Крафтове сироваріння стає популярним в Україні серед фермерів і поціновувачів сиру. Все більше господарів молочних ферм і невеликих господарств, користуючись досвідом європейських колег, намагаються не здавати молоко на заводи, а переробляти самостійно. Основним продуктом перероблення молока в даному випадку є сир.
Для навчання охочих опанувати тонкощі виробництва сиру групою ентузіастів, куди входять фромаж’є (сирний сомельє) і сировари, був започаткований проект «Курс уважного сировара». Одним із лекторів курсу є старший викладач кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ Євген Омельчук, основним завданням якого є ознайомлення учасників із мікробіологічними та біохімічними процесами, які відбуваються в молоці та на усіх стадіях виробництва сиру.
Нещодавно на базі гастрономічного простору «Gastro Hub» відбулася лекція «Біохімічні та мікробіологічні основи формування молочного згустку», на якій наш фахівець ознайомив учасників зі способами формування молочного згустку, продукцією основних виробників молокозсідальних ферментів, видами молочнокислих бактерій, що входять до складу заквасок для виробництва сиру та основними причинами формування неякісного згустку.
Учасники проекту, більшість із яких вже є практикуючими сироварами, зазначили, що лекція значно допомогла систематизувати їх знання та доповнила їх новою інформацією.