Н У Х Т

Роз’яснення Профспілки працівників освіти і науки щодо оформлення трудового договору при проходженні виробничої практики

19 липня 2018

Роз’яснення Профспілки працівників освіти і науки щодо оформлення трудового договору при проходженні виробничої практики

Невід’ємною частиною навчального процесу в університеті є практика і, зокрема, виробнича. Організації проходження нашими студентами всіх видів практик приділяється велика увага і керівництвом НУХТ, і колективами навчально-наукових інститутів і факультетів. Та, крім суто практичних питань, пов’язаних із проходженням практики, виникають і питання юридичні. Зокрема, відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України працівник може бути допущений до роботи після укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органів Державної фіскальної служби. І виникає питання: чи укладаються трудові договори при проходженні виробничої практики студентами?

Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки з цього приводу надає наступне роз’яснення.

Відповідно до статті 51 Закону України від 01.07.2014  № 1556-VII «Про вищу освіту» практична підготовка осіб, які навчаються у закладах вищої освіти, здійснюється шляхом проходження ними практики на підприємствах, в установах та організаціях згідно з укладеними закладами вищої освіти договорами або у його структурних підрозділах, що забезпечують практичну підготовку.

Керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані забезпечити створення належних умов для проходження практики на виробництві, дотримання правил і норм охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії відповідно до законодавства.

Порядок проведення практики студентів вищих навчальних закладів України затверджений наказом Міністерства освіти України від 08.04.1993 № 93, зареєстрованим в Міністерстві юстиції 30.04.1993 за № 35. 

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

За наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше 50% часу відводиться на загальнопрофесійну підготовку за програмою практики (п. 3.7. Порядку).

Джерела фінансування практики студентів вищих навчальних закладів визначаються формою замовлення на спеціалістів: державні або регіональні, кошти підприємств, організацій, установ усіх форм власності, закордонних замовників-спеціалістів або кошти фізичних осіб. Витрати на практику студентів вищих навчальних закладів входять складовою частиною в загальні витрати на підготовку спеціалістів (п. 5.1., 5.2. Порядку).

Під час практики у період роботи на робочих місцях і посадах із виплатою заробітної плати за студентами (учнями) зберігається право на одержання стипендії за результатами підсумкового контролю (п. 5.6. Порядку).

Таким чином, при проходженні практики студентами ВНЗ, без зарахування їх на штатні посади, трудові відносини між практикантом і підприємством, установою, організацією не виникають. Проте, у разі зарахування студента на штатну посаду з ним укладається трудовий договір шляхом оформлення наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та з повідомленням органів ДФС.

До такого висновку дійшла також Державна служба України з питань праці у роз’ясненні, яке розміщено на офіційному сайті Держпраці. 

Опублікований: 19-07-2018
Читайте також:
Актуальні й цікаві доповіді представили наші здобувачі на конференції «Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК»

18-19 листопада 2020 р. кафедрою економіки і права проводиться IX Всеукраїнська науково-практична конференція «Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК». Розпочалася конференція з вітального слова завідувача кафедри економіки і права, професора Анатолія Заїнчковського, яке було сповнене теплих настанов і по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні й цікаві доповіді представили наші здобувачі на конференції «Підвищення ефективності діяльності підприємств харчової та переробної галузей АПК» 18 листопада 2020

Продовжується робота конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції»

Продовжуються секційні засідання VIIІ Міжнародної науково-технічної конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції», присвяченої 135-річчю університету. Роботу секції «Ресурсозберігаючі технології зернопереробних виробництв, виробництва та зберігання хлібопекарських продуктів, кондитерськи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Продовжується робота конференції «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті євроінтеграції» 06 листопада 2019

Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників!

П’ятнадцятий тур Вищої ліги ФАСК з футзалу серед студентських команд ВНЗ стартував матчем між лідером – командою НУХТ і колективом, що бореться за потрапляння до трійки призерів чемпіонату, – «Будівельник» КНУБА. Гра проходила в спортивному комплексі нашого університету. Гості трималися до шостої хвилини, аж доки не дали можливість Віталію Дзюбі п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Футбольний клуб «НУХТ» громить суперників! 15 березня 2018

Стартував конкурс на доступ до Scopus та Web of Science за кошти держбюджету

Міністерство освіти і науки почало відбір на другий цикл передплати доступу за кошти держбюджету до міжнародних наукових баз даних Scopus та Web of Science. Відповідний наказ підписала міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Подавати заявки можуть виші та наукові установи, що знаходяться у сфері управління Міністерства. Термін прийому заявок – до 1...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував конкурс на доступ до Scopus та Web of Science за кошти держбюджету 22 червня 2018