Н У Х Т

Уряд створив Національний фонд досліджень

04 липня 2018

Уряд створив Національний фонд досліджень

В Україні створений Національний фонд досліджень, що вже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок. Відповідна постанова затверджена на засіданні КМУ сьогодні, 4 липня 2018 року.

Прийняте рішення передбачає не лише утворення Національного фонду досліджень, а й затвердження Положення про Фонд та визначення граничної чисельності його працівників – 60 осіб.

«Створення дієвого механізму конкурсного фінансування науки, що має досягти 40% від загального обсягу бюджетного фінансування науки, одна з ключових рекомендацій ЄС, що були надані за результатами незалежного зовнішнього аудиту науково-інноваційної системи України. Ця рекомендація йде поруч із твердженням європейських експертів, що реформи мають спиратися на твердий намір влади виконати свої зобов’язання щодо збільшення фінансування. Уряд виконує свої зобов’язання, фінансування науки за останні 2 роки було збільшено на 69%. Однак в Україні досі не існувало інституції, яка могла б надавати гранти на дослідження і розробки на умовах відкритих конкурсів і незалежно від відомчих ознак. Така штучна сегментація наукової сфери обмежує не лише наукову конкуренцію, але й можливості міжвідомчої кооперації. Адже МОН, наприклад, не має права фінансувати діяльність установ НАН, так само як і НАН не має можливості спрямовувати передбачені на її діяльність кошти до університетів», – розповіла міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що в усіх розвинених країнах існують грантові інституції, завданням яких є підтримка на грантовій основі проектів найкращих досліджень і розробок на умовах відкритих конкурсних відборів.

«Проект сьогоднішньої постанови виправить цю ситуацію. Фонд утворюється як незалежна неприбуткова бюджетна установа. Його основним завданням стане грантова підтримка фундаментальних наукових досліджень, прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок», –  пояснила міністр.

Передбачається, що діяльність Фонду спрямовуватиметься безпосередньо Кабінетом Міністрів України.

Кошти Фонду формуватимуться за рахунок коштів державного бюджету, добровільних внесків, зокрема, й іноземних донорів, а також інших, не заборонених законодавством, коштів.

Розмір бюджетного фінансування Фонду визначатиметься окремим рядком бюджету, на підставі пропозицій очолюваної Прем’єр-міністром України Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

«Фонд розподілятиме кошти шляхом надання індивідуальних, колективних та інституційних грантів. Це означає, що система грантової підтримки буде гнучкою та даватиме більше можливостей для усіх українських науковців», –  наголосила Лілія Гриневич.

Нацфонд досліджень працюватиме за такими основними напрямами:

- безпосередньо виконання наукових досліджень та розробок;

- сприяння науковій співпраці, науковій мобільності, зокрема науковим стажуванням наукових працівників, у тому числі й за кордоном;

- розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок;

- розвиток дослідницької інфраструктури;

- підтримка проектів молодих вчених;

- популяризація науки тощо

«Принципове для нас завдання не просто створити Фонд, а наповнити його якісно новим змістом, прозорими процедурами для функціонування та фінансування проектів. Ми створили таку структуру, щоб повноваження в середині Фонду були логічно розподілені та мінімізували конфлікти інтересів», – підкреслила Лілія Гриневич.

Так, Наглядова рада Фонду, якою буде Науковий комітет Нацради з питань розвитку науки і технологій, визначає загальну стратегію Фонду, здійснює загальну координацію та контроль його діяльності (має право ініціювати аудиторську перевірку), визначає структуру (секції за науковим спрямуванням Наукової ради).

Наукова рада відповідатиме за формування умов конкурсів, визначення пріоритетів, координацію та контроль проведення Фондом експертизи та відбору проектів.

Виконавчий директор та дирекція забезпечують поточну діяльність Фонду, організацію та проведення конкурсів, укладання договорів, контроль цільового використання бюджетних коштів, звітування та забезпечення документообігу.

Передбачається, що Наглядова рада Фонду є Ідентифікаційним комітетом для  Наукової ради Фонду, тобто обирає її на конкурсних засадах. Наукова рада Фонду на конкурсних засадах обирає виконавчого директора та його заступників, а також визначає порядок обрання співробітників дирекції.

Персональний склад Наукової ради Фонду, за результатами конкурсного відбору, призначається Урядом. Так само Урядом призначається виконавчий директор, який очолюватиме Фонд як бюджетну установу.

Лілія Гриневич відзначила, що успішне функціонування Фонду напряму залежить від його фінансування та можливостей України збільшити інвестиції в науку загалом.

«У середньостроковому плані діяльності Уряду визначено, що за 2020 рік фінансування науки за рахунок бюджету має сягнути 0,5% ВВП. З цього фінансування ми хочемо, аби на Нацфонд досліджень пішло близько 13-15%. Якщо наша економіка зможе забезпечити таке зростання – це буде неймовірним проривом для всієї країни, адже зараз навіть попри збільшення фінансування науки ми дуже сильно відстаємо від інвестицій тих держав, що дійсно мають вагомі успіхи в науковій сфері», –  підсумувала міністр.

 

Опублікований: 04-07-2018
Читайте також:
Movie Club online для студентів – продовження в оновленому форматі

Дистанційна форма навчання з використанням онлайн-платформ не втрачає сьогодні актуальності. Можливості для навчання і всебічного розвитку є завжди. Завдяки сукупності сучасних технологій викладачі кафедри іноземних мов професійного спрямування проводять не тільки заняття, консультації, а й заходи онлайн, використовуючи такі системи зв'язку, як ZOO...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Movie Club online для студентів – продовження в оновленому форматі 15 травня 2020

Цікаві бізнес-ігри здобувачів кафедри економіки і права

Навчання в нашому університеті – це не лише заняття та лекції, а і цікаві ігри бізнесового характеру, метою яких є розвиток навичок і здібностей з роботи в команді, застосування отриманих знань на практиці: ведення економічного аналізу, фінансових розрахунків, інвестування капіталу, підрахунку доходів та витрат і багато іншого. Спільно із ведучою ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікаві бізнес-ігри здобувачів кафедри економіки і права 10 жовтня 2023

Завідувач Підготовчого відділення НУХТ долучилася до обговорення аспектів реалізації концептуальних засад нової української школи

20 квітня 2018 рокуна базі КЗ «НВК «Потенціал» Оболонського району м.Києва відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Економіка і здоров’я в шкільній освіті», на яку була запрошена завідувач Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності НУХТ Валентина Кудіна. До участі також були запрошені: депут...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завідувач Підготовчого відділення НУХТ долучилася до обговорення аспектів реалізації концептуальних засад нової української школи 24 квітня 2018

Колір свята – жовтий: в університеті відзначили День хіміка

Наш університет завжди славився своїми хімічними здобутками й традиціями. Адже недарма коло його витоків поряд із провідними цукрозаводчиками стояли відомі вчені-хіміки і, зокрема, Дмитро Менделєєв, який читав відкриті лекції, а отримані кошти спрямовував на відкриття навчального закладу для цукроварів і хіміків-технологів. У останню неділю травня...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Колір свята – жовтий: в університеті відзначили День хіміка 30 травня 2019