Носенко Тамара Тихонівна

завідувач кафедри
доцент, доктор технічних наук

(044) 287-91-45 (044) 287-91-57

 (створена у 2011 році)

Кафедра технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів Національного університету харчових технологій готує спеціалістів вищої кваліфікації зі спеціалізації «Технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів» вже протягом 19 років. Спеціальність відкрита в 1992 році на кафедрі технології м’яса, м’ясних та олієжирових продуктів, у витоків її стоять професор Осейко Микола Іванович, доценти Дядечко Олена Володимирівна та Носенко Тамара Тихонівна. Перший випуск спеціалістів відбувся в 1997 році, з 2003 року кафедра готує фахівців в галузі парфумерно-косметичних виробництв. Як окремий структурний підрозділ кафедра функціонує з 2011 року.

За роки існування спеціальності підготовлено 550 фахівців в галузі виробництва та переробки жирів і олій та 120 фахівців парфумерно-косметичної галузі. Спеціалізація «Технології рослинних олій, жирових і косметичних продуктів»  охоплює технологію зберігання, підготовки, видобування жирів, білків та ефірних масел, рафінацію і модифікування олій та жирів, технологію функціональних жирових продуктів, жирових продуктів технічного призначення, поверхнево-активних речовин харчового і технічного призначення та композицій на їх основі, технохімічний контроль сировини, технологічних процесів та готової продукції у виробництві олій та жирів, виробництво парфумерних продуктів, косметичних засобів для догляду за шкірою, декоративної косметики, мийних засобів для шкіри, волосся тощо.

Отримані теоретичні знання з технології жирів студенти закріплюють під час проходження різних видів практик: навчальної, технологічної, а також переддипломної. Практична підготовка здійснюється на передових підприємствах України, обладнаних високоефективними лініями, із застосуванням сучасних новітніх технологій виробництва та переробки олій та жирів, а також виробництва парфумерно-косметичної продукції.

Базовими підприємствами практичної підготовки фахівців є Львівський жиркомбінат, Вінницький та Запорізький олієжиркомбінати, Полтавський олієекстракційний завод Кернел Групп, ТОВ «Слобожанський миловар»; ТОВ «Дельта Вілмар СНД», київські підприємства з виробництва косметичних засобів ТОВ «Натуральна косметика» та ТОВ «Екмі», де студенти мають можливість вивчати прогресивні технології та сучасне обладнання у промислових умовах. Студенти-магістри проходять технологічну практику у Науково-дослідному інституті олії та жирів м. Харків, який є провідним науковим центром технології олій, жирів та жировмістивної сировини.

Серед випускників минулих років – провідні фахівці олійно-жирової галузі, що посідають керівні посади на підприємствах харчової промисловості. Це голова ради директорів Приватного акціонерного товариства з іноземними iнвестицiями «Протеїн-Продакшн» Е.В. Щербак, директор представництва компанії «Tate & Lyle Food Systems» в СНД Е.П. Дзяворук, директор ТОВ «Сінтексінг» Б.Є. Галат, начальник лабораторії ПрАТ «Київ Атлантік Україна» Н.Л. Фесенко, директор з розвитку ПАТ «Київський маргариновий завод» А.О. Олексенко.

Головною метою навчально-виховного процесу кафедри технології жирів і парфумерно-косметичних продуктів НУХТ є підготовка фахівців високої кваліфікації, вмілих організаторів виробництва, особистостей з високим загальноосвітнім та культурним рівнем, громадян з активною життєвою позицією, патріотів України.