Н У Х Т

День цукровиків у НУХТ

27 березня 2018

День цукровиків у НУХТ

27 березня в нашому університеті розпочала роботу щорічна Міжнародна науково-технічна конференція «Перспективи розвитку цукрової промисловості України». Уже понад 20 років стало доброю традицією для цукровиків України, близького й далекого  зарубіжжя збиратися наприкінці березня у Національному університеті харчових технологій, який багатьом із них дав свого часу путівку у професійне життя, аби обмінятися досвідом, налагодити нові партнерські зв’язки, активно поспілкуватися щодо пошуку шляхів розв’язання проблем і вирішення болючих питань, які назріли у галузі.  

Обов’язковою складовою Дня цукровиків у НУХТ стало проведення виставки сучасних технологій, матеріалів та обладнання для цукрової промисловості, де провідні підприємства демонструють свої новітні напрацювання.

Цього року до роботи конференції і виставки долучилися понад 230 фахівців – науковців, які працюють в цукровій галузі, керівників і технічних керівників, головних спеціалістів цукрових компаній, обласних формувань цукрової промисловості, цукрових заводів, компаній, що працюють у цукровому бізнесі, представників цукрової галузі Молдови, Польщі, Німеччини.

Співорганізаторами заходів виступають Національна асоціація цукровиків України за участю науковців Інституту продовольчих ресурсів НААН України й Інституту післядипломної освіти НУХТ.

Пленарне засідання відкрила проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва, яка тепло привітала присутніх й передала вітання та побажання плідної роботи від ректора університету, професора Анатолія Українця. Проректор розповіла про те, що нині в НУХТ готують фахівців за 24 спеціальностями, використовуючи нові форми організації навчального процесу – дистанційну й дуальну, й закликала виробничників до співпраці у підготовці висококваліфікованих фахівців, які б відповідали сучасним вимогам роботодавців. Користуючись нагодою, вона також запросила випускників НУХТ на традиційну зустріч випускників, яка відбудеться 26 травня.

Учасників заходів привітала і заступник директора департаменту продовольства, начальник відділу стратегії розвитку харчової промисловості Мінагрополітики Світлана Павленко. У виступі посадовця йшлося про конкурентоспроможність галузі, про підтримку виробників, у т.ч. на законодавчому рівні, про імплементацію вітчизняного галузевого законодавства до законодавства ЄС, про дотримання принципів НАССР. Також фахівець повідомила, що Мінагрополітики наразі розробляє стратегію експорту української продукції, яка найближчим часом буде оприлюднена для громадського обговорення, й наголосила, що в рамках форуму цукровики мають спільно розробити алгоритм подальшого розвитку галузі.

Про діяльність Інституту продовольчих ресурсів НААН України й, зокрема, наукове забезпечення цукробурякової галузі йшлося у доповіді заступника директора Інституту Василя Шульги.

Підсумкам виробничого сезону 2017/18, результатам і прогнозам на сезон 2018/19 присвятила свій виступ начальник аналітичного відділу Національної асоціації цукровиків України Руслана Бутило. Вона відзначила збільшення виробництва цукру 1-ї категорії й те, що у минулому маркетинговому році був рекордний експорт продукції, а також повідомила, що у цьому році очікується зменшення посівних площ, проте, така тенденція спостерігається протягом останніх років, а урожайність при цьому зростає. Також спеціаліст анонсувала проекти використання енергоощадних технологій, над якими працює Асоціація і, зокрема, біоенергетичні, а також наголосила на необхідності розвивати експорт, відкриваючи нові ринки збуту.

Крім того, у рамках першого пленарного засідання виступив ряд доповідачів з презентацією новітніх технологій і обладнання від провідних виробників світу та інформацією щодо успішної експлуатації, вже впроваджених на українських підприємствах. Завершилося засідання презентацією сертифікатної програми «Багатофункціональні системи 3D моделювання» від викладачів кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування нашого університету.

Впродовж наступних пленарних засідань і роботи у секціях науковці й виробничники обговорюватимуть шляхи забезпечення конкурентоспроможності українського цукру; використання сучасних технологій та обладнання в цукровій галузі; хіміко-технологічний контроль виробництва цукру; сучасні технології створення систем автоматизації підприємств цукрової промисловості; прикладні аспекти енергозаощадження та використання нетрадиційних джерел енергії на цукрових заводах; логістику; безпеку праці тощо.

Низку доповідей за заявленими темами представлять викладачі й молоді науковці нашого університету.

Опублікований: 27-03-2018
Читайте також:
Профорієнтаційна команда кафедри біотехнології і мікробіології здійснює активний пошук майбутніх абітурієнтів

Триває навчальний рік, а отже у розпалі профорієнтаційна робота: профорієнтаційна команда кафедри біотехнології і мікробіології здійснює активний пошук майбутніх абітурієнтів, які бажають отримати якісну актуальну освіту. Саме тому представники кафедри проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу в медичних коледжах, майбутні випускники яких можуть...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтаційна команда кафедри біотехнології і мікробіології здійснює активний пошук майбутніх абітурієнтів 09 лютого 2018

Науково-технічна бібліотека вітає наукову спільноту університету!

Інституційний репозитарій «eNUFTIR» зміцнює свої позиції у міжнародному рейтингу репозитаріїв Webometrics. За підсумками рейтингу «Transparent Ranking: Institutional Repositories by Google Scholar (February 2023)» інституційний репозитарій нашого університету посів 110-ту позицію серед 3922 інституційних репозитаріїв світу (у липні 2022 р. – 139-ту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна бібліотека вітає наукову спільноту університету! 22 лютого 2023

Наші викладачі беруть участь у тренінгах для харчового бізнесу

Аграрний Союз України та ГО «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА» за підтримки Уряду Нідерландів Kingdom of the Netherlands у рамках програми МАТРА «Зміцнення позицій НГО у регіонах як учасників реформування системи забезпечення безпеки харчової продукції, спрямованого на подолання корупції» та Громадської школ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі беруть участь у тренінгах для харчового бізнесу 13 серпня 2020

Визначені переможці І етапу олімпіади за напрямом «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів підсумували результати І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади у 2023/2024 н.р. «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за спеціальністю 181 «Харчові технології». В інтелектуальному змаганні взяли участь 43 здобувачі освітнього ступеня «бакалавр» третього та четвертого курсів, які навч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Визначені переможці І етапу олімпіади за напрямом «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» 18 березня 2024