Н У Х Т

На базі університеті відбувся семінар МОН і Держенергоефективності щодо підвищення енергоефективності вишів

16 лютого 2018

На базі університеті відбувся семінар МОН і Держенергоефективності щодо підвищення енергоефективності вишів

Як здійснити комплексну термомодернізацію університету за кошти ЕСКО-інвестора (Energy Service Company, компанія з надання енергетичних послуг) мали нагоду дізнатися учасники семінару «Енергосервіс у бюджетній сфері України: успіхи 2016-2017, перспективи 2018. Потенціал залучення ЕСКО для підвищення енергоефективності вищих навчальних закладів», який 16 лютого на базі нашого університету провели Міністерство освіти і науки України та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Спікерами заходу виступили: заступник міністра освіти та науки України Роман Греба, голова Держенергоефективності Сергій Савчук, радник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт.

Розпочав роботу семінару Роман Греба, який нагадав, що серед пріоритетів МОН – допомога вишам у підвищенні енергоефективності. Разом із Європейським інвестиційним банком Міністерство розробило та впроваджує проект для покращення енергоефективності в університетах. Його загальна вартість – 160 млн євро. Зараз починається перша черга проекту, і в 7 вишах проводитимуть серйозні заходи для енергозбереження та оптимізації управлінських процесів енергоспоживання. У січні МОН та Європейський інвестиційний банк узгодили основні питання відбору українських вишів до другої фази проекту. Високопосадовець наголосив, що є й альтернативний варіант – залучення приватних інвестицій, адже за останні два місяці попит на ЕСКО стрімко зростає. У 25 містах України оголошено понад 300 тендерів на закупівлю енергосервісу через систему PROZORRO. Половину з них вже завершено. Для університетів разом із ЕСКО відкривається можливість підвищити енергоефективність своїх будівель, покращити комфорт і посилити імідж.

Учасники семінару дізналися, як провести комплексну термомодернізацію університету за кошти ЕСКО-інвестора, зменшити енергоспоживання та в подальшому заощаджувати бюджетні кошти на оплаті за комунальні послуги.

Зокрема, голова Держенергоефективності Сергій Савчук докладно розповів про правові засади енергосервісу в бюджетній сфері. Фахівець також зазначив, що останнім часом енергоощадність стає популярною, й стрімко зростає попит на фахівців з енергоменеджменту та енергоощадних технологій, яких готують і у НУХТ.

Радник голови Олексій Корчміт ґрунтовно розкрив особливості впровадження ЕСКО-проектів. Від нього присутні дізналися про перешкоди та можливості для бізнесу і розпорядників бюджетних коштів.  Практичні приклади реалізованих проектів учасники заходу почули від присутніх ЕСКО-інвесторів.

Підсумував роботу семінару Роман Греба, який закликав представників вишів вдумливо й відповідально підійти до розгляду порушених питань, й зазначив, що, укладати чи не укладати енергосервісний договір вирішує навчальний заклад, а укладаючи його, виш сам визначає, які саме енергоощадні заходи він бажає замовити.

Участь у семінарі взяли керівники та представники вищих навчальних закладів, бюджетних установ, компаній, задіяних у сфері енергосервісу, енергоефективності та теплоізоляції, енергоаудиторів, енергоменеджерів, ЗМІ До активного обговорення долучилися й фахівці нашої кафедри теплоенергетики і холодильної техніки.

Представників ЗМІ зацікавили заходи з енергозаощадження, які впроваджує наш університет. На їх питання вичерпно відповів проректор з навчально-виробничої діяльності та розвитку Олександр Бессараб.

 

 

Опублікований: 16-02-2018
Читайте також:
Цікавий і смачний майстер-клас для майбутніх вступників на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

До Дня відкритих дверей факультет готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) підготував для гостей цікавий і смачний майстер-клас «Масляна – традиції та сучасність». Організатори – кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції та кафедра готельно-ресторанної справи. Цього дня у лабораторії З-17, де проходив майстер-клас, студент...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Цікавий і смачний майстер-клас для майбутніх вступників на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 05 березня 2019

У центрі уваги – доповнена реальність

Одним із професійних інтересів доцента кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Володимира Полупана  є тематика, пов'язана з доповненою реальністю. Зокрема можливості її використання для розроблення людино-машинних інтерфейсів. Перші власні напрацювання викладачем розроблялися на базі ігрового рушія Unity в поєднанні з пл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У центрі уваги – доповнена реальність 07 грудня 2022

Мальовничими куточками столиці насолодилися першокурсники-хімтехнологи

По-справжньому літній день, яскраві краєвиди дніпровських схилів, архітектура Маріїнського палацу зі старовинними фонтанами та Замку на горі (Київський академічний театр ляльок) справили незабутні враження на здобувачів першого курсу, що навчаються за освітньою програмою «Хімічні технології та інженерія». Першокурсники разом із наставницями академ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мальовничими куточками столиці насолодилися першокурсники-хімтехнологи 20 вересня 2021

Фахівці Науково-технічної бібліотеки університету підготували подарунок нашому колективу

До Дня працівників харчової промисловості, що традиційно відзначається у третю неділю жовтня, фахівці Науково-технічної бібліотеки університету підготували інформаційне видання «Scopus та НУХТ: відслідковуючи науковий внесок», яке висвітлює досягнення університетської спільноти та її внесок у світову наукову спадщину. У виданні містяться відомості...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці Науково-технічної бібліотеки університету підготували подарунок нашому колективу 12 жовтня 2023