Безпека харчових продуктів

13 листопада 2017

Доцент кафедри біотехнології і мікробіології Ольга Слободян прочитала відкриту лекцію «Хімічні ксенобіотики харчових продуктів» із дисципліни «Біобезпека продуктів харчування» для студентів-магістрів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія».

Лектор, перед початком викладання нової теми, обговорила зі студентами матеріал попередніх занять. Першим дав вичерпну відповідь на запитання про антиаліментарні речовини – специфічні антагоністи харчових речовин – Владислав Петрик. Жалій Наталія і Соломія Миколів впевнено розповіли про токсичну дію на організм людини гістаміну, серотоніну, соланіну, ціаногенних глікозидів, а Ірина Ничипоренко – про мікробіологічні показники безпеки харчових продуктів.

Ольга Слободян із використанням мультимедійної презентації, оформленої схемами, таблицями, фотографіями вичерпно і цікаво подала матеріал про чужорідні речовини хімічної природи, які з харчовими продуктами надходять до організму людини. Харчування завжди було найвагомішим чинником, який впливає на стан здоров’я людини. Проблеми «харчування та здоров’я» і «харчування та хвороби» тісно взаємопов’язані.

Досить багато прикладів лектор наводила з практичних ситуацій та реалій харчування у разі екологічно несприятливого становища; надала рекомендації щодо раціонального харчування, яке забезпечує стійкість організму людини до дії ксенобіотиків.

На занятті були присутні викладачі кафедри та представник навчально-методичного управління університету Алла Оскілко. Лекція виявилася цікавою і пізнавальною для студентів, а колеги-викладачі оцінили  науково-методичний рівень лектора.

    СТРІЧКА НОВИН