складі п’яти осіб мала приготувати основне блюдо, десерт і напій обраного за жеребкуванням регіону й коментувати свої дії, пояснюючи присутнім усі нюанси технологічного процесу та знайомлячи з невідомими або й відомими фактами, цікавинками, історією й сучасністю країн, що до цього регіону входять. Далі наставав час презентації кулінарних шедеврів у ресторані на «1 стіл та 3 крісла», який мали створити команди, перед цим розробивши концепцію закладу згідно з обраним континентом (емблема команди, вивіска ресторану, клас закладу) та створивши власний декор. Необхідно було також продумати стиль одягу для команди, офіціантів, кухарів згідно з культурою обраного континенту, розробити власне меню, представляючи свій ресторан, висвітлити основні аспекти та традиції континенту. І, звичайно ж, подаючи страви, потрібно було знати сервірування, технологію приготування, подачу страви, історію етнічних кухонь обраного континенту. Завдання не з легких, та команди не порушили традиції, закладені своїми попередниками, й гідно підготувалися, відшукали свої родзинки, й змогли вразити і вимогливе журі, що прискіпливо спостерігало за усіма діями конкурсантів, і викладачів, і своїх вболівальників, і студентів молодших курсів, які із захопленням споглядали за демонстрацією вмінь старших колег.

Нелегка місія обрати кращих випала журі у складі начальника відділу рекламно-виставкової діяльності НУХТ Юлії Цой, доцента кафедри технології харчування та ресторанного бізнесу Надії Кравчук і керуючого мережею ресторанів «Львівські пляцки» і «Львівська майстерня шоколаду» у м. Києві Дениса Добровольського. Журі оцінювало команди за критеріями: зовнішній вигляд учасників (відповідність стилю одягу обраному континенту), технічна майстерність приготування страв, технологія приготування страв,  злагодженість роботи команди, дотримання санітарно-гігієнічних вимог приготування страви, майстерність шеф-кухаря (вміння спілкуватися з глядачами, знання технології та історії страви), оригінальність жанру (шоу-програма у ресторані), відповідність стилю до обраного завдання, подача страви, дотримання регламенту.

Команда «Four oceans» готувала основне блюдо «Перлина океану» – цитрусове різотто зі смаженим сібасом та елементом молекулярної кухні – апельсиновим еспуме; десерт «Східна спокуса» із листкового тіста з яблучним теріном і карамелізованим фенхелем і трояндовою водою та авторський напій «Таємниця капітана». А представляючи Євразію у ресторані, запросила журі на борт «Чорної перлини», де гостинна команда по черзі рятувала вихідця з Італії, чарівну француженку й колоритну індуску.        

«Плем’я Теймура» дивувало каное з овочами гриль під мексиканською сальсою й «Патоа Гн’янке» (яловичина в червоному вині), шоколадним мусом із фісташковим кремю та «Амо Мате» (коктейлем на основі текіли й чаю мате). У ресторані ж дві українки потрапили до справжнього індіанського вігваму, де сам вождь частував їх улюбленими стравами й напоями.

Лососем по-австралійськи, тортом «Павлова» й новозеландським коктейлем частувала команда «Huarangi». До неї на гостину завітав сам Джеймс Кук, який прагнув якомога більше дізнатися про землі, на які потрапив. А неперевершеною фішкою меню став чотирьохкольоровий хліб.

Про що тільки не довідалися глядачі майстер-класів від команд: і про те, як з’явилося різотто (у 14 ст. один повар не догледів за супом, і той увесь википів), і як правильно приготувати надтонке листкове тісто, і історію появи апельсинів, і як заснували Міжнародну асоціацію барменів, і масу фактів про шоколад, і як виникла текіла, і як готується стейк, і різні версії виникнення десерту «Павлова», і про австралійські вина, і, навіть, поради для «чайників», на кшталт розігріву пательні перед використанням та підкладання вологих серветок під дерев’яну дошку для нарізання, щоб не ковзала.

Організатори конкурсу не були б собою, якби не придумали щось новеньке. Минулого року – це був конкурс тематичних «живих» скульптур. А цього року вперше відбувся конкурс шеф-кухарів, які мали протягом однієї години приготувати страву з наданого їм набору продуктів. У всіх були дві однакових складові: яйця курячі й сир твердий, а ще три – у кожного індивідуальні. У Андрія Ільчика (команда«Huarangi» ) – арахіс, стебла селери, яблука; у Тимура Ахмадова (команда «Плем’я Теймура») – кабачки, помідори, часник і у Олександра Редька (команда «Four oceans») – гірчиця французька, гриби, цибуля-порей. Також усі могли за необхідності скористатися додатковими продуктами: борошном, зеленню, лимоном, майонезом, соняшниковою олією, сіллю, сметаною, спеціями та цукром. Усі ці продукти конкурсанти побачили вперше після початку конкурсу, у їх розпорядженні були лише їх су-шефи, з якими вони могли порадитися, придумати, приготувати й презентувати страву. Усі шефи із завданням впоралися, проявивши вигадливість і креатив. Андрій Ільчик приготував печене фаршироване яйцем і сиром яблуко, прикрашене горіхами і присмаженою селерою (журі думало, що з наданих продуктів зроблять салат), Тимур Ахмадов – карпаччо з соусом песто та обсмаженими у клярі сирними паличками (журі майже вгадало), а Олександр Редько побалував млинцями із зеленню, доданою до тіста, із сирно-грибною начинкою та гірчично-майонезним соусом (журі знову промахнулося, думало, будуть фаршировані яйця).    

Зрештою, вся конкурсна програма була вичерпана. І поки журі радилося, у внутрішньому дворі університеті біля корпусу З, де розташований факультет, розпочалося справжнє студентське гуляння – пісні, флеш-моби, танці, файєр-шоу, конкурси й нестримні веселощі, за якими час очікування сплив непомітно. І ось настав час оголошення результатів.

Спонсорами конкурсу виступили: автошкола «Drive PRO», антикафе «Ляси», «Kornel» (аксесуари зі шкіри), лаунж-бар «Zebra Lounge», школа англійської мови «Flash», антикафе «Бергамот», «Львівська майстерня шоколаду» та ролівня «Шалений індик».

Підсумки VI Кулінарного конкурсу на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу:

          індивідуальні номінації:

«Кращий шеф-кухар» – Олександр Редько («Four oceans») (сертифікат на навчання від школи англійської мови «Flash»)

«Кращий су-шеф» – Володимир Ткалич («Four oceans») (сертифікат на навчання від школи англійської мови «Flash»)

«Кращий шеф-кондитер» – Вікторія Сажина («Плем’я Теймура») (сертифікат на майстер-клас від «Львівської майстерні шоколаду»)

«Кращий шеф-бармен» – Іван Черняков («Four oceans») (сертифікат на навчання від школи англійської мови «Flash»)

«За високий рівень обслуговування» – Максим Корнелюк і капітан команди Віталій Низенко («Huarangi») (2 сертифікати на навчання від школи англійської мови «Flash»)

«Найхаризматичніший персонаж» – Сергій Сапицький («Four oceans») (шкіряний гаманець від «Kornel»)

«За мужність та витривалість» – Андрій Ільчик («Huarangi») (сертифікат на знижку на навчання від автошколи «Drive PRO»)

            колективні номінації:

«Кращий кулінарний майстер-клас» і  «Командний дух» – команда «Huarangi» (спеціальність «Туризм») (сертифікати від антикафе «Ляси»)

«Краща розважальна шоу-програма» – команда «Плем’я Теймура» (спеціальність «Готельно-ресторанна справа») (сертифікати від лаунж-бару «Zebra Lounge»)

«Кращий континентальний ресторан» – команда «Four oceans» (спеціальність «Харчові технології та інженерія») (сертифікати від антикафе «Бергамот»)

А  ролівня «Шалений індик» надала сертифікати для розіграшу серед глядачів, що брали участь у конкурсах.

Кубок переможця конкурсу команді «Плем’я Теймура» вручили Богдан Омелянський, шеф переможця минулорічного конкурсу, команди «Фаетон» і декан факультету Віктор Доценко.

Фотоальбом...

    СТРІЧКА НОВИН