Н У Х Т

Молекулярна біотехнологія – практика від професіоналів

10 жовтня 2018

Молекулярна біотехнологія – практика від професіоналів

Практика є обов’язковою складовою частиною процесу підготовки фахівців у вищих навчальних закладах. Для студентів – це можливість не лише показати своє вміння, але і гарний шанс влаштуватись на роботу. З огляду на це, більшість студентів-бакалаврів і магістрів прагнуть потрапити на виробництво. Однак, ще 3 роки тому Наталія Жалій, нині – магістрант ІІ року навчання потрапила до Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України (ІКБГІ НАНУ) виконувати наукову роботу, отже зараз вона саме в цій установі і проходить переддипломну магістерську практику.

ІКБГІ НАН України – провідний науковий центр у галузі біотехнології рослин, в якому постійно удосконалюються розроблені власні методики та використовуються для генетичної трансформації і конструювання трансгенних рослин, застосовуються методи молекулярно-біологічного та біохімічного аналізів отриманих рослинних форм.

На даний час одним із основних наукових напрямків роботи інституту, в якому студентці випала нагода брати участь є розроблення фундаментальних основ розвитку біотехнології рослин, зокрема створення технологій генетичної трансформації для сортів сільськогосподарських рослин української селекції. На відміну від інших інститутів подібного спрямування, ІКБГІ НАН України має повний налагоджений механізм отримання трансгенних рослин (від створення генетичної конструкції і до генетично-молекулярного аналізу одержаних трансформантів). І для того, щоб даний механізм справно працював, кожний працівник відділу відповідає за певний етап роботи.

Завдяки практичним навичкам і теоретичним знанням, отриманими під час навчання в нашому університеті, вже через півроку виконання науково-дослідної роботи Наталі запропонували офіційно стати співробітником відділу молекулярної генетики ІКБГІ, до речі, тоді вона навчалась на 3 курсі. До функціональних обов’язків нашої студентки входить отримання трансгенних рослин пшениці з різними сільськогосподарсько-цінними властивостями. Цей процес досить складний та тривалий у часі, тому під час проходження переддипломної магістерської практики на базі даного інституту вона активно продовжує працювати над апробацією нової генетичної конструкції на пшениці м’якій та тютюні звичайному.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології висловлює подяку співробітникам Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України за плідну співпрацю, а Наталія Жалій – науковому консультанту Марії Банниковій за те, що допомогла опанувати нові навички та ряд складних методик.

Опублікований: 10-10-2018
Читайте також:
Чітке уявлення про ГМО сформували студенти Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ

«Генетично модифіковані організми (ГМО) – надія людства чи страшна помилка?», під такою назвою відбувся навчально-пізнавальний захід у Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ. Викладач Валентина Абрамова мала за мету познайомити студентів із особливостями біології та технологіями створення химерних і трансгенних організмів, розг...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чітке уявлення про ГМО сформували студенти Кам’янець-Подільського коледжу харчової промисловості НУХТ 25 квітня 2018

Пізнавальний захід для студентів англомовного проекту від викладача кафедри іноземних мов професійного спрямування

8 травня 2018 року, в День пам’яті та примирення, викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Олеся Старкова провела зі студентами 3-го курсу англомовного проекту спеціальності «Туризм» пізнавальний захід, присвячений трагічним подіям Другої світової війни.  Дуже важливо не забувати події того часу, знати героїв, завдяки яким протягом ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Пізнавальний захід для студентів англомовного проекту від викладача кафедри іноземних мов професійного спрямування 10 травня 2018

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів зустрілася зі студентами Кам’янець-Подільського коледжу харчових технологій НУХТ

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Наталія Фалендиш зустрілася зі студентами 641 групи Кам’янець-Подільського коледжу харчових технологій НУХТ, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології». Для заохочення майбутніх випускників до подальшого навчання в нашому університеті та здобуття освітнього рівня «бакал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів зустрілася зі студентами Кам’янець-Подільського коледжу харчових технологій НУХТ 04 жовтня 2018

Співробітники кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства відвідали виробничі потужності компанії «Nemiroff»

Співробітники кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства на чолі з завідувачем Анатолієм Куцом відвідали одне з місць, де традиційно виготовляються якісні і відомі у всьому світі алкогольні напої – Немирів. Статус бренду «Nemiroff» набув тільки 25 років тому, в 1992 році. Тоді в Україні з’явилося одне з перших підприємств з іноземними і...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Співробітники кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства відвідали виробничі потужності компанії «Nemiroff» 21 травня 2018